Cel – smaczne, niezbyt wilgotne, nie za grube ciasto. Proporcje w sam raz na okrągłą blachę o średnicy ok. Wyszło tak dobrze, że nie zdążyłem zrobić zdjęcia …może następnym razem uda mi się strzelić fotkę i dołączyć do tego wpisu (update: udało się ;) pizza z tego przepisu.
To przepis na pizzę, do którego powracam chyba najczęściej ze względu na szybkość przygotowania. Choć bardzo lubię pizzę z ciasta wyrastającego w lodówce (link) to domowe realia są często takie, że pizza ma być na już. Tym razem mamy dla Ciebie przepis na ciasto do pizzy, które wyjdzie idealne za każdym razem!
Jeśli więc do tej pory próbowałaś zrobić ciasto jak z pizzerii, ale zazwyczaj wychodziła z tego mało kształtna masa, która po upieczeniu stawała się twarda i nie miała nic wspólnego z tym, co zamawiasz w ulubionym, włoskim lokalu, trafiłaś w odpowiednie miejsce. Blachę do pizzy wysmarować oliwą (dodatkową). Samo robienie pizzy zaczynamy od zrobienia rozczynu.
Jest to jedna z najbardziej istotnych rzeczy w całej pizzy! Do miseczki wrzuć drożdżę i posyp je cukrem. Idealne i cienkie ciasto na pizzę, z małą ilością drożdży, z klasycznymi grubszymi brzegami, lekko chrupiącymi, ale miękkimi.
To ciasto nie ma sobie równych! Najważniejszym czynnikiem decydującym o smaku domowej pizzy jest ciasto – mój wielokrotnie sprawdzony przepis to idealny sposób na smaczne danie bez wychodzenia z domu.
Jak zrobić ciasto na pizze. Mąkę, sól, cukier, wodę i drożdże złączyć ze sobą i wyrobić elastyczne, gładkie ciasto. Gdy odchodzi od ręki przełożyć je do miski i przykryć natłuszczoną folią. Pierwszym elementem świadczącym o jakości pizzy jest ciasto, a najlepsze powinno być lekkie, cieniutkie i pięknie wypieczone na brzegach. Większość uważa, że zrobienie dobrego ciasta na pizzę jest strasznie trudne.
Też tak myślałem, ale pewnego dnia znalazłem przepis na idealne ciasto na pizzę i od tamtego dnia robię ciasto tylko z tego przepisu! Jedyną trudnością podczas robienia ciasto jest to zagniatanie, ponieważ potrzebuje dużo wysiłku, dlatego zawsze wyrabiam ciasto w robocie kuchennym. Dziś bazą do smacznej i zdrowej pizzy będzie ciasto z nasionami chia.
Jeżeli jeszcze nie słyszeliście nic o nasionach chia, to napiszę tylko że są bardzo zdrowe i zawierają w sobie duże ilości białka, wapnia, kwasów omega błonnika a także żelaza. Tym razem przygotowaliśmy dla Was kompilacje z przepisami, w których możecie wykorzystać ciasto na pizzę. Dobre ciasto do pizzy, w temperaturze pokojowej, musi wyrastać przynajmniej 6-godzin. Czas ten jest jednym z czynników zniechęcających wiele osób, ponieważ teoretycznie, jeśli chcielibyśmy przygotować pizzę na obiad na godzinę 1 to musielibyśmy zacząć ją zagniatać już przed godziną rano. To sprawdzony przepis babci na porcję warzyw do drugiego dania - marchewka z groszkiem pasuje do ziemniaków, kotletów mielonych, a także drobiu.
Sekret smaku to zasmażka, która niestety dodaje warzywom kalorii, ale mimo to od czasu do czasu marchewka z groszkiem w takiej wersji może pojawić się w naszym jadłospisie. PIZZA – Jedni wolą na grubym cieście ( taką amerykańską ) a inni na bardzo cienkim ( prawdziwą włoską ). Ja należę do tych pierwszych smakoszy i im grubsza, to tym bardziej mi smakuje! Uwielbiam takie puszyste ciasto, z delikatnym wnętrem i chrupiącą skórką.
Dzięki temu będzie gładkie i elastyczne.
Można wyrabiać ręcznie, można też użyć robota lub miksera z hakami do ciasta drożdżowego, co polecam. Zależnie, którą metodę wybierzemy, czas wyrabiania może być różny. Zauważymy gdy nasze ciasto się. Jaka mąka do ciasta na pizzę.
Najlepiej do ciasta na pizzę nadaje się mąka pszenna. Przygotowanie ciasta na pizzę wbrew pozorom jest proste. Sprawdź, jak je przyrządzić!
Wypróbuj nasz przepis, a pizza na stałe wejdzie do domowego menu. Podstawą dobrej pizzy jest doskonałe ciasto. Zrób ciasto do pizzy według przepisu Magdy Gessler i poczuj, jak smakuje prawdziwa włoska pizza.
Oto ciasto na pizzę według receptury Magdy Gessler. Jej przygotowanie to frajda dla całej rodziny. Aby ciasto było odpowiednio wypieczone i cienkie, warto sięgnąć po specjalne formy do pizzy. W tej kategorii dostępne są produkty o zróżnicowanej średnicy, dzięki czemu możemy dopasować wielkość pizzy do indywidualnych preferencji.
Na sos wyłożyć starty ser gouda oraz pomidorki przekrojone na pół (miąższem do góry). Wstawić do nagrzanego piekarnika na minut, blachę umieścić w połowie. Mozarellę pokruszoną wysypać na pizzę i piec kolejne 5-minut, do momentu, aż brzegi dobrze się zarumienią. Ciasto posmarować sosem pomidorowym.
Chociażby fakt, że połączenie skrobi roślinnej nada się na krochmal do pościeli a nie idealną pizzę! Od próby do próby wypracowałam przepis idealny. Bez odpowiedniej mąki ciasto nie będzie chrupkie oraz przejdzie sosem i dodatkami. Do pizzy używa się specjalnej włoskiej mąki do pizzy typu zero, którą można kupić w sklepach z włoską żywnością lub w internecie. To właśnie tej mące ciasto zawdzięcza swoją kruchość i smak.
Po moich ostatnich eksperymentach z ciastem do pizzy bez drożdży, dziś wrócimy do podstaw i tradycji. Uwielbiam ciasto do pizzy na drożdżowym zaczynie, ale rozumiem, że nie każdy chce czekać do następnego dnia, aż ciasto wyrośnie. Przedstawiam więc przepis na klasyczne ciasto bez nocnego czekania, z którego otrzymacie pyszną pizzę na cienkim cieście jak z włoskiej pizzerii. Ja stworzyłam przepis na niskokaloryczną pizzę o znacznie większej zawartości błonnika pokarmowego, która jest o wiele zdrowsza, a naprawdę pyszna! Przepis na ciasto pełnoziarniste do pizzy znajdziesz tutaj.
Do przygotowania pizzy pełnoziarnistej z pomidorami według dzisiejszego przepisu, potrzebujesz połowę ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.