poniedziałek, 13 listopada 2017

Dobry chleb na zakwasie

Chleb wstawiam do zimnego piekarnika, który nastawiam na temp. C, przykrywam bochenek folią aluminiową i tak dopiekam aż do czasu upłynięcia minut. Zakwas - wynaleziono go tysiące lat temu w Egipcie. Zakwas to nic innego, jak mąka z wodą i… dużo ciepła.


Dziś coraz częściej piecze się chleby na drożdżach - to łatwiejsze i mniej czasochłonne, ale… chleb jest zupełnie inny.

A ciasto jest dobre, gdy się uleży. Z chlebem, na chlebie, wokół chleba. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach?


Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia.

Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Dodane przez kryska w: Tylko o kuchni. Jak zrobić chleb na zakwasie (orkiszowo-żytni)? Chleb na zakwasie z tego przepisu nie wymaga wiele zachodu, specjalnych maszyn, miksera i długiego wyrabiania.


To jeden z powodów, dla których go uwielbiam. Masz ochotę na barszcz czerwony, ale nigdy nie słyszałaś o zakwasie buraczanym? Na razie upiekłam chleby na zakwasie w automacie z przepisów na chleby które miały być pieczone w piekarniku i stwierdziłam że w automacie wychodzą lepiej, nic się nie rozlewa, w smaku są bardzo dobre, a że ich kształt jest jaki jest to już trudno, mnie osobiście już to nie przeszkadza, najważniejsze że chleby są smaczne. W takim razie zrobię jak radzisz.


Proszę, zaproponuj na początek dobry, sprawdzony przepis na chleb razowy na zakwasie pszenno żytni, dobrze byłoby gdyby był z dodatkiem siemienia lnianego i ziaren słonecznika. Nie twierdzę, że to najlepsza receptura na blogu, bo są znacznie ciekawsze przepisy, ale da się jak najbardziej taki chleb upiec. Zresztą na pszenno-żytnie chleby na zakwasie też są receptury. Chleb wychodził gliniasty, bo może był źle wyrabiany, albo zakwas rozleniwiony.


Do tej pory piekłam chleb na zakwasie, wychodził pycha, ale dzisiaj się skusiłam na ten i jest przepyszny, prosty, szybki i nie trzeba się bawić z zaczynem. Chleb to ważne źródło węglowodanów w polskiej diecie, dlatego w ramach kampanii swiezowypieczone. Jak kupić dobry chleb z perspektywy dietetyka.

Dobry chleb jest zdrowy – nie unikajmy pieczywa na diecie. Ostatnio napisałam felieton pt. Dlaczego dietetycy kochają zboża”. To przewrotny tytuł, bo w powszechnym mniemaniu jest dokładnie odwrotnie.


Ale właśnie dlatego tak ważne jest przypominanie oficjalnego stanowiska dietetyków w tej kwestii. To jest bardzo prosty przepis na bardzo dobry chleb. Dobry zakwas musi wytwarzać charakterystyczne bańki powietrza w słoiczku, w którym go trzymamy. Jeśli są malutkie lub nie ma ich w ogóle należy zakwas „obudzić” przez dodanie mąki i wody oraz podwyższenie temperatury, w której zakwas stoi.


Chleb wypiekać dopiero, gdy nasz kwas zacznie pracować. Druga kwestia: kwas mlekowy chroni chleb przed pleśniami – dobry chleb na zakwasie nigdy nam nie spleśnieje – wyschnie na wiór, ale nie spleśnieje. Jest zatem bezpieczniejszy pod względem mikrobiologicznym.


Po trzecie – podczas fermentacji z udziałem zakwasu zostaje rozłożony szkodliwy kwas fitynowy. Fityniany to substancje. Który chleb jest lepszy? A przepis na chleb żytni mam w planach dodać niedługo na stronę, ale jeśli Ci się śpieszy to napisz do mnie, prześlę Ci na maila.


Tradycyjny, domowy chleb na zakwasie może kojarzyć się ze smakiem dzieciństwa. Dla wielu rodziców, babć i dziadków, mimo znacznie trudniejszych warunków, pieczenie chleba na zakwasie nie było niczym skomplikowanym. Zobacz skuteczne przepisy na chleby żytnie na zakwasie, chleby orkiszowe na zakwasie oraz pszenne.


Z czasem nabrałam wprawy i doświadczenia. Teraz moje chlebki nie są a ja nie wyobrażam sobie faszerowania się sztucznym chlebem na drożdżach czy suszonym zakwasie. Za takie pseudo odżywcze wyroby już podziękowałam. Jeśli więc chcesz spróbować jak smakuje swój własny domowy chleb na zakwasie to taki po prostu zrób.


Za mojej mlodosci po dobry chleb w Krakowie chodzilo sie do Gornisiewicza albo Adamskiego albo na Kleparz, gdzie baby czasem przywozily prawdziwy wiejski chleb. Przepisy, jak zrobić - Smaker. Od lat mieszkam za granica i sama robie zakwas i pieke chleb , bo tutejszy chleb jest nie do zjedzenia. Mieszane chleby na zakwasie piekę w żeliwnym garnku, wcześniej mocno rozgrzanym w piekarniku nastawionym na maksimum. Powstają warunki przypominające mały piec chlebowy, nic nie przywiera, bo ciasto w zetknięciu z gorącą powierzchnią od razu tworzy przyszłą skórkę.


Najbardziej lubię tę metodę. Zwarty, ze sprezystym srodkiem, dobry nawet na dzien po upieczeniu, mimo ze nie jest na zakwasie. To juz drugi chleb z twojej strony Dorotko (pierwszy byl wieloziarnisty) i przyznam, ze ten jest o niebo lepszy. Kiedy po tych dniach robię chleby to cierpliwie czekam ze dwie godziny aż się zakwas ogrzeje i dopiero wyrabiam masę na chleby.


Z tej masy odkladam 4Łyżki jako zakwas na moj następny chleb. Moj przepis na chleb to wyrobiona masa ktora dojrzewa sobie w spokoju przez całą nic juz w foremkach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty