Pierwszy przepis, podstawowy, na gofry lekkie, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Składniki wystarczy zmiksować i można już smażyć gofry. Drugie, równie pyszne, które można zrobić bez dodatku proszku do pieczenia (jeśli komuś bardzo na tym zależy), bo puszystości dodają im ubite białka. W blenderze zmielić na gładką masę oliwki, kapary, czosnek wraz z oliwą i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem.
Przekroić na pół, aby tworzyły trójkąty i przekłuć długą wykałaczką. Masa jest ok do czasu wyłania na rozgrzaną płytę. Po zamknięciu wylewa się a gofry wychodzą nie tak grube jak bym chciała.
Na taki gofr jak w przepisie wystarczy nabrać ciasta łyżką o pojemności około ml. Dziś korzystając z wolnej niedzieli postanowiłam więc zaszaleć i zrobić po raz. Gofry domowe są smaczne i zdrowe.
Chrupiące, domowe gofry można jeść nie tylko z bitą śmietaną, dżemem czy cukrem pudrem, ale z całą masą innych dodatków. To idealny pomysł na pożywne śniadanie lub na deser. Jaki jest przepis na gofry?
Warto zrobić je na deser dla dzieci i dorosłych. Domowe gofry – jak je zrobić? Białka ubij na sztywną pianę w osobnym naczyniu, dodaj do ciasta na gofry. Przepisy, jak zrobić - Smaker.
Zmiksuj ponownie na gładką masę, ale tylko do momentu, aż składniki się połączą. Po upieczeniu posyp je cukrem pudrem i udekoruj ulubionymi dodatkami. Jak zrobić domowe gofry? Oto kilka praktycznych wskazówek. Posiadamy gofrownicę lub opiekacz z gofrownicą?
Jeśli szukasz przepisu na chrupiące gofry, które wychodzą za każdym razem to zapraszam po mój przepis na gofry. Pamiętaj, że domowe gofry to też świetny pomysł na śniadanie a nawet obiad. A skoro mowa o przepisach podstawowych i bazowych, to zobacz koniecznie jak zrobić idealny biszkopt oraz mój ulubiony przepis. Do ciasta dodajcie cukru i soli wg uznania. Pamiętajcie, żeby cukru nie dodać za dużo, bo ciasto może się przypalić.
Uwaga co do gofrownicy: wiele osób skarży się, że gofry nie są wystarczająco wypieczone. Do mąki dodaj mleko, olej, żółtka, proszek do pieczenia i szczyptę soli, zmiksuj na jednolite ciasto. Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie wymieszaj ją z ciastem.
Porcje ciasta nakładaj do gofrownicy i piecz 3-minuty na złoty kolor. Przygotowanie ciasta na gofry wydaje się być sprawą nieskomplikowaną, jednak okazuje się, że już jeden detal może zepsuć ich smak. Efekt taki uzyskasz poprzez dodanie do masy drożdży.
Masa do wafli - wystarczy ją przygotować i przełożyć nią wafle, a słodki i smaczny deser już jest gotowy. Kokosowa, czekoladowa, a może z galaretką - możesz ją stworzyć według swojego upodobania i smaku. Prezentujemy zarówno przepisy z mlekiem w proszku, jak i bez niego. Krok po kroku zobaczycie na filmie jak przygotować idealne gofry.
To najlepsze gofry jakie jedliście w życiu #128578; są cudowne, polecam. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodaje jeszcze wodę. Ciasto na gofry można przygotować w domu na kilka sposobów.
Czasami po przebudzeniu pojawia się ochota na coś smacznego i chrupiącego, dzięki czemu zwiększy się energia na cały dzień. W takiej sytuacji wiele osób zadaje sobie pytanie, jak się robi gofry w domowym zaciszu. W tym samym czasie rozgrzewamy gofrownicę. W pierwszej części wpisu kilka słów o tym, jak zrobić idealne gofry na mące bez glutenu.
Sprawdzone przepisy na domowe gofry! A w drugiej – przepis na wspaniałe lekkie gofry na mleku kokosowym, z korzenną żurawiną i chrupkimi pistacjami (całość bez dodatku cukru). Jako że gofry podaję najczęściej na słodko, np.
Jeśli jesteście szczęsliwymi posiadaczami gofrownicy o dużej mocy – dla Was zadanie jest jeszcze prostsze, w takiej pyszne gofry robią się właściwie same. Ale nie załamujcie rąk, wszyscy Ci, którzy tak jak ja macie tanioszkę z marketu! Przesianą mąką umieścić w misce, podsypać solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Niżej znajdziecie wskazówki jak zrobić gofry. Sami spróbujcie i komentujcie ! Można je jeść np: z dżemem, bitą śmietaną i owocami, cukrem pudrem.
Teraz można już nalewać masę do gofrownicy. Wlewać małymi porcjami masę na rozgrzane foremki i piec na złoty kolor. Gotowe gofry układamy na kratce od piekarnika by przestygły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.