wtorek, 24 stycznia 2017

Ciasto do pizzy ze swiezych drozdzy

Smaczne i naprawdę bezproblemowe. Pizza ze świeżych drożdży na średnim cieście. Pizza na cieniutkim cieście lepsza niż Pizza HUT.


To przepis na pizzę, do którego powracam chyba najczęściej ze względu na szybkość przygotowania. Choć bardzo lubię pizzę z ciasta wyrastającego w lodówce (link) to domowe realia są często takie, że pizza ma być na już. Próbowałam zrobić rozczyn do pizzy kilka razy z innego przepisu, ale ostatecznie stwierdziłam, że spróbuję z tego albo nie będzie pizzy.

Tak, składniki do rozczynu odejmujemy ze składników ciasta. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasto na pizze ze świeżych drożdży g. Kolejny przepis na udany spód do pizzy to ciasto na pizze z suchymi drożdżami – instant. Przygotowanie ciasta z suchymi drożdżami jest troszkę łatwiejsze – nie trzeba tak długo wyrabiać ciasta jak w przypadku zwykłych świeżych drożdży.


Składniki na ciasto Oto lista składników potrzebnych do przygotowania ciasta (przepis na dwie pizze): dwie szklanki mąki pszennej,. Pizza bez drożdży - przepis na ciasto - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, na stolicy usypać kopczyk i zrobić w nim wgłębienie.


Do wgłębienia wlać wodę, oliwę oraz wbić jajko. Zrobilam tylko dlatego ze nie chcialo mi sie isc po drozdze.

Do niedawna myslalam,ze jedynie pizza swieza ,ciasto wyrosniete w temp. Dzisiaj uniwersalne ciasto drożdżowe, takie do bardziej wytrawnych wypieków typu pizza, stromboli czy np. Położyć je na posmarowanych oliwą blachach.


Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury, minimum 250℃. PIZZA – Jedni wolą na grubym cieście ( taką amerykańską ) a inni na bardzo cienkim ( prawdziwą włoską ). Ja należę do tych pierwszych smakoszy i im grubsza, to tym bardziej mi smakuje! Uwielbiam takie puszyste ciasto, z delikatnym wnętrem i chrupiącą skórką. Pierwszym elementem świadczącym o jakości pizzy jest ciasto, a najlepsze powinno być lekkie, cieniutkie i pięknie wypieczone na brzegach. Na idealny wg mnie przepis na ciasto pizzy trafiłam na blogu zajadam.


Drożdże instant zastąpiłam świeżymi w odpowiedniej proporcji. Dzielę się z Wami i zachęcam do odwiedzenia źródłowej strony, gdzie. Z powyższych składników przygotowuję zawsze rozczyn do ciasta na pizzę, które robię z 4g mąki. Ilość drożdży należy oczywiście dopasować do przepisu i mniej więcej zachować powyższe proporcje składników. Uprzedzę pytania i od razu powiem, że cukier (czy też miód) nie jest wyczuwalny w pizzy.


Zupy zupa pomidorowa ze swiezych pomidorow z klopsikami. Powiedzcie mi proszę jak to możliwe, że ciasto z KAŻDEGO przepisu wychodzi mi sztywne jak podeszwa? Wyrobione ciasto rozciągnąć na blachę i boki i ponakłuwać widelcem.


Pozostawić do wyrośnięcia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 2stopni C, nie dłużej niż około minut na pierwszej półce od dołu z włączoną górą i dołem bez termoobiegu. To nasz ulubiony przepis na pizzę, jest dziecinnie prosty, tym razem w kuchni mój 4-latek robił prawie wszystko sam (pomogłam tylko trochę wyrabiać ciasto). Wyrośnięte ciasto powygniatać przez ok. On sam dodawał składniki robił placki z ciasta, sos do pizzy, tarkował i kroił składniki (pod moim nadzorem), a na końcu ozdabiał. Zagniatamy - ręcznie lub mikserem z nakładkami do ciasta - na gładkie, elastyczne ciasto.


Jeśli ciasto nazbyt się klei, podsypujemy odrobiną mąki. Dobrze zagniecione ciasto powinno pozostawić po sobie czystą miskę, bez przylepionego, pokruszonego lub rozmazanego ciasta. Oczywiście możemy zostawić zagniatanie ciasta robotowi. Domowa pizza na suchych drożdżach, którą zrobisz w pół godziny.


Sprawdzony już kilkadziesiąt razy. Niewielka ilość składników sprawia, że sięgniesz po ten przepis nie jeden raz. A dodatki możesz dopasować sama - wszystko zależy od Twojego gustu i smaku!


Ciasto jest chrupiące i bardzo smaczne. Drożdże piekarskie, to - zaraz po zakwasie - najstarszy środek spulchniający. Przy wyborze kierujemy się wygodą użytkowania, czasem przeznaczonym na przyrządzanie drożdżowego ciasta, a nierzadko i stopniem trudności użycia.


Zalej je mlekiem - pamiętaj, że nie może być ani zbyt zimne (wtedy drożdże nie będą się rozmnażać), ani zbyt gorące (wysoka temperatura zabija drożdże). Jeżeli w przepisie na ciasto, który chcesz wykonać, nie ma mleka, użyj zamiast niego ciepłej, przegotowanej wody. Mieszaj aż do rozpuszczenia. Mam na imię Olek, mam lat i uwielbiam gotować dla mojej rodziny. Znajdziesz tu sprawdzone przepisy na ciasto, sosy i pizze.


Pozdrawiam w mące ubrudzony, Olek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty