czwartek, 10 grudnia 2015

Prosty chleb żytni

Prawda jest taka, że oprócz tego, że chleb żytni jest zdrowy, to przede wszystkim jest smaczny #128578; Dzisiejszy przepis na chleb żytni na bazie drożdży jest dla tych, którzy są na etapie początkującym, jeśli chodzi o wypiek domowego chleba. Już wkrótce na stronie pojawi się także przepis na chleb żytni na zakwasie. Czasem najprostsze jest najlepsze, reguła ta potwierdza się często w temacie chleba.


Uwielbiam eksperymentować z chrupiącymi wypiekami, a niektóre szaleństwa chętnie powtarzam, ale czasem lubię upiec najzwyklejszy chleb bez dodatków. Tak jak ten prosty chleb żytni na zakwasie. Jego składniki stanowią jedynie: mąka, woda i sól.

Najczęściej na drożdżach, ale również czasami na drożdżach i zakwasie lub samym zakwasie. Prosty chleb żytni na zakwasie – mąką i woda. Każdy, nawet zapracowany człowiek może taki zakwas wyhodować w ciągu siedmiu dni. Podczas tego tygodnia zakwas sfermentuje i powstaną tzw. Tutaj szczegółowo opisałam jak zrobić zakwas na chleb.


Szybki chleb pszenno-żytni. Nie robię zaczynu tylko właśnie tak jak Pani, dodaję od razu zakwasu, po kilku godzinach wyrasta, wtedy piekę. Z podanej ilości składników otrzymamy jeden średniej wielkości chleb.


Można piec go w zwyczajnej keksówce – wtedy otrzymamy klasyczny, podłużny bochenek.

Fajną opcją, którą ja tutaj wykorzystałam, jest pieczenie w garnku ceramicznym, wtedy chleb jest okrągły. Znajdziesz tu proste przepisy na chleb na zakwasie żytnim, pszennym i orkiszowym - zarówno chleb pszenny, żytni jak i orkiszowy - w wersji jasnej i razowej. Chleb wstawiam do zimnego piekarnika, który nastawiam na temp.


C, przykrywam bochenek folią aluminiową i tak dopiekam aż do czasu upłynięcia minut. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Ewa w kuchni. Zobacz przepis w Targ Smaku. Jeśli marzycie o domowym wypieku chleba, to z powodzeniem możecie zacząć swoją przygodę od tego przepisu.


Przepis jest bardzo prosty, a chlebek wychodzi naprawdę świetny. Mam nawet wrażenie, że lepsze efekty uzyskuje się przy krótkim mieszaniu. I co ważne, zgodnie z Waszą prośbą taki zdrowszy, bo z dodatkiem mąki żytniej razowej, ale nadal na drożdżach, czyli wymarzony chleb dla wszystkich początkujących, niecierpliwców lub po prostu zabieganych.


Ja ten chleb pszenno-żytni robię dość często ostatnio, bo przygotowanie zajmuje niewiele czasu, bochenek wychodzi spory i starcza na kilka dni. Witam serdecznie Podzielę się przepisem na pyszny domowy chleb orkiszowy, przygotowanie ciasta jest wyjątkowo proste ponieważ ciasta na chleb. Chleb żytni, na żytnim zakwasie to tylko mąka, sól i woda oraz zakwas.


Chrupiący, świeży, domowy chleb… marzenie, prawda? A gdyby tak można było upiec przepyszne bochenki i mieć go zawsze pod ręką? Z tym przepisem to naprawdę możliwe:) Przygotowanie tego chleba zajmuje nie więcej niż godziny, z czego “czystej pracy” jakieś minut, reszta to czekanie na wyrośnięcie ciasta oraz pieczenia. Ten jest prosty, fenomenalny w smaku, a przepis znalazłam na blogu Liski.


Chlebek jest czasochłonny, ale samo przygotowanie nie powinno nastręczać większych problemów.

Czy można ten chleb lub pszenno żytni na miodzie zamrozić po upieczeniu? Nie wiem czy każdy chleb nadaję się do mrożenia. Z góry dziękuję za odpowiedź. Nie doczytałam w komentarzach żeby nie piec z żytniej mąki.


Wyszedł super- jest niski ale to w niczym nie przeszkadza. Mała porada dla piekących chleby- miski lub formy w których chleb wyrasta przykrywać szczelnie folią spożywczą - wyrośnięcie murowane. Rozczyn: Drożdże rozpuścić w wodzie.


Dodać mąkę pszenną, ponownie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na ok. Wyciągnij chleb z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Kilka ważnych uwag Jest ryzyko, że początkującemu piekarzowi taki 1proc.


Chleb pieczecie w sumie półtorej godziny. Najpierw minut w stopniach, później kolejne w 15 a na koniec godzinę w 180. Po upieczeniu wyjmijcie chleb z foremki i ułóżcie do góry nogami, żeby odparował.


Tak musi sobie poleżeć jakieś półtorej godziny. Niektóre mąki bywają dość kwaśne, dlatego chleb można dosłodzić. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na prosty chleb żytni bez zakwasu.


Dzisiaj wersja przygotowana na drożdżach, zachęcam do.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty