Ciasto na naleśniki z serem i do krokietów. Do suszenia sałaty nadawało się owszem, ale szlag mnie trafiał jak musiałam suszyć po pięć listków, bo więcej nie weszło. Potem odstawiłam do szafy i dalej tam stoi bo nabyłam sobie blender. Smażąc obracamy je aby zazłociły się równomiernie po obu stronach.
Przy okazji przygotowywania naleśników chętnie sięgam po ręczny blender Braun z końcówką od ubijania.
Dobrym wyjściem w tej kryzysowej sytuacji jest przyrządzenie szybkich i sycących naleśników! Aby zrobić przepis na naleśniki bez jajek wystarczy nam jedynie szklanka wody gazowanej, szklanka mleka, szklanki mąki pszennej, ml oleju oraz szczypta soli. Przepis na naleśniki bez jajek. Całość mieszamy za pomocą miksera na gładką masę, tak aby nie było żadnych grudek. Do miski wrzucamy jajka, mąkę i maślankę- miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy bez grudek.
Dodajemy łyżki oleju, mieszamy. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy pędzelkieolejem albo smalcem.
Wlewamy odrobinę masy, rozprowadzamy ją na patelni i smażymy naleśniki. Smażymy naleśniki po obu stronach. Przyznaję się, że naleśniki jakie smażyłam do tej pory nie były idealne, zwykle wychodziły za , ciężkie i niezbyt smaczne. Aż wreszcie spróbowałam nieco innej metody ich przygotowania. A mianowicie dodałam o połowę mniej mąki niż zazwyczaj i pozwoliłam ciast u naleśnikowe mu odpocząć.
Idealne ciasto na naleśniki potrzebuje: wody gazowanej. Zawsze odstawiajcie swoje ciasto na naleśniki na pół godziny, aby naleśniki były idealne. Czas na wyrośnięcie ciasta.
Idealnie jest gotowe ciasto bez grudek przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Tak przygotowane ciasto na naleśniki sprawia, że naleśniki są elastyczne i miękkie, dzięki czemu łatwo je zwijać lub składać. Thermomix dał radę bez problemu,trzeba po prostu miksować sam namoczony ryż bez wody na najwyższych obrotach przez min a potem stopniowo dolewać szklankę wody.
Naleśniki przepis podstawowy. Wychodzi lejące, wodniste ciasto idealnie kremowe bez grudek. Po placuszki jogurtowe dla dzieci sięgają również dorośli. Polecam podać te naleśniki z bananem.
Od czasu do czasu można też sobie pozwolić na odrobinę kremu orzechowego lub czekoladowego.
Poniżej znajdziesz przepis jak zrobić naleśniki. Gdy ciasto będzie gładkie i bez grudek, dodaj olej i jeszcze chwilę miksuj. Rozgrzej patelnię delikatnie przetartą olejem i smaż cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor. Gotowe naleśniki przekładaj na talerz. Jeśli nie zamierzasz ich od razu podawać przykryj drugim talerzem lub przykrywką, aby nie wyschły.
Smakują cudownie również na zimno. Gorąco polecam również przepis na naleśniki, które robi się bez nadzienia, czyli pyszne naleśniki waniliowe z morelami. Można je śmiało zwinąć w rulonik i kroić w mniejsze kawałki. Odstawić na około minut.
Rozgrzać i natłuścić patelnię małą ilością tłuszczu (można też smażyć naleśniki beztłuszczowo jeśli jest taka konieczność). Jak zrobić naleśniki typu pancakes? Oto sprawdzony przepis na prawdziwe grube, amerykańskie naleśniki, które zasmakują nawet największym niejadkom – zarówno tym większym, jak i małym.
Składniki na ciasta dajemy do miski i miksujemy mikserem na gładkie bez grudek ciasto. Wbić jajko i wlać mleko. Na koniec wsypać ziarna sezamu i wymieszać łyżką. Zmiksować wszystko na jednolite ciasto bez grudek. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i wlać porcję ciasta.
Uwielbiasz naleśniki, lecz nie możesz sobie pozwolić na ich spożywanie ze względu na nietolerancję laktozy? A może rezygnujesz z nich, ponieważ obawiasz się przytycia lub problemów zdrowotnych, spowodowanych smażeniem na głębokim tłuszczu? Poznaj zatem sprawdzony przepis na naleśniki bez mleka. Dowiedz się jak je zrobić, nie używając do smażenia nawet kropli tłuszczu! Podawaj z płatkami kokosowymi, syropem klonowym, świeżymi.
Gdy ciasto jest już zupełnie gładkie, bez grudek, dodać tyle wody, żeby nabrało odpowiedniej gęstości – powinno być rzadkie, lejące się. Do smażenia nie używać dużej ilości tłuszczu. Pory starannie oczyścić – nacinając je wzdłuż i myjąc liść po liściu. Co zrobić,a by nie było grudek?
Aby nie było grudek w cieście, przede wszystkim należy dobrze przesiać mąkę przez sitko. Dopiero później połącz mąkę z innymi składnikami. Można to zrobić ręcznie – przy użyciu trzepaczki lub widelca.
Szybciej i dokładniej jednak będzie, jeśli do tej czynności użyjesz miksera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.