czwartek, 30 listopada 2017

Konsystencja ciasta na gofry

Białka oddziel od żółtek, po czym ubij z nich sztywną pianę. Do miski przesiej mąkę i mieszając, powoli wlewaj mleko. Potem dodaj żółtka, cukier, proszek do pieczenia, sól i roztopione chłodne masło.


Moje pierwsze gofry i wyszly naprawde super. Na poczatku wydawalo mi sie, ze ciasto jest troche za rzadkie, ale wyszly ok. Z moja MPM Gofrownica MGO-metoda prob i bledow nastawiam moc na maximum i pieke minut (zalecenia producenta minut) - no i wychodza idealnie chrupiace gofry.

Ciasto na gofry ma konsystencje ciasta naleśnikowego, trochę gęstszego. Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami, cukrem pudrem, dżemem, czekoladą, masłem orzechowym. Powyższe ciasto na gofry ma idealną konsystencję, a po upieczeniu gofry są lekkie i chrupiące. Idealnie smakują z bitą śmietaną, owcami, dżemem, czy z lodami.


Koniecznie wypróbujcie ten przepis na domowe, puszyste gofry - lepsze niż z nadmorskiej budki. Szukasz sprawdzonego przepisu na gofry? Ciasto musi być dobrze napowietrzone i gęste, aby uzyskać chrupiącą skórkę.


Należy dobrze ubić pianę z białek i stopniowo dodawać przesiane składniki.

Użyj mąki pszennej, jak i pełnoziarnistej czy kokosowej! Sprawdź nasze przepisy na Polki. Wymieszaj dokładnie mleko, żółtka i stopione masło. Wlej tę mieszaninę do suchych składników i wymieszaj (mieszaj od środka wgłębienia na zewnątrz). Białka ubij na miękką pianę, a następnie dodaj je do ciasta.


Nalej porcję ciasta do rozgrzanej gofrownicy i piecz, aż gofry będą gotowe. Upieczone gofry lubię układać na kratce do studzenia ciasta, żeby pozostały chrupiące. Oczywiście jest to opcja jeśli robicie większy zapas, a nie zjadacie ciepłego prosto z gofrownicy :) Jeszcze tylko dekoracja i gotowe! W sezonie na owoce jagodowe, nie wyobrażam sobie gofrów bez malin, truskawek czy borówek.


Ciasto można odstawić aby odpoczęło (na około minut), ale nie jest to konieczne. Gofry piec przez około - minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni.


CHRUPIĄCE GOFRY – IDEALNY PRZEPIS – przepis na idealne, pyszne gofry jak z budki. Krok po kroku zobaczycie na filmie jak przygotować idealne gofry. To najlepsze gofry jakie jedliście w życiu #128578; są cudowne, polecam. Sekretem dobrych gofrów jest przepis na ciasto, a zatePanie i Panowie przedstawiamy gofry idealne. Podstawą ciasta na gofry są jajka, mąka, cukier, mleko i tłuszcz.


Nie jest to zestaw superdietetyczny, więc z miłością do gofrów nie należy przesadzać.

Wprawdzie na sucho gofry mają porównywalną ilość. Domowe gofry to pyszny deser, który ucieszy zarówno dzieci, jak i dorosłych, a ciasto na gofry nie jest wcale trudne do przygotowania. Ciasto pozostawić na chwilę (ok. minut), aby odpoczęło. Gofry smażyć po parę minut na złoty kolor.


Gofrownicę rozgrzać i przed smażeniem posmarować masłem, przy pomocy silikonowego pędzelka. Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę kuchenną, wtedy zrobią się bardziej chrupiące. Mamokacperka4- więcej wody powoduje, że ciasto jest mdławe, takie nijakie w smaku- czuć,że coś mu brakuje. Podsumowując to nie jest idealny przepis na gofry. W smaku przypominają naleśniki, może to przez ten cukier waniliowy.


Konsystencja ciasta wspaniała, wręcz idealna. Aby ją zachować, oddzielnie pomieszaj składniki i mokre, a następnie delikatnie wymieszaj je razem – jedynie do momentu ich połączenia. Najlepiej jeśli zrobisz to ręcznie, a nie mikserem.


Zastanawiasz się, z czym podawać gofry? Perfekcyjny i super prosty przepis na gofry. To mój sprawdzony i najbardziej uniwersalny sposób na gofry jak z budki.


Nie musisz już szukać przepisu ba to jak zrobić ciasto na gofry. Na koniec dodaj łyżką lub specjalną szpatułką ubite na sztywną pianę białka. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.


Nie nakładaj go na gofrownicę w zbyt dużej ilości – gofry rosną w trakcie pieczenia i nadmiar ciasta może wypłynąć. Przepis na gofry z którego na pewno wyjdą smaczne i chrupiące jaja szklanki mleka szklanki mąki łyżek oleju łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy, lub łyżka cukru ( ja daję cukier trzcinowy) szczypta soli Wszystkie te składniki oprócz białek mieszamy razem za pomocą miksera, natomiast na sam koniec dodajemy białka ubite na sztywno i delikatnie mieszamy łyżką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty