czwartek, 14 lipca 2016

Łatwy chleb na zakwasie

Zwykle nie pracuje kiedy ma za zimno. Cały zaczyn przełożyć do dużej miski, dodać mąki, stopniowo wlewać wodę. Nie twierdzę, że to najlepsza receptura na blogu, bo są znacznie ciekawsze przepisy, ale da się jak najbardziej taki chleb upiec. Zresztą na pszenno-żytnie chleby na zakwasie też są receptury. Chleb wychodził gliniasty, bo może był źle wyrabiany, albo zakwas rozleniwiony.


Mam niezbyt silny jeszcze, otrzymany w prezencie zakwas, zdarza mi się o nim zapomnieć, nie dokarmiam go bardzo regularnie:) Można zrobić go samemu, wg.

Potrwa to dzień, dwa lub dłużej, musi trochę popracować. Mój przepis na chleb jest bardzo prosty i szybki, wychodzi zawsze, gdy mamy aktywny, bąbelkujący zakwas! Jest wilgotny w środku i bardzo smaczny. Długo utrzymuje świeżość - nawet po dniach jest dobry.


Dziś na wielu blogach pojawiły się piękne i rumiane bochenki chlebów. I ja z okazji Światowego Dnia Chleba uległam temu trendowi i postanowiłam pokazać mój ulubiony przepis na chleb na zakwasie. Mistrzem piekarnictwa nie jestem, ale chleb jest pyszny, jak to domowy, pięknie pachnie i co najważniejsze jest.


Nie robię zaczynu tylko właśnie tak jak Pani, dodaję od razu zakwasu, po kilku godzinach wyrasta, wtedy piekę. Mój chleb na zakwasie jest pieszczony około godz.

Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia.


Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Przepis jest tak łatwy i przyjemny w wykonaniu, że poważnie zaczynam obawiać się o los pobliskiej piekarni. Do tej pory piekłam chleb na zakwasie, wychodził pycha, ale dzisiaj się skusiłam na ten i jest przepyszny, prosty, szybki i nie trzeba się bawić z zaczynem. Rozgrzej piekarnik do 240°C razem z blachą, na której chleb będzie pieczony.


Wyłóż bochenek na gorącą blachę (możesz oprószyć otrębami, ja posypuję nimi bochenek w koszyku przed wyrzuceniem na blaszkę) i natnij wg uznania. Miskę przykrywamy folią spożywczą, tak żeby ciasto nie przyschło na wierzchu. Ciasto wkładamy do miski.


To mój pierwszy chleb pieczony na zakwasie i jest to najlepszy chleb, jaki upiekłam:) Ja piekłam na zakwasie pszenno-żytnim i miąższ jest miękki i lekko klejący. Cześć, przedstawiam pierwszy film z nowej serii: Zdrowsze oblicze kanapek, bo zawsze warto zrobić o jeden krok do przodu ;) przyłączycie się? Chleb pszenny z mąki typu 7różni się nieco od chleba, który jadam na co dzień czyli orkiszowego, pełnoziarnistego na zakwasie żytnim lub orkiszowym czy mieszanym. Przepis i sposób wykonania tego chlebka zamieściłam w artykule:“Domowy chleb na zakwasie – łatwo, zdrowo i smacznie” Jednak chciałam spróbować innego chlebka oraz poeksperymentować trochę z pieczeniem. Wieczorem zakwas, mąkę oraz wodę mieszamy w misce i odstawiamy pod przykryciem na godzin.


Rano do zakwaszonego przez noc ciasta dodajemy wodę, mąkę, sól oraz dodatki jakie chcemy aby się znalazły w chlebie.

Jak zrobić chleb na zakwasie (orkiszowo-żytni)? Chleb na zakwasie z tego przepisu nie wymaga wiele zachodu, specjalnych maszyn, miksera i długiego wyrabiania. To jeden z powodów, dla których go uwielbiam.


Masz ochotę na barszcz czerwony, ale nigdy nie słyszałaś o zakwasie buraczanym? Chleb wstawiam do zimnego piekarnika, który nastawiam na temp. C, przykrywam bochenek folią aluminiową i tak dopiekam aż do czasu upłynięcia minut. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie i razem z zakwasem wlać do pozostałych składników. Wymieszać dokładnie i mniej więcej łyżki ciasto przełożyć do słoika i wstawić do lodówki.


Będzie to nasz zakwas na następny chleb, a możemy go przechowywać nawet tygodnie. Kochana, zakwas przeżyje i trzy tygodnie, sposób jest taki że po zabraniu części na chleb, stary zakwas zostawiasz w słoiku i dodajesz więcej mąki i bardzo mało wody, tak żeby powstała Ci gęsta pasta. Takim sposobem zakwas będzie miał z czego jeść i nic złego mu się nie stanie.


Z czasem będzie również nabierał mocy. Rzeczywiście jest łatwy i chociaż wymaga wstępnych przygotowań, to warto go zrobić. Dodałam nasiona sezamu i słonecznika, a w biboszu grykę niepaloną i żyto obłuszczone. Ziarna chrupią w upieczonym miąższu, a przede wszystkim w upieczonej skórce. Przepisy na łatwy chleb pszenny na zakwasie w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej idealnych przepisów na łatwy chleb pszenny na zakwasie.


Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Dzisiaj mam dla was cudowny prosty chleb na Święta z drożdżami i zakwasem Dr. To jest taki chleb, który będzie ważnym elementem na świątecznym stole.


Idealnie wkomponuje się jako dodatek do śledzia, sałatki jarzynowej oraz do ryby w galarecie. CHLEB NA DROŻDŻACH ŁATWY I SZYBKI. Jak wszystko (lub prawie wszystko) u mnie w kuchni, własne wypieki pieczywa muszą być również łatwe i szybkie, dostępne nawet dla totalnego beztalencia albo maksymalnie zajętego zwykłego człowieka.


Nigdy nie brałam się za chleby na zakwasie, bo do tej pory nie czułam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty