czwartek, 12 stycznia 2017

Jak upiec chleb razowy

Najlepszy chleb razowy jaki do tej pory udało mi się upiec. Zarazem najprostszy do wykonania samemu. Polecam zwłaszcza osobom, które dopiero rozpoczynają przygodę z zakwasem. Nie wymaga wyrabiania, wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką.


Mąkę razową wsypujemy do misy, dodajemy mió sól i drożdże. Wlewamy letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto na chleb razowy. Woda co najmniej 4g – przy mąkach razowych trzeba więcej niż przy mąkach lekkich.


Witam, zrobiłam Pani pyszny chleb, ale zamiast mąki pszennej chlebowej dałam mąkę pszenna 5bo niestety nie do stałam u siebie innej. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach?


Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego.


Proste chleby drożdżowe. Jak upiec pierwszy chleb. Wiesz jak upiec chleb razowy ? Bo spokojnie możesz upiec taki pyszny i zdrowy chleb we własnym piekarniku.


Bo taki chleb razowy pieczony w domu ma same zalety. Jest pyszny, bo zrobiony własnoręcznie. Jest zdrowy, bo to razowy i masz pewność, że nie ma w nim żadnych chemicznych. Przenoszę chleb bardzo delikatnie, wstawiam do piernika nagrzanego do 2stopni, piekę minut a następnie zmniejszam temperaturę do 1i piekę kolejne minut. A ty – jaki chleb lubisz najbardziej?


Dla mnie pieczywo to smak, to zdrowie, to przyjemność jedzenia. Nie twierdzę, że to najlepsza receptura na blogu, bo są znacznie ciekawsze przepisy, ale da się jak najbardziej taki chleb upiec. Zresztą na pszenno-żytnie chleby na zakwasie też są receptury. Tu dowiesz się jak upiec chleb na drożdżach, zakwasie, w piekarniku, razowy… Jest w czym wybierać, bo przepisów na pieczenie chleba znajdziesz tu mnóstwo.


Jak upiec chleb razowy

Korzystając z tych prostych, ale pysznych przepisów dowiesz się wszystkiego o tym, jak upiec chleb. Taki domowy chleb, magiczny i pysznie chrupiący. Prawdziwy żytni razowy chleb, bez dodatków innych mąk, tylko żytnia razowa i pieczony tylko na zakwasie, bez dodatku drożdży.


Taki chlebek lubię chyba najbardziej. Lekko wilgotny i lepki w środku, ze Zobacz więcej. CatarinkaObserwuj bloga Obserwujesz bloga Smaczy.


Nieraz, chleb razowy mylony jest z żytnim, jednak w razowcu to nie rodzaj mąki jest najważniejszy. Tym razem upiekłam chleb razowy z gotowej mieszanki na chleb razowy żytni. Nie zawiera konserwantów ani ulepszaczy. Mieszanka na chleb jest oparta na naturalnym wysuszonym zakwasie żytnim.


Następnie posmaruj chleb wrzątkiem, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godziny. Z takiego zakwasu można upiec pierwszy chleb, chociaż z czasem stanie się on jeszcze lepszy, sprawiając że każdy kolejny chleb będzie bardziej wyrośnięty. Chleb żytni razowy na zakwasie. Musimy pamiętać o tym, aby wyhodowany zakwas trzymać w lodówce.


Pyszny, żytni razowy chleb, bez dodatku innej mąki, tylko pełnoziarnista żytnia, czyli żytnia razowa. Zachowuje długo świeżość, ma miękki, lekko wilgotno-lepki miąższ i pyszną skórkę. U nas znika bardzo szybko. Pasuje do wszystkiego i nigdy nie mamy go dosyć.


Jednym z moich noworocznych postanowień było pieczenie własnego chleba. Przepis na domowy chleb razowy na zakwasie. W sklepach można oczywiście kupić smaczny, chociaż nie taki jaki pamiętam z dzieciństwa.


Dobry chleb powinien zawierać jedynie mąkę, wodę, zakwas lub drożdże.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty