poniedziałek, 16 stycznia 2017

Gofry na drożdżach

Choć sporo też zależy od dobrej jakości gofrownicy. Od razu przygotowałam ciasto z podwojonej ilości składników, by nie wyciągać gofrownicy na gofrów ;-). GOFRY BELGIJSKIE (GOFRY NA DROŻDŻACH) cytując mojego synka „są przepyszne” #128578; Do przygotowania tych gofrów najlepiej jest użyć grubego cukru perlistego, ale wychodzą równie smaczne z użyciem zwykłego cukru kryształu (przeważnie robię je z takim cukrem). Ponieważ cukier dodaje się do wyrośniętego już ciasta, nie rozpuszcza się w nim, tylko karmelizuje w czasie. Nie sądziłam, że można je upiec z ciasta z dodatkiem drożdży, a jednak.


Kruche, chrupiące a jednocześnie delikatne.

Upieczone z każdej strony, bez żadnych niespodzianek w postaci surowego ciasta w środku. Od tej chwili należy do moich ulubionych przepisów i na. Chrupiące gofry belgijskie są mniejsze niż tradycyjne gofry, zdrowsze, bo na drożdżach oraz mają ciekawszą strukturę - ich brzegi są chrupiące, a środek mniej miękki niż tradycyjnych gofrów na proszku. Pełne pęcherzyków powietrza w środku.


Zwykle dodaję też odrobinę sody, ale gofry udadzą się także bez jej dodatku. Co może Wam przeszkadzać to wyczuwalny aromat drożdży w cieście. Ja gofrownicę mam, ale niestety o dość słabej mocy i nigdy mi na niej gofry nie wychodziły, a próbowałam już trzech przepisów.


Przepisy, jak zrobić - Smaker. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie?

Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste.


Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Delikatne, chrupiące, nieco cięższe niż tradycyjne, ale za to bardziej wilgotne i puszyste w środku za sprawą dodatku drożdży. Jako drożdżoholik nie mogłam ich nie upiec.


Pierwszy znany przepis na wafel pochodzi z anonimowego manuskryptu Le Menagier de Paris. Zawiera on przepisy na wafle z jajek, soli, mąki i wody wymieszanej z winem a także na wafle z dodatkiem sera. Nowy rodzaj urządzeń do wypiekania i nowa forma wafla zwana gofrem powstała, gdy do ciasta zaczęto dodawać drożdże.


Orkiszowe gofry na drożdżach świetnie się komponują ze słodkimi dodatkam Zobacz więcej. Cook it Lean Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Cook it Lean. Kiedy szykowałam się do ostatnich warsztatów paleo (w Klubie Treningu Funkcjonalnego) wiedziałam, że chcę pokazać zupełnie różne przepisy, tak by.


To jest pierwszy przepis, z którego gofry wyszły mi, chrupiące na wierzchu i pysznie pulchne w środku, tylko trzeba nastawić gofrownicę na maksymalną temperaturę. Pół szklanki mleka więcej a gofry wyjdą przepyszne. A żeby były chrupiące opieram gotowe gofry o coś np.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na gofry na drożdżach. Gofry bez zbóż i drożdży 178.

Ten przepis jest dla mnie idealny. Nie tylko ze względu na smak gofrów (ciasto drożdżowe wyrastające w chłodzie bardzo szlachetnieje), ale również przez tą wygodę, jaką daje podzielenie pracy na dwa etapy. Zapisz przepis w ulubionych. Pokusiłam się dzisiaj na gofry belgijskie, a więc gofry drożdżowe. Możecie sobie wyobrazić radość mojego dziecka, kiedy wróci ze szkoły, a tu czekają na niego świeżo upieczone, pachnące cytryną i wanilią gofry.


Składniki: na gofrów, u mnie gofrownica w kształcie serca. Drożdżowe gofry belgijskie Uwielbiam drożdżowe gofry belgijskie! Zresztą uwielbiam każde gofry za ich konsystencję, smak, zapach i za to, że są goframi :D.


Spędzając wakacje u babci jako maluszek nie obserwowałam, jak babcia na starym opalanym drewnem piecu kładła żeliwną patelnię i nalewała gęstą masę na gorące krateczki. Masło rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z drożdżami, ( mleko nie może być za gorące). W misce mieszamy składniki, dolewamy mleko z drożdżami , roztrzepane jajka, ucieramy dokładnie , przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.


A teraz, co najważniejsze. Wiem to, ponieważ kilkukrotnie piekłam drożdżowe gofry, przez długi czas tylko na mące pszennej (kto ma za sobą doświadczenia z bezglutenowym wypiekaniem, ten na pewno szybko pojął, jak kolosalne znaczenie ma gluten w wypiekach z dodatkiem drożdży).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty