W starożytnej Grecji znano około przepisów na różnego rodzaju chleby, w średniowieczu piekarze wypiekali głównych rodzajów chleba. Rozróżnia się chleb żytni (razowy i biały), chleb mieszany żytnio-pszenny oraz chleb pszenny. Wszystkie chleby razowe (a zwłaszcza tak zwane całoziarnowe – np. chleb Grahama i chleb Steinmetza) mają dużą wartość odżywczą i witaminową. Wystarczy tylko mąka, zakwas, woda i sól. Taki właśnie jest chleb żytni razowy piekarni Oskroba – bez polepszaczy, wypiekany na naturalnym zakwasie, bez dodatku drożdży.
Warto jednak przygotować go samodzielnie, gdyż prawdziwy chleb razowy żytni stanowi niezwykłą rzadkość w piekarniach i marketach.
Chleb pełnoziarnisty mieszanka – skład. Standardowy chleb jest przygotowywany z mąki (żytniej czy pszennej), wody, soli oraz na przykład drożdży. Drożdże są dodawane podczas wypieku chleba po to żeby wydzielany był dwutlenek węgla, który jest odpowiedzialny za jego wzrost i pulchność. Jest o wiele zdrowszy niż jasne pieczywo pszenne, a niestety znacznie rzadziej gości na naszych stołach. Dlaczego warto jeść chleb żytni?
Jaki jest jego skład i dlaczego jest lepszy od chleba pszennego? W zakwasie znajdują się bakterie mlekowe, które pozostają w harmonijnym współdziałaniu z drożdżami i tworząc kwas mlekowy, przyczyniają się do uzyskania prozdrowotnych właściwości chleba żytniego. Najczęściej na drożdżach, ale również czasami na drożdżach i zakwasie lub samym zakwasie.
Kolejny bardzo smaczny i zdrowy chleb razowy z ziarnami: słonecznika, dyni, siemienia lnianego i czarnuszki. Możemy różne ziarna dodawać do. Dodatki takie jak nasiona słonecznika czy orzechy zawsze są mile widziane, mimo że zwiększają nieco kaloryczność produktu. Na kaloryczność chleba ma wpływ przede wszystkim jego skład.
W skład mieszanki chlebowej niezbędnej do przygotowania chleba drwala wchodzą: mąka pszenna, mąka żytnia, mąka żytnia razowa, wysuszony zakwas żytni, siemię lniane, sól, słód żytni, ziarna słonecznika i pestki dyni. Aż 3 chleba składa się z krojonego ziarna żyta, natomiast stanowi mąka żytnia razowa. Wspomaga pracę serca Codzienne spożywanie chleba żytniego pomaga w obniżeniu stężenia cholesterolu LDL, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Ta idealnie wyważona mieszanka nadaje produktowi unikalny i wyrazisty smak.
Zakwas żytni wchodzący w skład chleba słowiańskiego powstaje wieloetapowo, w ściśle kontrolowanych warunkach. Oczywiście nie każde pieczywo nadaje się do mrożenia – tradycyjny chleb staropolski na zakwasie czy chałka drożdżowa nie mogą być w ten sposób przygotowane. I tutaj właśnie pojawia się problem – często bowiem celem nadania pieczywu odpowiedniej konsystencji po rozmrożeniu i odpieczeniu.
Pumpernikiel to pełnoziarnisty, żytni chleb, upieczony w formie, na żytnim zakwasie. Wilgotny miąższ, karmelowy smak i ciemnobrązową barwę zawdzięczał kiedyś specyficznej metodzie wypiekania. Jest ona bardzo czasochłonna, więc współcześnie proces przyspiesza się za pomocą różnych dodatków.
Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Ewa w kuchni. Pyszny żytni chleb na zakwasie, wilgotny w środku i ciężki, bardzo sycący. Ma cudownie chrupiącą skórkę, a jedynym dodatkiem są płatki owsiane, które są źródłem błonnika.
Skład: mąka żytnia 72 zakwas żytni, płatki owsiane, sól, woda. Konieczność wyeliminowania glutenu z diety dotyczy wielu osób. Pieczywo o specjalnym przeznaczeniu.
To właśnie z myślą o nich powstają bezglutenowe produkty. Mąkę pszenną czy żytnią zastąpiono w nich taką, która w swoim składzie nie ma wywołującego niepożądane objawy białka. Chleb, który piekłam z okazji Dnia Chleba, jednak bardzo długi czas wyrastania nie pozwolił mi na wczorajszą publikację. I na zakwasie, również żytnim.
Z nieciekawym wyglądem i konsystencją samego ciasta w trakcie wyrabiania i wyrastania. Chleby bezglutenowe – pieczywo z mąk niezawierających glutenu, takich jak mąka kukurydziana czy gryczana, jest przeznaczone nie tylko dla osób nietolerujących z różnych powodów tego składnika. Kwas mlekowy ma dobry wpływ na nasz organizm – reguluje kwasowość i zapobiega rozmnażaniu się szkodliwych mikroorganizmów. Zobacz skład i polecane produkty przez Czytaj Skład. Udało mi się jeszcze uzyskać SKŁAD PIECZYWA od Lidla w formie pdf.
Propozycja na chleb mocno nietypowy, bo z maślanką w składzie. Wychodzi mięciutki, puszysty, nie kruszy się, i smakuje niebiańsko! Domowy chleb pszenno-żytni z dodatkiem siemienia lnianego. Prosty, pachnący, doskonały nawet z samym masłem.
Nie robię zaczynu tylko właśnie tak jak Pani, dodaję od razu zakwasu, po kilku godzinach wyrasta, wtedy piekę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.