wtorek, 12 lipca 2016

Chleb na zakwasie naturalnym

Zasmakowałem go ponad rok temu u szwagra Krzysztofa – ciasto wyrobił wieczorem, rosło całą noc, a poranek przywitał domowników zapachem świeżo upieczonego chleba…. Pieczenie chleba na naturalnym żytnim zakwasie to sztuka. Lekkostrawny chleb pszenny, wypiekany w 1 z mąki pszennej na naturalnym żywym zakwasie bez dodatku drożdży.


Już dostępny w sieci sklepó. Dlaczego chleb na naturalnym zakwasie jest najzdrowszy?

Chleb zakwasowy jest produktem starej receptury, który ostatnio zyskał popularność. Wielu uważa, że jest bardziej smaczny i zdrowszy niż tradycyjny chleb. Niektórzy nawet mówią, że łatwiej jest go trawić i wykazuje mniejsze działanie podnoszące cukier we krwi.


Dziś to o co prosiliście wielokrotnie, a mi zawsze nie po drodze było się zebrać, zrobić zakwas, upiec chleb, zrobić zdjęcia i wstawić na bloga. Ale jak to mówią “co się odwlecze to nie uciecze” i jeszcze przed wyjazdem zmobilizowałam się i dziś mogę Was zaskoczyć przepisem na pyszny bezglutenowy chlebek na naturalnym zakwasie. Jak upiec chleb na zakwasie w domu?


Do pieczenia chleba nie trzeba wiele więcej, poza chęciami.

Nasze babki dodałyby pewnie, że niezbędny jest również talent do wypieków i serce, które w domowy chleb włożyć trzeba silną ręką. Dodane przez kryska w: Tylko o kuchni. Potrzebuję przepis na dobry chleb ŻYTNI bez dodatku pszennej mąki która zawiera gluten. Niestety mam chore jelita dość poważnie nie mogę spożywać glutenu i mogę tylko chleb żytni na zakwasie naturalnym. Ciężko dostać taki w miejscu w którym mieszkam.


Od czasu wyhodowania zakwasu żytniego, piekę ten chleb przynajmniej raz w tygodniu. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik.


Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego.


Wszystkie nasze chleby produkowane są z naturalnych surowców na zakwasie tradycyjnym. Przygotowujemy go ze szczególną pieczołowitością.

Pilnujemy hodowli tych dzikich drożdży, gdyż mają one największy wpływ na smak naszego pieczywa. Nieustannie też obserwujemy kierunki rozwoju rynku pieczywa oraz zmiany w oczekiwaniach naszych. W naszej urozmaiconej ofercie posiadamy chleby duże, małe, jak również bez drożdży na naturalnym zakwasie wypiekane na liściach kapusty w piecach opalanym drewnem.


Receptury chlebów zawierają naturalne składniki użyte do ich wyrobu. Bardzo zdrowy chleb razowy z dodatkiem wielu ziaren takich jak pestki z dyni, słonecznika, siemienia lnianego i płatków owsianych. Gdzie oprócz PSS Społem można w Ciechanowie kupić chleb na naturalnym zakwasie, bez polepszaczy.


To kolejny prosty przepis jak upiec chleb na zakwasie bez ugniatania ciasta. Oczywiście wszystko się uda pod warunkiem że mamy aktywny zakwas chlebowy. Wam udanych wypieków oraz.


Po kilku tygodniach prób i eksperymentów stał się to jedyny chleb w naszym domu. Początkowo piekliśmy wyłącznie dla dzieci i siebie. Chleb na zakwasie zaczęliśmy piec ponad rok temu.


Później chlebem częstowani byli sąsiedzi i znajomi, którzy z czasem zapragnęli mieć takie pieczywo na swoim stole. Kilku z nich udało się nam zarazić pieczeniem chleba, pozostali zaś zaczęli. Mój chleb na zakwasie jest pieszczony około godz. Kiedy po tych dniach robię chleby to cierpliwie czekam ze dwie godziny aż się zakwas ogrzeje i dopiero wyrabiam masę na chleby. Z tej masy odkladam 4Łyżki jako zakwas na moj następny chleb.


Moj przepis na chleb to wyrobiona masa ktora dojrzewa sobie w spokoju przez całą nic juz w foremkach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty