wtorek, 17 stycznia 2017

Spaghetti z tuńczykiem

Cebule i czosnek obrać, posiekać. Tuńczyka osączyć, olej zachować. Pomidory umyć, pokroić na małe kawałki.


Kupuję dobrej jakości tuńczyka w oliwie oraz krojone, obrane ze skórek pomidory. Podczas oczekiwania na ugotowanie makaronu sporządzam sos pomidorowy, który następnie łącze z ugotowanym al dente makaronem i kawałkami tuńczyka.

Pyszny obiad gotowy w minut! W jego najprostszej wersji wystarczy ugotować makaron, wyjąć tuńczyka z puszki i pokroić pomidory – potrawa gotowa. Spaghetti z tuńczykiem to jedno z najłatwiejszych dań. Musimy mieć tylko żelazny zapas: tuńczyka i pomidory w puszce, o co w przeciętnym domu nietrudno. Szast prast i obiad gotowy.


Potrawa idealna do przygotowania, jeśli masz niewiele czasu, a chcesz zjeść pożywny i smaczny obiad. Do całości wystarczy już tylko. Przyrządź więc z niego delikatny sos do makaronu.

Sięgnij po cebulę, która podkreśli smak dania. Wykorzystaj dowolny jej rodzaj – czerwoną, białą, dymkę lub szalotkę. Makaron z tuńczykiem Zapraszam dzisiaj na makaron z tuńczykiem. Jak przemycić rybkę w daniu dla malucha? Czas przygotowania 5min.


Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane. Ugotowane spaghetti z tuńczykiem i pomidorami mieszamy więc w garnku lub na patelni zanim przełożymy je na talerze. Na koniec posypujemy spaghetti z tuńczykiem startym parmezanem lub Grana Padano.


Pamiętajmy, by nie przesadzić z ilością – tuńczyk to dość tłusta ryba, jeśli dodamy zbyt wiele sera, potrawa będzie ciężkostrawna. Przepis na spaghetti z tuńczykiem , pomidorami i cukinią. Cukinię umyć, pokroić w cieniutkie paski.


Zachęcam Was do użycia świeżego rozmarynu w przepisie na spaghetti z tuńczykiem – można łatwo go kupić w hipermarketach lub w Lidlu, a czasem tez w Biedronce. Suszony rozmaryn nie daje tego wspaniałego aromatu. Pozostałe zioła można użyć w wersji świeżej lub suszonej.


Włosi przygotowują je na wiele sposobów, chociażby z uwagi na różnorodność składników i metod gotowania.

Niezastąpionym, podstawowym elementem tego dania są przepyszne włoskie makarony, które robione są z ciasta z najlepszej pszenicy durum. Dzieci poszły do szkoły ze spuszczoną lub podniesioną głową w zależności od stosunku do nauki. Niezależnie od tego, na pewno liczą, że po powrocie dostaną pyszny obiad. Przepisy z kategorii spaghetti z tuńczykiem i oliwkami. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Odsącz tuńczyka z zalewy. Pieprz utłucz w moździerzu. Czosnek obierz i drobno posiekaj, pokrój w paski pomidory.


Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią kolejno posiekany czosnek, pomidory i kapary. Smaż przez krótką chwilę, po czym dorzuć na patelnię tuńczyka. Składniki: puszka tuńczyka w zalewie lub w oliwie z oliwek cebula czerwona ząbek czosnku por papryczka chili pietruszka skórka. Pyzy z warzywnym nadzieniem.


Gnocchi z kiełbaskami i sałatką na ciepło. Kolejny wariant makaronu z popularną rybą z puszki, po tym z fasolką szparagową i pomidorkami oraz rukolą. Rozwiązanie, które sprawdza się za każdym razem, kiedy naprawdę brakuje czasu. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. Ugotować spaghetti al dente wedle wskazówek na opakowaniu.


Przygotowanie dania spaghetti z tuńczykiem Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić tuńczyka, na oleju z niego podsmażyć pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodać pokrojony czosnek, następnie tuńczyka i smażyć kilka minut.


Posypać natką pietruszki, podlać rosołem lub wodą, chwilę pogotować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty