środa, 27 lipca 2016

Ciasto na chleb

Pierwsze podejście było na tyle udane, że w ciągu tygodnia - z różnymi modyfikacjami - upiekłem ten chleb już trzy razy. Przy okazji zmodyfikowałem nieco oryginalny przepis, tak żeby był jeszcze prostszy w wykonaniu. Znajdź przepis na chleb, który łatwo upieczesz w swojej kuchni.


Teraz przyjrzymy się bliżej zasadom przygotowywania ciasta na chleb żytni, pszenny i mieszany. Dowiemy się, ile zakwasu potrzeba dla każdego z rodzajów chleba, a także co zrobić, jeśli chcemy do chleba dodać słonecznik, ziarna lnu czy dyni. Ciasto na chleb pełnoziarnisty nie może być za mocno zbite. Powinno dać się łatwo przekładać łyżką do foremek.


Jeżeli jest za gęste dodaj wody, jeśli natomiast zbyt luźne – mąki. Ciasta nie trzeba wyrabiać rękami, wystarczy porządne wymieszanie drewnianą łyżką. Dlatego tak lubię przygotowywać chleby pełnoziarniste. Ciasto powinno rosnąć tak długo, aż podwoi objętość. W przypadku pieczywa formowanego (bułek, bagietek, focacci itp), po wstępnym wyrastaniu przychodzi czas na formowanie i kolejny etap wyrastania.


Ciasto na chleb

Innym sposobem na wyrastanie ciasta jest przykrycie go i włożenie do lodówki. Przyszedł czas na trzecią i chyba najważniejszą odsłonę poradnika z cyklu ciasto krok po kroku. Po omówieniu ciasta drożdżowego oraz ciasta na bazie proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej, mogę skupić się już na zakwasie. Nie chciałabym się niepotrzebnie powtarzać co do spraw podstawowych, dlatego wszystkich początkujących domowych piekarzy z chęcią odeślę do wpisów.


Po tym czasie ciasto krótko mieszamy i odstawiamy do rośnięcia. Natomiast pieczywo pszenne po wyrobieniu odstawiamy do leżakowania na góra minut. Wszystko to zależy jednak od receptury na dany chleb. Takie ciasto sprawdzi się na niedzielny podwieczorek lub w czasie niezapowiedzianej wizyty przyjaciół. Możesz wybierać spośród wielu przepisów na szybkie ciasta ucierane albo ciasta kruche.


No i te ciasta z owocami - najlepsze na każdą okazję. Tak właściwie to te szybkie i łatwe ciasta robią się same. To mój ulubiony, super prosty przepis na chleb na drożdżach instant.


Piekę go według przepisu na uniwersalne ciasto drożdżowe na pizzę. Ten niezastąpiony przepis wykorzystuję tez do innych wypieków na słono. Chlebek pięknie wyrasta, ma chrupiącą skórkę i można go jeść od razu po upieczeniu. Tak przygotowane ciasto przykrywam ściereczką lub folią i odstawiam do wyrośnięcia na ok. Chleb wstawiam do zimnego piekarnika, który nastawiam na temp.


Ponieważ lenistwo czasami mnie ogarnia, okazało się, że z tego przepisu ciasta na pizze powstał. Pyszny, jak z piekarni, świetnie się przechowuje, ma cienką lekko przypieczoną skórkę, w środku jest sprężysty i idealnie wilgotny. Gotowe ciasto na chleb przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około minut do wyrośnięcia. Można je od razu przełożyć do wysmarowanych masłem lub olejem i wysypanych otrębami foremek (najlepiej keksówek).


Z podanych składników otrzymamy dwa bochenki chleba. Ciasto wstawiamy wtedy do lodówki najlepiej na całą noc – generalnie taka masa na chleb może spokojnie stać kilka dni w lodówce, a pieczywo im dojrzalsze, tym lepsze – poza tym, będzie się lepiej wyrabiać, chociaż jeśli czas was goni, to po tych dwóch godzinach wyrastania możecie przejść już do następnego kroku. Będziemy potrzebować: 4g. Kiedy chleb w formie bochenka nie trzyma swojej struktury, mozemy w trakcie pierwszego wyrastania, zanim wlozymy go do formy badz koszyka, lub razy w odstępach mniej więcej 50-minutowych odgazować.


Polega to na wyrzuceniu ciasta na lekko wysypany mąką blat, rozciagnięciu go i zalożeniu boków ciasta na siebie. Filmik jaką konsystencję powinno mieć ciasto na ten chleb bezglutenowy – kliknij i oglądnij. Chleb pszenny z małą domieszką ciemnej mąki żytniej, z dodatkiem kminku. Z bardzo chruuupiącą skórką :-). Chleb do wykonania w ciągu jednego dnia, na małej ilości drożdży ale z długim czasem fermentacji (godzin).


Przepisy z kategorii ciasto-na-chleb. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Pamiętaj o tym, by w pomieszczeniu w którym wyrasta chleb było dość ciepło i nie było przeciągów. Ciasta w foremce nie przykrywaj już ściereczką.


Dwie ręce, miska, trochę mąki i wody oraz soli wystarczają, żeby zrobić ciasto na chleb. Nie jest to wprawdzie czynność bardzo pracochłonna, jednak od jakiegoś czasu chodziła za mną myśl o zakupie robota kuchennego, który mógłbym wykorzystać do robienia ciasta chlebowego. Prosty przepis na chrupiący chleb bez ugniatania ciasta zrobi każdy z Was. Jest to sprawdzony przepis i do tego jak widzicie banalny.


Zapraszam na film i życzę udanego pieczenia chleba. Dmichu - wszystkie maszyny do pieczenia chleba sa przeznaczone glownie do wypiekow na zwyklych drozdzach. Nie znaczy to,ze nie mozesz upiec w niej chleba na zakwasie. Musialbys poprostu wylanczac ja z pradu,a po wyrosnieciu ciasta wlanczac.


Najpierw chciałam wypróbować inny przepis na chleb pszenny, ale po obejrzeniu filmiku zdecydowałam się właśnie na niego. Kiedy po tych dniach robię chleby to cierpliwie czekam ze dwie godziny aż się zakwas ogrzeje i dopiero wyrabiam masę na chleby. Z tej masy odkladam 4Łyżki jako zakwas na moj następny chleb.


Moj przepis na chleb to wyrobiona masa ktora dojrzewa sobie w spokoju przez całą nic juz w foremkach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty