środa, 10 września 2014

Przepis na gofry belgijskie

Najbardziej popularne są gofry brukselskie (gaufres de Bruxelles) oraz gofry z Liège (gaufres de Liège). Gęste drożdżowe ciasto z dodatkiem dużych kryształków perłowego cukru, który w trakcie pieczenia się karmelizuje, pozostawiając gofry chrupiące, mocno słodkie, o smaku karmelu. Muszę przyznać, że gofry belgijskie do najlepsze gofry jakie jadłam #128578; Nie za duże, chrupiące, karmelowo-cynamonowe, a do tego bardzo sycące (najadłam się dwoma i nawet mój „głodek” nie nakłonił mnie na trzeciego ;)). Kolejny przepis zrealizowany z listy oczekującej – gofry belgijskie.


Podstawowa różnica to taka, że gofry belgijskie przygotowane są z ciasta drożdżowego, a nie z naleśnikowego. Pierwszy przepis, podstawowy, na gofry lekkie, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Składniki wystarczy zmiksować i można już smażyć gofry.


Drugie, równie pyszne, które można zrobić bez dodatku proszku do pieczenia (jeśli komuś bardzo na tym zależy), bo puszystości dodają im ubite białka. Drożdże rozkruszamy i mieszamy aż się nieco rozpuszczą. Gofry belgijskie – przepis: Mleko podgrzewamy do temperatury ok. Do miski lub dzieży miksera wsypujemy mąkę, sól, cukier waniliowy, wbijamy jajko i dodajemy żółtko. Dziś przepis na pyszne gofry „belgijskie” – nie do końca są one takie jak te prawdziwe belgijskie, ale smakują wspaniale i zapewne nie raz będziemy do nich wracać.


Przepis na gofry belgijskie

Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Małe Wypieki. Gofry z tego przepisu są puszyste, t Zobacz więcej. Chrupiące gofry belgijskie są mniejsze niż tradycyjne gofry, zdrowsze, bo na drożdżach oraz mają ciekawszą strukturę - ich brzegi są chrupiące, a środek mniej miękki niż tradycyjnych gofrów na proszku. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na gofry belgijskie. Popularne są szczególnie w Belgii (stąd nazwa), gdzie sprzedaje się je w budkach na ulicach miast, ale chętnie jedzone są także poza jej granicami.


Zrobienie gofrów belgijskich jest na tyle proste, że bez problemu można zrobić je samodzielnie we własnej kuchni. Zmiksuj tak, aby ciasto na gofry nie miało grudek. Delikatnie wmieszaj je do ciasta na gofry belgijskie, odstaw na minut w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować. Rozgrzej gofrownicę, piecz w niej gofry przez 3-minut, aż będą złociste.


Przepis na gofry belgijskie

Zacznij od przygotowania ciasta na gofry. Mleko wymieszaj z drożdżami, dodaj pół łyżeczki cukru. Przepisów na nie znaleźć można mnóstwo – zwłaszcza, że w każdym regionie Belgii przyrządza się je, podobno, również w trochę inny sposób. Następnie wsyp pozostała mąkę.


Biją na głowę te w Mikołajkach, których należy spróbować po zejściu z łódki. Chociaż tęsknie muszę przyznać, że łódka plus gofry jest lepsza niż gofry belgijskie:)) Zrobiłam sztuk i okazało się, że cztery osoby potrzebują przynajmniej półtorej porcji a najlepiej dwóch. Te gofry belgijskie są super chrupiące na zewnątrz i delikatne wewnątrz - przepyszne! Unikajcie wyjmowania ich zbyt wcześnie z gofrownicy - powinny być złotego koloru. Podaję je tylko z owocami, ale moja rodzinka dodaje jeszcze bitą śmietanę.


Dodane przez qrdej w: Tylko o kuchni. Perfekcyjny i super prosty przepis na gofry. To mój sprawdzony i najbardziej uniwersalny sposób na gofry jak z budki. Nie musisz już szukać przepisu ba to jak zrobić ciasto na gofry.


Przepis na gofry belgijskie nie odbiega zbytnio od receptury na ich popularną w Polsce odmianę. Wykonanie jest równie proste, należy jednak dysponować odpowiednim urządzeniem. Niezbędna do przyrządzenia gofrów będzie gofrownica, dzięki której możliwe jest upieczenie smacznych i kształtnych gofrów. GOFRY BELGIJSKIE (GOFRY NA DROŻDŻACH) cytując mojego synka „są przepyszne” #128578; Do przygotowania tych gofrów najlepiej jest użyć grubego cukru perlistego, ale wychodzą równie smaczne z użyciem zwykłego cukru kryształu (przeważnie robię je z takim cukrem). Ponieważ cukier dodaje się do wyrośniętego już ciasta, nie rozpuszcza się w nim, tylko karmelizuje w czasie.


Tradycyjne gofry belgijskie są okrągłe, więc po rozgrzaniu gofrownicy należy nakladać je łyżką stołową. Jeśli mamy gofrownicę, która robi dwa mniejsze gofry na raz, to na środku każdej z dwóch foremek w gofrownicy nałożyć dużą czubatą łyżkę ciasta i- nie rozprowadzając- zamknąć gorfownicę. Ponieważ trafiła mi się znakomita ku temu okazja, postanowiłam odświeżyć bardzo dobry przepis na gofry belgijskie.


Był to jeden z pierwszych przepisów, jakie zamieściłam na blogu, w związku z tym rzadko odwiedzany, a szkoda, bo wychodzą z niego znakomite gofry. Ponieważ dzieciaki uwielbiają gofry i dżem, są więc one naturalnie dobrym połączeniem na wesołe, letnie, niebanalne i smaczne śniadania. CHRUPIĄCE GOFRY – IDEALNY PRZEPIS – przepis na idealne, pyszne gofry jak z budki. Krok po kroku zobaczycie na filmie jak przygotować idealne gofry.


To najlepsze gofry jakie jedliście w życiu #128578; są cudowne, polecam. Gofry jaglane z awokado i jajkiem sadzonym. Zaloguj się aby zapamiętywać przepisy. Dzięki niemu gofry zyskują wyjątkowy smak i karmelową barwę.


Jeśli nie uda Ci się znaleźć perłowego cukru w sklepie, możesz bez problemu kupić go przez internet. Naprawdę warto, ponieważ bez niego prawdziwy przepis na gofry belgijskie nie istnieje. Te, na które podaję dziś przepis, pochodzą ze strony King Arthur Flour. Autor proponuje, by wyrośnięte ciasto wstawić na noc do lodówki, gdyż dzięki temu gofry będą smaczniejsze.


Gofry na maślance oraz według przepisu M. Dzisiaj chcę przedstawić kolejny przepis, który u mnie w domu się sprawdził i bardzo nam posmakował. Oddziel białka od żółtek. Do mąki dodaj mleko, olej, żółtka, proszek do pieczenia i szczyptę soli, zmiksuj na jednolite ciasto.


Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie wymieszaj ją z ciastem. Porcje ciasta nakładaj do gofrownicy i piecz 3-minuty na złoty kolor. Najlepszy przepis na gofry jaki znalazłam, a przetestowałam kilkanaście. I do tego najprostszy - bez proszku do pieczenia, a nawet bez użycia miksera. Zuzanna Siarowa Odpowiedz 7. Ile wyjdzie gofrów wyjdzie.


Aleksandra Śnieżek Odpowiedz 6. Gofry są okrągłe, miękkie i większe niż gofry belgijskie. Wietnamu, o cieście z posmakiem pandanowym i kokosowym. Są brązowe na zewnątrz i zielone w środku, dzięki dodatkowi aromatu pandanowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty