wtorek, 24 stycznia 2017

Przepis na chleb wiejski z ziemniakami

Chleb wiejski z ziemniakami. Dodajemy ziemniaki , sól ,cukier , smalec ,rozkruszone drożdże i wodę. Zagniatamy ciasto przez minut. Formujemy kulę którą wyjmujemy z miski.


Wlewamy olej i rozsmarowujemy po dnie i ściankach miski. Recepturę na chleb wiejski z ziemniakami sporządziłem na zakwasie oraz z niewielkim dodatkiem świeżych drożdży , które można pominąć , jednak pamiętając , że rozrost końcowy wydłuży się do 2-godzin. Metoda prowadzenia ciasta maksymalnie uproszczona , duży dodatek wody czyli duża wydajność.


Bardzo prosty chleb z ziemniakami. Jest to chleb pszenno-żytni, z przewagą jasnej mąki żytniej typ 720. Mimo braku drożdży chleb bardzo szybko rośnie na samym zakwasie pszennym – przygotowanym dzień wcześniej na bazie aktywnego zakwasu żytniego. Przepis na chleb z ziemniakami.


Przepis na chleb wiejski z ziemniakami

Z przepisu wychodzi duży bochenek chleba o bardzo delikatnym, puszystym miąższu i lekko chrupiącej skórce. Ziemniaki mają nadać mu wilgotności. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na wiejski barszcz czerwony z ziemniakami. Wrzucam na szybko przepis na chleb bezglutenowy z ziemniakami. Jestem właśnie w trakcie jego robienia.


Jak się upiecze wrzucę foty bochenka. A na razie real foto z przygotowania i przepis. Wszystkie składniki z pierwszej fazy wymieszać i odstawić na godzin.


Po tym czasie do miski wlać wodę, dodać całe ciasto z pierwszej fazy, ziemniaki, sól, oliwę i obie mąki. Dokładnie wyrobić ciasto. Prosty chleb z ziemniakami (na drożdżach) W zasadzie to nie pamiętam kiedy ostatnio robiłam chleb nie na zakwasie. Przez ostatni rok ciągle, ale to ciągle robiłam chleby trzymając się w wypracowanej metody, która dawała mi satysfakcjonujące bochenki. Za każdym razem jest delikatny i lekko wilgotny.


Jeżeli zostały Wam ziemiaki z obiadu, przekonajcie się sami. Piekłam już kiedyś chleb z ziemniakami,robiłam nawet rogaliki drożdżowe z ziemniakami dlatego nie bałam się zaryzykowaći upiec taki chleb. Dzięki ziemniakom zostaje dłużej świeży. Upiekłam łącznie trzy chleby modyfikując trochę ilości mąk i sposób przygotowania, tak aby mój chleb miał ładny kształt, który jest zawsze mile widziany a wiąże się także z typem i wielkością blaszki. Zobaczysz jak w prosty sposób cieszyć się domowym chlebem upieczonym własnoręcznie.


Wspaniały chleb, najsmaczniejszy chleb na zakwasie, jaki do tej pory upiekłam. Jest pracochłonny, ale warto poświęcić mu czas. Ma chrupiącą skórkę i soczysty, miękki miąższ. Okrągłe i chrupiące bochenki na zakwasie to zdecydowanie moje ulubione wypieki.


Tym bardziej, że można je upiec z dodatkiem składników, które pojawiają się w każdej wiejskiej kuchni, czyli np. Wodę w przepisie można zastąpić mlekiem lub maślanką. ETAP 3: Dodać obie mąki i dokładnie wyrobić ciasto. Następnym razem upiekę go z mąki pszennej zobaczymy jak wyjdzie! Jeśli umieszczasz mój przepis na swoim blogu, proszę, podaj do niego link i poinformuj mnie o tym.


Domowy chleb z ziemniakami to przepis bezglutenowy, dla tych, którzy nie mogą spożywać mąki pszennej. Hejka, Ale mnie wzieło na gotowanie. Jak widzice mam wiele zainteresowań, a w kuchni spędzam miło czas i się relaksuje.


Dzisiaj przepis na chleb wiejki. Koniecznie dajcie znać jak. Z bardzo chruuupiącą skórką :-).


Przepis na chleb wiejski z ziemniakami

To jest przywilej bycia w związku z obcokrajowcem, he, he…Jedliście kiedyś irańskie ogórki albo piekliście chleb z ziemniakami? Ostatnio najlepszy :)) Pozdrawiam. Taka smutna rzeczywistość. Ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Zmuszona byłam przez miesiąc do kupowania chleba i wiecie co, nawet mi smakował.


Smakował, dopóki nie wróciłam do pieczenia domowych chlebów. Na pewno następnym razem dodam kminku. Zapraszam na wiejski chleb, z dodatkiem siemienia lnianego. Odtworzyłam ten chleb biorąc pod uwagę zamieszczone na stronie piekarni proporcje mąki. Wydajność chleba, czyli hydrację ustaliłam sama.


Postanowiłam, że chleb będzie miał około wody. Guciu, cieszę sie, że sprawdziłes ten przepis! Wiem co to są przeżycie na krawędzi.


Planuję przetestpwać ten chleb z mniejszą ilościa wody. W tym przepisie jest jaj około , to jednak dużo. Najprostszy przepis na chleb pszenny na drożdżach suchych.


To super szybki przepis na chleb, który zawsze się udaje. Dodać pokrojoną na mniejsze kawałki kiełbaskę. Do wywaru wlać zakwas z żurku, ok. Całość wymieszać i pogotować minut.


Na talerz wyłożyć kawałki ziemniaków, zalać żurem, dodać po kawałku kiełbasy i żeberek. Pierwsze podejście było na tyle udane, że w ciągu tygodnia - z różnymi modyfikacjami - upiekłem ten chleb już trzy razy. Przy okazji zmodyfikowałem nieco oryginalny przepis, tak żeby był jeszcze prostszy w wykonaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty