wtorek, 10 stycznia 2017

Chleb piec z termoobiegiem czy bez

Dotąd piekłam chleb w piekarniku z termoobiegiem - 1stopni, minut. Co potrzebuję zmienić w procedurze pieczenia? Ja często piekę z termoobiegiem, bo. Nie ma jednej właściwej odpowiedzi na to pytanie. Pieczenie chleba to coś więcej niż tylko zajęcie kulinarne.


Niektórzy uważają, że to wręcz przeżycie egzystencjalne.

Zapach świeżego bochenka, po wyjęciu go z pieca, przyciąga wszystkich domowników. Podpowiadamy, jak samodzielnie upiec wspaniały, chrupiący chleb. Ciasta do pieczenia z termoobiegiem.


Dodane przez Mateuszw: Tylko o kuchni. Ja wszystko piekę z termoobiegiem i nigdy mi się nie zdarzyło, żeby coś opadło. Powiedzcie, czy mogę w niej upiec chleb? Nie każdy wie że pieczenie chleba jest tak na prawdę prostą czynnością.


Dziś istnieje wiele możliwości które uproszczają nam wykonywanie takich czynności.

Jak wiadomo rzadko kiedy każdy z nas ma do dyspozycji specjalny piec dzięki któremu nasz chleb by urósł bez przeszkód. Mam piekarnik z termoobiegiem (włączanym oddzielnie) i muszę powiedzieć, że wolę chyba piec ciasta bez niego. Co najwyżej na ostatnie minut pieczenia włączam, żeby się lepiej skórka zrumieniła. Więc mam pytanie zanim podejdę do tematu drugi raz - czy powinnam piec z termoobiegiem czy bez?


Moje było płynne - konsystencja rzadkiej śmietany. Piekarnik z termoobiegiem piecze w jednolity sposób, dzięki przepływowi powietrza i rozpraszaniu ciepła, podczas gdy piekarnik statyczny wydziela ciepło na boki lub pionowo. Niezależnie od preferencji pieczenia, trzeba wiedzieć, że różnica temperatur pomiędzy tymi dwiema metodami to około °C, tj. C w piekarniku statycznym. Ciepłych pajd chleba, bułeczek z ziarenkami czy bagietek z masłem czosnkowym.


W sklepach można dostać pieczywo bezglutenowe, i to w coraz większej liczbie sklepów je spotykam, jednak to nie to samo. Kupny chleb bezglutenowy jest suchy, bez smaku, taki nijaki. W dodatku zawiera mnóstwo konserwantów by jak najdłużej zachował świeżość.


Najlepsze chleb bezglutenowy i bez drożdży jaki jadlam – smakuje niemalże jak normalny! Byłam zmęczona tymi gliniastymi chlebami na zakwasie, przestalam jeść już chleb z rozpaczy, a tu taka perełka. Dziękuję za ten przepis!


Chleb lubię i nie będę się tego wypierać. Z dobrą, domową pastą, domowym smalczykiem warzywami, czy po prostu z masłem jest pysznym jedzeniem.

Pavlovą jak inne bez najlepiej piec z termoobiegiem, pamiętajcie jednak, że termoobieg powoduje zwiększenie temp. Witam wszystkich pasjonatów kuchni:) Uwielbiam gotować ale od niedawna zaczęłam eksperymentowaqć z pieczeniem (w końcu trzeba się kiedyś nauczyć:)). Mam piekarnik elektryczny z termoobiegiem i próbuję piec zgodnie z wytycznymi z instrukcji obsługi - niestety jakoś mi nie wychodzi. Spodziewam się gości chciałam upiec na zapas, czy będzie dobry po rozmrożeniu ? Oglądałam komentarze nie wiem czy dobrze zrozumiałam w trakcie pieczenia chlebek Pan opryskuje wodą? Piec chleb -minut na środkowej półce piekarnika.


Wyjąć z formy i postukać od spodu palcem. Jeśli wydaje pusty odgłos – jest gotowy. Pierwsze pieczenie bedzie dopiero na święta. Jestes wspaniała i doświadczoną piekarką. Proszę napisz mi jak wygląda pieczenie z termoobiegiem, na czym ono polega i kiedy trzeba go właczyc?


Kilka lat temu w książce „Smak miłości” podzieliłam się z Wami przepisem na szybki i łatwy Chlebek Joginów bez mąki, który zrobił ogromną furorę. Pokochałyście również mój przepis na szybki i zdrowy chlebek z książki „Smak ZDROWIA”. A dzisiaj chciałam podzielić się Wami przepisem na chleb bez mąki, bez drożdży i bez zakwasu – bardzo łatwy, szybki i zdrowy.


Przepis na chleb bezglutenowy- porady. Czy do wszystkich ciast? Chleb bezglutenowy różni się od klasycznego chleba smakiem, zapachem i strukturą.


Brakuje w nich glutenu, który odpowiedzialny jest za elastyczność, pulchność, wilgotność i kształt chleba. Jak widzicie, gluten odpowiada za wiele ważnych właściwości chleba. Bez niego chleb jest inny, co nie znaczy, że gorszy. Otóż okazuje się, że nie.


Jest to dość łatwe choć czasochłonne (dużo czekania na wyrośnięcie ciasta). Przepis dostałem od kucharza z wykształceniem i pasją do gotowania, praktykującego w swoim zawodzie. Pani Aniu wspaniały przepis. Przeczytałam wszystkie komentarze, ponieważ muszę zweryfikować czas pieczenia, ale nie znalazłam odpowiedzi.


W związku z tym poproszę o intuicyjną podpowiedź - mam dwa kawałki mięsa - mostek oraz polędwicę w gramaturze ok. Mój nowy elektryczny piekarnik niestety szalał i nie mogłam dojść z nim do ładu albo przypalał od góry albo nie dopiekał z dołu. Po jakimś czasie przestałam sugerować się tym co napisane jest w instrukcji i na własną rękę przestawiałam opcje pieczenia w zależności od potraw i sprawdziło się.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty