piątek, 15 lipca 2016

Chleb pszenno żytni przepis

Przepis na prosty chleb pszenno-żytni. Sprawdź nasze przepisy i smakowite historie. Pokazujemy, że pieczenie domowego pieczywa nie jest trudne. Chleb pszenno-żytni na drożdżach.


Długo poszukiwałam chleba, który mimo że przygotowany na drożdżach – ma odpowiedni smak, konsystencję, a przede wszystkim długo zachowuje świeżość, nie krusząc się.

W końcu metodą prób i błędów opracowałam poniższy przepis, który spełnia moje oczekiwania :). Szybki chleb bez zagniatania! I co ważne, zgodnie z Waszą prośbą taki zdrowszy, bo z dodatkiem mąki żytniej razowej, ale nadal na drożdżach, czyli wymarzony chleb dla wszystkich początkujących, niecierpliwców lub po prostu zabieganych.


Ja ten chleb pszenno-żytni robię dość często ostatnio, bo przygotowanie zajmuje niewiele czasu, bochenek wychodzi spory i starcza na kilka dni. Dokładamy puree dyniowe i wlewamy ciepłą wodę i olej. Dodane przez maaartinka w: Tylko o kuchni.


Mam jeszcze jedno pytanie:) czy w takim automacie można zrobić ciasto drożdżowe z kruszonką? Czy mogę zamiast mąki pszennej (tej, której jest najwięcej w przepisie) dodać mąki żytniej typ 720?

Odpowiedzi (1) Dorota, Moje Wypieki. Czy można ten chleb lub pszenno żytni na miodzie zamrozić po upieczeniu? Nie wiem czy każdy chleb nadaję się do mrożenia. Z góry dziękuję za odpowiedź. Prosty chleb pszenny, na żytnim zakwasie z dodatkiem odrobiny drożdży – dzięki czemu chleb znacznie szybciej rośnie i nie wymaga wielogodzinnego wyrastania, a wciąż zachowuje smak chleba na zakwasie.


Dotychczas piekłam tylko chleby na pszennej mące – tym razem spróbowałam z dodatkiem żytniej i wyszedł taki typowy, swojski chlebek, doskonały do domowego smalcu i kiszonych ogórków. Dzisiaj publikuję obiecany przepis na. CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI – NAJLEPSZY PRZEPIS – nie ma lepszego smaku i zapachu niż domowy chleb. Koniecznie przygotujcie chleb z tego przepisu, będziecie zachwyceni. Czasami 1g mąki pszennej zastępuję mąką gryczaną.


Można też upiec z samej mąki pszennej, dodając dodatkowo jajko - wyjdzie wtedy coś w rodzaju bułki. Do tych proporcji doszłam metodą prob i błędow, modyfikując inne przepisy - chleb ładnie wyrasta i jest smaczny. Do większej miski przesiać obie mąki, dodać wodę, sól i gotowy zaczyn. Piekąc chleb pszenno-żytni warto przyjąć prosty, ale skuteczny rytuał kuchenny: Rano, przed wyjściem do pracy, dokarmiamy zakwas i odstawiamy, żeby przygotował się zaczyn. Wieczorem, po powrocie z pracy, dodajemy pozostałe składniki do zaczynu, mieszamy ciasto, przekładamy do foremki i odstawiamy do wyrośnięcia, a następnie pieczemy.


Rzeczywiście umiejętność wypiekania chleba to coś innego i tkwi w nim głębszy walor etyczny bo o ile możemy obyć się bez słodyczy to chleb jest nam do egzystencji niezbędny. Sprawdzony przepis na chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika (na drożdżach) od MniamMniam.

Smacznie, szybko i tanio. Autor Zdjęcia: Shutterstock Prosty przepis na zawsze udany chleb domowy. Nie trzeba być wytrawnym piekarzem, aby upiec domowy chleb. Wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie mąki: pszenną i żytnią oraz gotowy wysuszony zakwas żytni. Bardzo dobry przepis , chleb przepyszny.


Ja jednak make pszenna mieszam z maka do pieczenia chleba, mozna kupic takie w sklepach, w stosunku: 4g maki pszennej i 1g maki chlebowej. Pyszny chrupiący chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika, dyni i kminkiem. Bez zakwasu, na świeżych drożdżach jednak równie dobry.


Domowy chlebek z chrupiącą skórką i aromatyczną czarnuszką. Dzięki dodatkowi ziemniaków, chleb bardzo długo zachowuje swoją świeżość. Nie powiem, żebym w cale nie kupowała, zdarzyło mi się z 4-razy w tym okresie chleb kupić.


Najbardziej lubię mój powszedni chleb z mąki pszennej chlebowej i żytniej pełnoziarnistej podawać z oliwami i olejami, tak zwyczajnie do maczania. Pasuje świetnie smakiem, konsystencją i wyglądem. Jakoś chlebowo u mnie się zrobiło. Proponuje następny smaczny chlebek.


Dziś propozycja na chleb mocno nietypowy, bo z maślanką w składzie. Wychodzi mięciutki, puszysty, nie kruszy się, i smakuje niebiańsko :) Można tu eksperymentować z dodatkami różnych mąk. U mnie akurat w roli głównej mąka razowa żytnia. Najpierw chciałam wypróbować inny przepis na chleb pszenny, ale po obejrzeniu filmiku zdecydowałam się właśnie na niego.


Pszenno-żytni chleb ze słonecznikiem na drożdżach. Obejrzeliśmy trzy filmy, objadłem się creme brulee, tartą cytrynową z bezą (przepisy na te smakołyki za będą jakiś czas), a w międzyczasie upiekłem jeszcze dwa chleby. Nie te, na które przepis wam teraz dajemy, inne zupełnie.


Historia tych chlebów jest zupełnie inna, ale.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty