czwartek, 14 lipca 2016

Naleśniki przepis gessler

Każdy z nas ma swój sprawdzony przepis na naleśniki, jednak czasem nachodzi nas ochota, by wypróbować inną recepturę. Czym różni się przepis na naleśniki Magdy Gessler od innych? Magda Gessler to znana polska restauratorka, która dla wielu jest inspiracją, a jej przepisy uznawane za wzór idealnych przepisów kuchni polskiej (i nie tylko).


Przepis na naleśniki wg Magdy Gessler. Większość z nas pewnie zna ją z telewizji, gdzie jest główną postacią w Kuchennych Rewolucjach oraz w programie Master Chef. Naleśnikowy deser z pysznym twarogowym nadzieniem. Idealny dla dzieci i całkiem dorosłych łasuchów.


Po obejrzeniu kuchennych rewolucji skusiłam się na golonkę wg. Wyszła naprawdę rewelacyjnie! Mamy i babcie przekazują z pokolenia na pokolenie przepis na. Jak zauważyła moja znajoma, na blogu brakuje przepisu na tradycyjne naleśniki, zrobiłam więc naleśniki z przepisu Magdy Gessler.


Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Czy amerykańskie pankejki Magdy Gessler przebiją nasze pyszne, polskie naleśniki? Może i nie, ale na pewno warto wypróbować ten przepis chociaż raz. Pankejki (pancakes) charakteryzują się tym, że są dość grube i puszyste.


Podaje się je z samym masłem, z syropem klonowym, bitą śmietaną lub cukrem pudrem. Ulubiony przepis czytelników! Dzięki dodatkowi wody gazowanej naleśniki są bardziej delikatne. Jeśli mamy czas, ciasto można przygotować pół godziny wcześniej, aby odpoczęło, ale nie jest to konieczne i naleśniki można od razu smażyć po zmiksowaniu składników.


Prawidłowo usmażony naleśnik powinien być elastyczny, miękki i smaczny! Mąka, mleko, jajka to składniki podstawowe. Magda Gessler robi naleśniki według przepisu: szklanki mleka, szklanki wody, jajka, szklanki mąki, szczypta soli. I tu wskazówka: sekretnym składnikiem jest woda gazowana (zamiast zwykłej) - dzięki temu ciasto będzie delikatniejsze, a przez to smaczniejsze.


Obrócić naleśnik (podrzucając, co wymaga sporej wprawy, lub używając talerza czy pokrywki). Po lekkim zrumienieniu z obu stron naleśnik odkładać na talerz. Idealne do wszelkiego rodzaju wariacji w postaci krokietów czy faszerowanych sakiewek, z dodatkiem cukru są świetne do deserów.


Trochę różnią się w przygotowaniu od tych klasycznych, przede wszystkim tym, że do ciasta nie dodajemy tłuszczu. Sprawdź, jak zrobić idealne naleśniki na krokiety. Oto przepis na doskonałe ciasto naleśnikowe na krokiety według Magdy Gessler.


Dobry przepis dla kogoś komu nie wychodzą naleśniki. Ja osobiście robię je już od kilku lat i właściwie robię je całkowicie na oko… dodaję trochę wody, trochę mleka, soli i innych przypraw na jakie akurat mam chęć. Wychodzą cienkie więc łatwo je zwinąć. Ich sekret tkwi w odpowiednich proporcjach. W odróżnieniu od moich dość cienkich naleśników, te są bardziej mięsite i grubsze.


Często bowiem zna ona jakiś ciekawy trik, dzięki czemu potrawy, które znamy są jeszcze lepsze. Dzisiaj zaprezentuję Wam przepis na idealne ciasot na naleśniki według przepisu Pani Magdy Gessler. Ciasto na naleśniki – przepis Magdy Gessler.


Dobrze dobrane składniki sprawiają, że ciasto naleśnikowe nie przywiera do patelni. Grube, puszyste, pulchne i delikatne naleśniki. Swoją puszystość zawdzięczają dodatkowi ubitej piany do ciasta. W zależności od preferencji smakowych można usmażyć grubsze lub nieco cieńsze naleśniki.


Naleśniki przepis gessler

Znam takie osoby, które w kuchni niewiele potrafią zrobić ale ich popisowym daniem są właśnie naleśniki. Osobiście uważam, że zrobienie dobrych, cieniutkich i smacznych naleśników jest naprawdę sztuką i nie każdemu z marszu to się udaje. Jak w każdej recepturze ważne są nie tylko dobre składniki ale też i odpowiednie proporcje. Najlepszy przepis podstawowy na naleśniki to taki, który składa się z kilku idealnie dobranych składników. Mój uniwersalny przepis na naleśniki możesz wykorzystać do naleśników na słodko i naleśników na słono.


Uwielbiam to ciasto naleśnikowe, ponieważ ma idealną konsystencję oraz najlepiej dobrane składniki. Zapraszam zatem na ciasto na naleśniki według starej receptury, starej ale zawsze aktualnej i sprawdza się wyśmienicie! A ty – jak robisz naleśniki?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty