poniedziałek, 4 lipca 2016

Dobry przepis na sernik po wiedeńsku

SERNIK WIEDEŃSKI – przepis na klasyczny sernik pieczony. Sernik wiedeński jest ciastem bez spodu. Jest to mój ulubiony sernik, ponieważ jest wilgotny i szlachetny. Możemy cieszyć się pysznym smakiem pieczonego sera.


Dodatek do tego sernika mogą stanowić rodzynki czy skórka pomarańczowa. Ja jednak pozostawiłam go w nieskazitelnej.

Jest to puszyste ciasto, które nie opada po upieczeniu. Oryginalny przepis na sernik wiedeński uwzględnia użycie sera twarogowego mielonego, masła, jajek i rodzynek. Kładłam na wystudzony sernik , ucierałam bardzo długo , ale zawsze kończyło się tak samo. Bardzo proszę o przepis na odpowiedni lukier do tego sernika - PILNE ! Nic nie zastąpi tego wybornego smaku na świątecznym stole.


Warto poznać podstawowe zasady przyrządzania sernika wiedeńskiego i niezawodny przepis. Jeśli masz inny przepis na sernik wiedeński weź udział w konkursie i wygraj atrakcyjne nagrody! Wypróbuj nasze przepisy na ciasto bez pieczenia Redakcja MojeGotowanie.


Ciebie najlepsze przepisy tygodnia.

Do masy serowej dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do formy na przestudzony spód. Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aż do całkowitego wystygnięcia. Ostudzony sernik wkładamy na noc do. Proponujemy przepis na sernik wiedeński z wykorzystaniem Budyniu o smaku śmietankowym WINIARY i Cukru wanilinowego WINIARY.


Jako dodatek wykorzystaj rodzynki i posiekane migdały, jeśli jednak chcesz podać wiedeński przysmak na święta, śmiało możesz dodać do masy serowej. Przepisy, jak zrobić - Smaker. Po skończeniu pieczenia sernik zostawić na kilka minut w zamkniętym piekarniku, następnie studzić stopniowo, po trochu otwierając drzwiczki, w końcu wyjąć sernik z piekarnika. Smakuje z mocną kawą, robię go nie tylko na Święta ale też na inne okazje np.


W rondelku topimy masło i odstawiamy do ostygnięcia. Gorąco polecam Ci również mój przepis na sernik z rosą. To również bardzo wyjątkowy sernik pieczony na idealnym spodzie, z bezową pianką i magiczną rosą pojawiającą się na serniku na około minut po upieczeniu. Zajrzyj też do kategorii proste ciasta i wybierz swoje ulubione.


Do Polski przepis na ten słodki deser dotarł prawdopodobnie z krajów niemieckojęzycznych. Ciasto to najlepiej smakuje w wersji na zimno. Obecnie istnieje wiele modyfikacji przepisu na sernik wiedeński.


Kawę po wiedeńsku przygotowuje się na bazie mocnego, często podwójnego espresso z dodatkiem czekolady, bitej śmietany i posypki z kakao, cynamonu, zmielonej kawy lub czekoladowych drobinek. Może być też dodatkowo ozdobiona syropem czekoladowym. W Polsce przepis na kawę po wiedeńsku nieco różni się od oryginalnej receptury.

Dość często zamiast bitej śmietany, podaję się ją. Stopień trudności Bardzo łatwy. Masło utrzeć na pulchna masę, dalej ucierając, dodawać żółtka,. Cię serdecznie i polecam ten sernik jest naprawdę bardzo dobry! Sama pyszna masa serowa z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową.


Polecam piec sernik w kąpieli wodnej, aby pozostał równy, ale nie jest to konieczne. Jeśli chcemy upiec sernik bezglutenowy to należy zrezygnować z likieru. Do masy dodać zmielony twaróg, kaszę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.


Na koniec dodać ubite na sztywno białka oraz wymoczone wcześniej w mleku i odsączone rodzynki. Upieczony sernik zostawiam w piekarniku na następne godziny, potem wyjmuję. Masę często wykłada się na podpieczony uprzednio spód z ciasta kruchego albo półkruchego.


Wierzch pokrywa się natomiast startym na tarce o grubych oczkach ciastem kruchym lub posypuje kruszonką. Po upieczeniu, sernik wiedeński, jak i inne jego odmiany, dekoruje się polewą czekoladową, lukrem lub frużeliną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty