Przykryć ciasto folią i odstawić na minut, aby urosło (powinno zwiększyć objętość dwukrotnie). Kiedy ciasto wyrośnie, nagrzać piekarnik do 2C. Oprószyć ciasto mąką i wałkować, tak by ze środka usunąć pęcherzyki powietrza.
Uformować ciasto w placki o średnicy około cm. Wyrabiać ciasto do momentu, aż zacznie odchodzic od rąk i stanie się puszyste. Tak przygotowane ciasto można odstawić na chwile kiedy szykujemy składniki pizzy, nie wymaga ono jednak wyrastania.
Dużą blache posmarować tłuszczem i posypać mąką. Ciasto cienko rozwałkować nadając kształt koła jednocześnie robiąc grubszy brzeg. Jak zrobić ciasto na pierogi Magdy Gessler?
Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić dołek, wlać do niego niewielka ilość gorącej wody i wymieszać. Następnie zagniatać dość szybko, dodając stopniowo taką ilość wody, by otrzymać ciasto nie klejące się do rąk i nie za twarde. Podzielić ciasto na cztery części.
Ciasto dzielimy na ćwiartki lub na sześć kawałków, wtedy placki będą trochę mniejsze. Podczas wałkowania posypujemy ciasto mąką.
Po rozwałkowaniu placki bierzemy w dłonie i pozbywamy się nadmiaru mąki. Chodzi mi o ciasto na pizze które można robić w mikserze aby go nie spalić mam przepis ale ono jest za gęste do miksera i nie daje rady. Układamy ciasto na blasze i rozciągamy je, aby powstała warstwa ok mm.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ok minut. W tym czasie uruchamiamy piekarnik i przygotowujemy to co chcemy położyć na pizzę. Ciasto możemy przykryć bawełnianą cienką ściereczką, aby miało cieplej - ale uwaga - ciasto jest tłuste i klei.
Ciasto nie musi rosnąć nie wiadomo ile, można je w pięć minut po zagnieceniu rozwałkować i przełożyć na blachę. Rada: Najlepiej rozwałkować ciasto na trochę większy placek niż forma, a potem w brzegi zawinąć paseczki sera żółtego. Ciasto najpierw rozgniataj rękoma na grube ciasto, które ułóż na posmarowanej odrobiną oleju blasze i jeszcze dłońmi rozprować placek tak żeby zajmował całą formę (technika doprowadzania pizzy do kształtu blachy jest dowolna) 7. Na ciasto połóż sos pomidorowy lub każdy inny i salami, ser itp. Wyrobione ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę pozagniatać.
Blaszki (tortownice) posmarować oliwą. Przepis na ciasto do pizzy? Małżonka twierdzi że niech się schowają pizze z pizzerii, moja ponoć lepiej smakuje. Uwagi: A było to tak, przed półtora rokiem sprawiliśmy sobię kuchnię z piekarnikiem, no więc do internetu po przepisy na pizzę.
W ciągu czasu jaki upłynął i po.
Większość uważa, że zrobienie dobrego ciasta na pizzę jest strasznie trudne. Też tak myślałem, ale pewnego dnia znalazłem przepis na idealne ciasto na pizzę i od tamtego dnia robię ciasto tylko z tego przepisu! Jedyną trudnością podczas robienia ciasto jest to zagniatanie, ponieważ potrzebuje dużo wysiłku, dlatego zawsze wyrabiam ciasto w robocie kuchennym. Ciasto na pizze – smaczny i szybki w przygotowaniu przepis na ciasto do pizzy.
Najważniejszym czynnikiem decydującym o smaku domowej pizzy jest ciasto – mój wielokrotnie sprawdzony przepis to idealny sposób na smaczne danie bez wychodzenia z domu. Dobre ciasto na pizze wymaga dobrej mąki. Moje wyrośnięte ciasto na pizze zazwyczaj przedstawia się jak poniżej. Jeżeli ciasto na pizzę będziesz wykładał na blachę, to nie zapomnij o posmarowaniu jej delikatnie masełkiem lub oliwą – nie będziesz miał potem problemów z jej oddzieleniem od blachy. PIZZA – Jedni wolą na grubym cieście ( taką amerykańską ) a inni na bardzo cienkim ( prawdziwą włoską ). Ja należę do tych pierwszych smakoszy i im grubsza, to tym bardziej mi smakuje!
Uwielbiam takie puszyste ciasto, z delikatnym wnętrem i chrupiącą skórką. Mam jeszcze jedno pytania, czy jezeli chcem zostawić ciasto na następny dzień to robię cały przepis, włącznie z wyrastaniem ciasta, czy tylko zagniatam składniki i wkładam do lodówki i ono wyrośnie sobie w lodówce. Jutro chciałabym zrobić pizze na obia ale dzisiaj chciałabym już sobie wieczorem zrobić ciasto żebym po powrocie. To najlepszy przepis, aby zrobić cienkie lub grube ciasto na pizze. Tego, jak zrobić ciasto na pizze nauczyłam się wiele lat temu.
Często zadajecie mi różne pytania w komentarzach i mailach. A także kilka pora które pozwolą Wam osiągnąć w domowych warunkach rezultat jak z włoskiej pizzerii. Ponieważ to właśnie odpowiednie ciasto oraz dobry sos, stanowią bazę pizzy i decydują o jej ostatecznym smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.