Zapraszam na puszyste ciasto z brzoskwiniami. Do przepisu użyłam świeże brzoskwinie, ale spokojnie możecie wykorzystać również brzoskwinie w puszce. Szybkie ciasto z brzoskwiniami , które w ostatnim czasie jest hitem w Naszym domu.
Kilka podstawowych składników, chwila pracy z mikserem i już wstawiamy ciasto do piekarnika ;) Jakie jest w smaku? Wilgotne, miękkie, niezbyt słodkie.
Na imieniny, urodziny czy do niedzielnej kawy – ciasto ucierane z brzoskwiniami to zawsze dobry wybór. Widzialam na filmie szarlotke z zapieczonymi brzoskwiniami,okragla ,jak zrobic takie ciasto i jakie brzoskwinki dodac. Poprosze o troszke szczegolowy przepis bo mi sie nigdy nic nie udaje,a chcialabym zrobic cos slodkiego synowi. Owoce włożyć do większej miski, dodać cukier, cynamon, cukier waniliowy, budyń (w proszku) i mąkę ziemniaczaną. Brzoskwinie pokroić na ósemki, usunąć pestki.
Drugą część ciasta rozwałkować na placek o wymiarach formy. Owoce wymieszać z sypkimi składnikami i wyłożyć (razem z sokiem jeśli taki się pojawił) na spód ciasta. Owoce wystarczy umyć, obrać, pokroić w ćwiartki i wyjąć pestki.
Do miski należy wsypać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier, a także wlać jogurt naturalny, oliwę i jajka. Następnie składniki miesza się, a. Jajka ucieramy z cukrem, po chwili dodajemy olej, mleko oraz wymieszaną z proszkiem mąkę. Całość ucieramy na gładką masę. Owoce pokrojone na mniejsze kawałki (u mnie były to ćwiartki), układamy na cieście (pozostawiając niewielkie przerwy między kawałkami), lekko je dociskając.
Na gotujące mleko wlać mleko z proszkiem budyniowym i cały czas mieszając gotować do uzyskania gęstego budyniu. Ciepły budyń wyłożyć na kruchy spód. Pokrojone brzoskwinie wyłożyć na masie budyniowej. Na wierzch ciasta pokruszyć lub zetrzeć na tarce pozostałe ciasto. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na szybkie ciasto z brzoskwiniami.
Dodać żółtka - dalej ubijać, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 1stopni. Biszkopt z czekoladą: Białka ubić z cukrem na sztywna pianę. Pszczółka Maja Proste i przepyszne, warstwowe ciasto na biszkopcie, z kremem miodowo-budyniowym i musem brzoskwiniowym.
Tortownicę (cm) należy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przelewamy ciasto. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem.
Muszę zostawić komentarz, gdyż dziś zrobiłam ciasto z tego przepisu tylko z brzoskwiniami z mojego sadu – trochę kwaśniejszymi, ale dodałam cukru i muszę przyznać, że to najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek jadłam i moja rodzina uważa tak samo. Brawa dla autorki przepisu. Aby je przyrządzić wystarczy wymieszać ze sobą kilka składników. Ciasto delikatnie łączymy z ubitymi białkami.
Najpierw połącz mąkę, cukier i proszek do pieczenia – sypkie składniki wymieszaj w misce za pomocą łyżki. Inspiracja: „Ciasta, ciastka i takie tam” Agata Królak. Doskonały, wypróbowany przepis na ucierane ciasto z brzoskwiniami i kruszonką. Szybkie i łatwe do wykonania, a dzięki temu, że użyjesz Proszku do pieczenia WINIARY na pewno pięknie ci wyrośnie.
Przepyszne z każdym rodzajem owoców. Eilan Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Oliwka w czekoladzie. Przepis na ciasto biszkoptowe z brzoskwiniami, bitą śmietaną i galaretką. Jak zrobić takie ciasto z brzoskwiniami i bitą śmietaną krok po kroku pokazane jest w filmiku.
Serdecznie zapraszam do oglądania. Sprawdzony przepis na ciasto z brzoskwiniami - wegańskie, BEZ jajek od MniamMniam. Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po. Konsystencja ciemnych części jest mokra, dość miękka i zakalcowata – jak brownie.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do lekkiego stężenia. Może to zasługa cudownego, radosnego koloru brzoskwiń. Proste w przygotowaniu, nie potrzebny jest nawet mikser.
Wystarczy wymieszać składniki za pomocą szpatułki. Gotową masę bezową wyłożyć na brzoskwinie. Schłodzone ciasto zetrzeć na wierzch ciasta, na tarce o grubych oczkach.
Po minutach pieczenia, przykrywam ciasto z góry folią aluminiową).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.