środa, 25 stycznia 2017

Ciasto jabłecznik przepis

JABŁECZNIK NAJLEPSZY PRZEPIS. Przepisy na idealne szarlotki i jabłeczniki. Z tymi przepisami bez problemu przygotujecie cudowne wypieki.


Z tą szarlotkę poradzi sobie każdy, nawet początkujący w wypiekach. Wstawić do piekarnika i piec przez ok.

W mniejszych foremkach np. Na ciasto wyłożyć mus jabłkowy, posypać po wierzchu cynamonem. Z białek i cukru ubić sztywną pianę, wyłożyć ją na ciasto z musem.


Na tak przygotowane ciasto zetrzeć na tarce (na grubych oczkach) ciasto z zamrażalnika. Cudownymi jabłecznikami z jabłkami prosto z sadu, objadałam się w dzieciństwie u mojej babci. Kruche ciasto wyrób dość szybko, aby nie ogrzać go za bardzo i włóż część do zamrażarki.


Białka i cukier wymieszaj z kisielem i ubij na pianę, która przykryje warstwę jabłek.

Na wierzch ułóż niewielkie placki ciasta. Całość piecz minut w temperaturze 2stopni. Po upieczeniu jabłecznik możesz udekorować cukrem pudrem albo lukrem. Ten jabłecznik jest tak łatwy w przygotowaniu , że nawet niedoświadczona pani domu bez trudności poradzi sobie z jego upieczeniem. Nie trzeba ciasta schładzać w lodówce i rozgotowywać jabłek.


Puszysty jabłecznik – to ciasto idealne na weeken ale także na każdy inny dzień tygodnia. Jest bardzo proste i dość szybkie w wykonaniu, a do tego smaczne. To ciasto z jabłkami można wykonać na sposoby. Jeden z całymi kawałkami jabłek, a drugi z musem jabłkowym.


Jeżeli zamierzasz zrobić jabłecznik i potrzebujesz prosty przepis to przychodzę Ci z pomocą! Jabłecznik, prosty przepis. Przygotowanie jest bardzo proste, a czas zajmuje nam głównie samo pieczenie w piekarniku. Jest to świetna alternatywa dla klasycznej szarlotki. Mój jabłecznik z kruszonką to wilgotne ciasto ucierane pieczone na prawdziwym maśle.


Masło w tym jabłeczniku można zamienić na margarynę lub olej i również pięknie się upiecze.

Dodane przez nana74j w: Tylko o kuchni. Czy ma ktoś przepis na jabłecznik z grysiku , przesypuje sie nim jablka tylko zgubiłam proporcje. Ale jest tam mąka i mak,a tego też się nie łączy. A żółtko to przecież białko. Prawdziwa dieta nielaczenia wyklucza w ogole wypieki.


Chyba,że kokoski z kokosu i białka, bo to białko. Bardzo zaciekawił mnie przepis na jabłecznik. Postanowiłam upiec dzisiaj. Ciasto zrobiłam ściśle według przepisu , jest puszyste i rozpływa się w ustach. Jabłka miałam ze słoika własnej produkcji , ale dałam ich za dużo , proporcja ciasta jest mniejsza niż jabłka , ale to jest mój ewidentny błąd.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na jabłecznik prosty szybki i tani. Jabłka umyte obrać cienko ze skórki, pokroić w kostkę do garnka, wsypać cukier, sok z cytryny, goździki, cynamon i mieszając podsmażać, nadmiar soku odlać do szklanki, wystudzić wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do jabłek, zagotować do. Akurat to ciasto jest jednym z moich ulubionych. Oprócz tego, że kojarzy mi się z dzieciństwem to jest po prostu pyszny.


Przede wszystkim jabłecznik jest ciastem prostym i łatwym do wykonania. Prosty przepis na ciasto szarlotka – jabłek akurat pod dostatkiem, więc skuście się na prostą w wykonaniu szarlotkę, wręcz dziecinnie łatwą :) Kruchy spó spora warstwa krojonych jabłuszek, kruchy wierzch, cukier puder i gałka lodów – mmm, pyszności! Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minut. Szarlotka na kruchym cieście. Rozgrzać piekarnik do 2° C. Do gotowanych jabłek dodać cukier i cynamon.


Zdjąć z ognia, dodać masło i pozostawić do ostygnięcia. Rozwałkować połowę ciasta. Może być to ciasto kruche, jak w przypadku szarlotki, ale i drożdżowe, biszkoptowe, czy francuskie. Wybór odpowiedniej odmiany jabłek to podstawa smacznego jabłecznika. Myśląc o jabłeczniku wyobrażam sobie kruche ciasto z jabłkowym nadzieniem koniecznie pachnącym cynamonem.


Proponuję dziś kolejny prosty przepis na ciasto na niedzielę - to jest jabłecznik, wg przepisu mojej mamy, czyli z PRLapos;u - pyszności sprzed lat. Tradycyjn a szarlotka (jabłecznik) na kruchym cieście, według przepisu mojej mamy. Jej smak kojarzy mi się z dzieciństwem.


W domu mieliśmy dużą jabłoń i szarlotka, jak również inne ciasta z jabłkami (np. szarlotka z połówkami jabłek), były bardzo często pieczone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty