Taki bardzo prosty, zwyczajny chleb pszenny – zwłaszcza dla osób, które mają niewiele czasu na zabawy z zakwasem i innymi wyszukanymi przepisami. Ciasto przygotowuje się błyskawicznie, chleb bardzo szybko rośnie i na efekty nie trzeba długo czekać. Prosty chleb pszenny piekę przynajmniej dwa rwzy w tygodniu, bo dzieci lubią i zawsze! Przepis na chleb wiejski. Ważne jest, by nie dawać za dużo drożdży oraz użyć zamiast mąki pszennej tortowej czy też mąki pszennej do pizzy, właśnie mąkę pszenną chlebową.
Bardzo szybki i smaczny chlebek.
Chleb z mąki pszennej , pełnoziarnistej. Dodane przez LenaMS w: Tylko o kuchni. Ostatnio szukałam mąki pszennej razowej na jeden chleb. Szukałam w Tesco, Carrefurze i nic.
Przypadkiem (niestety już po czasie) trafiłam w Intermarche. Zauważyłam , że pszenne chleby z drożdżami wychodzą tym lepsze, im dłużej się je wyrabia. Mąka pszenna robi się wtedy bardziej kleista.
Osiem minut mikserem lub w Thermomiksie to taka norma, wtedy są bardziej jednorodne , wilgotne i się nie kruszą.
Ciągle pozostaje zagadką ten nieudany chleb z mąki pszennej ekologicznej typ 750. Pewnie nie mogę podawać firmy, zresztą – może tylko mi nie wyszedł, znalazłam opinię w Internecie, że ktoś piekł z niej chleb i uważa za wyśmienitą mąkę. CHLEB PSZENNY NA MĄCE CHLEBOWEJ - NAJPROSTSZY Jeden z najłatwiejszych chlebów, które piekłam. Ma chrupiącą skórkę, a jednocześnie miękką dzięki pomadzie, którą został posmarowany przed pieczeniem.
Podaję proporcję na dwa bochenki, bo za jedną robotą mamy na zapas. Zapas można zamrozić w całości , a potem np. Chce się więcej i więcej.
Z chlebem razowym postępujemy tak jak ze zwykłym chlebem, wieczorem mieszamy mąkę, wodę, drożdże i sól, a rano następnego dnia pieczemy chleb. Smak domowego pieczywa jest moim wspomnieniem z dzieciństwa! Dodałam do niego trzy rodzaje mąki pszennej: pszenną chlebową, pszenną pełnoziarnistą i pszenną razową. Uwielbiam eksperymentować z rodzajami mąki.
Miałbym taką wizję: chleb na zakwasie z otrębów (są bardzo drobne – taka grubsza mąka) a potem chleb z mąki mieszanej – pszenno-żytniej, albo wyłącznie pszennej. Dużo ich zjadam, ale wszystkich nie zmogłem jakoś do tej pory. Mąka kokosowa zawiera dość sporą ilość białka, szczególnie jeśli porównamy ją z mąką pszenną.
Ma też około gramów zdrowych tłuszczów. Mąkę kokosową najlepiej stosować w połączeniu z innymi mąkami bezglutenowymi. Chciałam aby był zdrowy.
Niestety,ciasto nie chciało się z gęstość.
Wyrzuciła wszystko do kosza. Kolejny chleb,zrobiłam z duszą na ramieniu z mąki kupione w sklepie. I ku zaskoczeniu nasza polska mąka zaczęła od początku skleja się z pozostałymi składnikami. Ciasto po minutach wyrabiania było elastyczne i pięknie oddychać.
Polecane przepisy: chleb z mąki pszennej pełnoziarnistej na drożdżach Zobacz więcej. Po wyjęciu z formy chleb nie jakiś mokry jakby był surowy. Czy to może wina mąki żytniej. Domowy chleb pszenny ETAP 1: Do drożdży z cukrem dodajemy mąkę przesianą przez sito Masło roztapiamy, studzimy. Drożdże rozkruszamy do miski i łączymy z cukrem (rozcieramy je, aby zrobiły się płynne) Wlewamy wodę, mieszamy.
Dodajemy mąkę przesianą przez sito, sól i roztopione masło. Lista przepisów na chleb z mąki pszennej z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Nieraz, chleb razowy mylony jest z żytnim, jednak w razowcu to nie rodzaj mąki jest najważniejszy.
Zakwas pszenny nie musi być z mąki pszennej razowej, ale im wyższy typ mąki, tym lepiej dla zakwasu. Może być zrobiony także z mąki „bułkowej” o typie 65 czy chlebowej 750. Odradzałabym eksperymentów z mąką np.
Tak naprawdę nie ma jednej zasady co do konsystencji zakwasu. Najprostszy chleb składa się z mąki pszennej, najlepiej chlebowej, wody, soli i drożdży. Te cztery składniki w zupełności wystarczą do upieczenia chleba, ale dla urozmaicenia proponuję dodanie jeszcze odrobiny miodu oraz ziaren słonecznika. Cały proces przedstawiony jest na filmie i nie odbiega wiele od pieczenia zwykłej drożdżówki.
Jego niewątpliwą zaletą jest to, że błyskawicznie się go przygotowuje. Dodatkowo zawartość dużej ilości ziaren słonecznika, dyni, sezamu i siemienia lnianego – wzbogaca jego smak. Jest to kolejny chleb, którego nie trzeba wyrabiać – wystarczy składniki wymieszać łyżką. Chleby z samej mąki razowej piecze się raczej na zakwasie, w wersji drożdżowej to trudne zadanie. Być może się nie dopiekł i dlatego się klei, zawsze warto sprawdzić patyczkiem czy jest już odpowiednio upieczony.
Mąka nazywa się mąką Graham a nie mąką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.