piątek, 18 grudnia 2015

Chleb z maki pszennej na drozdzach

Po najłatwiejszych pszennych bułkach przyszedł czas na pszenny chleb. Moim zdaniem również najłatwiejszy. Robiłam go już dwa razy w ciągu ostatnich kilku dni - za pierwszym razem jeden bochenek, który jednak migusiem zniknął w paszczach domowników - za drugim razem już poszłam na całość i upiekłam z podwójnej porcji.


Taki bardzo prosty, zwyczajny chleb pszenny – zwłaszcza dla osób, które mają niewiele czasu na zabawy z zakwasem i innymi wyszukanymi przepisami. Ciasto przygotowuje się błyskawicznie, chleb bardzo szybko rośnie i na efekty nie trzeba długo czekać. Prosty przepis na pyszne białe pieczywo.

Chleb pszenny wykonany na drożdżach. Podwójne wyrastanie poprawia strukturę i smak chleba. Składniki: Mąka pszenna 5- kg Oliwa z oliwek -1-2. Dzielę się z wieloma osobami chlebem żytnim na zakwasie i widzę, jakim jest on błogosławieństwem.


Bardzo dobry przepis, chleb przepyszny. Ja jednak make pszenna mieszam z maka do pieczenia chleba, mozna kupic takie w sklepach, w stosunku: 4g maki pszennej i 1g maki chlebowej. Witam milutko w ten pochmurny poranek.


Chcialabym podzielic sie moim eksperymentem,moze komus przypadnie do gustu.

Pierwsze chlebki upieklam wedlug Pana przepisu,nastepne zaczelam udoskonalac poprzez mieszanie roznych gatunkow mak,tzn polaczylam make pszenna z zytnia (pol na pol) i musze przyznac,ze chlebek wyszedl pyszny. Robię też z niego super paluchy drożdżowe z makiem. Zapewniam, że to jest szybki przepis na chleb pszenny do pieczenia na co dzień. Przepis na chleb wiejski.


Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia.


Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Upieczony chleb studzić na kratce. Na moim blogu jest jeszcze kilka przepisów na chleby domowego wypieku.


Szczególnie polecam Ci: prosty przepis na chleb bezglutenowy – ten przepis na chleb robi furorę na blogu. Jest pyszny i długo zachowuje świeżość. Pyszny chleb z chrupiącą skórką.


Piękny, chrupiący chleb na drożdżach. Na blacie kładziemy dużą miskę, w której mieszamy ciepłą wodę z drożdżami i solą. Domowy chleb na tradycyjnych drożdżach.

Z tego przepisu upieczesz dwa pokaźne bochenki. Mój sprawdzony przepis na smaczny chlebek kg maki pszennej liter wody łyzka soli dkg drozdzy. Jakaś rada co mogę zrobić? Odpowiedz na ten komentarz. Ja pieke chleby na drozdzach.


Z żytnią nie, bo znowu mnie się trochę chleb żytni przejadł ale próbowałam dodawać mąki kokosowej oraz w ogóle zamienić pszenną na gryczaną z dodatkiem kokosowej, jak do tej pory zawsze wychodził, tylko z mąką kokosową jest innej struktury, taki trochę jak bułki mleczne. To jest podstawa, oczywiście można a nawet trzeba robić odchyłki od tej reguły. Początek tygodnia zaczynam z przepisem na prosty chleb pszenny na drożdżach, który wygląda pięknie, smakuje jeszcze lepiej, no i ten zapach.


Dotychczas piekłam tylko chleby na pszennej mące – tym razem spróbowałam z dodatkiem żytniej i wyszedł taki typowy, swojski chlebek, doskonały do domowego smalcu i kiszonych ogórków. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Grażyna gotuje. Efektowny chleb pszenny z mąką pełnoziarnistą i nasionkami - makiem, sezamem i siemieniem.


Szybki chleb pszenny na drożdżach. Wilgotny, mięciutki, z chrupiącą skórką, dużymi porami, bardzo szybko wyrastający chleb pszenno – orkiszowy na drożdżach. To taki awaryjny, szybki chlebek z mąki pszennej razowej, nieklopotliwy i calkiem smaczny.


Oczywiscie nie moze stawac w szeregu z zakwasowymi, dlugo wyrastajacymi, mozolnie wyrabianymi bochenkami, ale jako alternatywa sklepowego zdecydowanie wygrywa. Ciasto ma wyjsć dość rzadkie (jak na zdjęciu), ale nie za rzadkie. Drożdże muszą być świeże, a ciasto musi odpowiednio wyrosnąć. Pamiętaj też, że każdy piekarnik piecze inaczej.


Robimy go bardzo często i zawsze nam wychodzi, więc z przepisem jest wszystko ok. Ten chleb należy piec na środkowej blaszce. Najpierw chciałam wypróbować inny przepis na chleb pszenny, ale po obejrzeniu filmiku zdecydowałam się właśnie na niego. Postanowiłam przerobić mój sprawdzony przepis na najprostszy chleb i skorzystać z porad znalezionych w Internecie.


Był zwarty, z chrupiącą skórką i mnóstwem ziarenek. Miąższ przypominał mi trochę chleb na zakwasie, bo podobnie jak on, był zbity i wilgotny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty