piątek, 18 grudnia 2015

Naleśniki 4 sztuki

Jedni lubią na słodko, inni preferują wytrawne. Któż z nas nie kocha naleśników. Wszyscy z pewnością zgodzą się z tym, że najsmaczniejsze są te cieniutkie i delikatne.


Ciasto na naleśniki to najprostsza rzecz na świecie, jednak często jest nie lada problemem. Niby proste danie, które nie powinno zająć więcej niż pół godziny przygotowań. Nawilżony i ewentualnie faszerowany naleśnik podgrzewamy na roztopionym na patelni maśle, lub przykryty folią aluminiową w piekarniku.


Na zdjęciu poniżej: podsmażony w karmelowo-pomarańczowym sosie naleśnik z jabłkami. Podawać z cukrem pudrem oraz ulubionymi dodatkami. Przepis na naleśniki z bananem.


Naleśniki 4 sztuki

Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładką masę. Układać po sztuki przełożonych naleśników na patelni i podgrzać oraz delikatnie zrumienić z dwóch stron na odrobinie masła. Ciasto powinno być odrobinę gęstsze niż na zwykłe naleśniki.


Jeśli nie będzie, można dosypać mąki. Smażyć na średnim ogniu, aby nie przypalić, ale żeby ciasto mogło trochę urosnąć i przepiec się w środku. Ja zawsze robię na wodzie naleśniki.


Rzeczywiście najlepszy sposób, to patelnię smarować słoninką. Ten przepis na ciasto naleśnikowe nadaje się zarówno do przygotowania naleśników na słodko jak i na słono. Zazwyczaj usmażenie jednego naleśnika zajmuje około 3. Z tej receptury korzystam od wielu lat- zawsze się udaje.


Dodajemy szczyptę soli i stopniowo mąkę. Na patelni dość mocno rozgrzewam łyżkę oleju i wlewam na nią niezbyt dużą ilość ciasta. Może za mało rozgrzewam patelnię. Przygotuj to danie we własnym zakresie i podziel się swoja opinią! Obiad dla dzieci: maślane naleśniki zapiekane z warzywną caponatą.


Składniki: mleko - szklanka jajka - sztuki mąka - 1. Czy Twoje dziecko lubi pizzę? A może lubi też naleśniki? Uwielbia rozpuszczony ser? Całą tajemnicą udanych naleśników są placuszki cieniutkie i elastyczne.


Jak zrobić takie naleśniki? Oto przepis na idealne ciasto naleśnikowe. Dziś mamy dla was małą odmianę, czyli naleśniki z mąki ryżowej, które możesz wykonać w prosty i szybki sposób w zaledwie kilkanaście minut!


Naleśniki 4 sztuki

Można je podać na słodko, lub wytrawnie. Naleśniki ze szpinakiem i camembertem przepisy. Wykonanie : Do wody i mleka dodajemy jajka i ubijamy trzepaczką. naleśniki można zjeść bo są mniejsze objętościowo (pomijam ilość nadzienia) ale 200g samego makaronu to cały garnek ;) Dlatego dla mnie taki wybór to czysta abstrakcja bo nigdy nie zjadłabym 200g makaronu, a co dopiero jeszcze dodatki do tego ;) Natomiast naleśniki bym śmiało zjadła, gorzej jakby każdy miał. Bardzo często pierwsza sztuka jest nieco nieudana, ale kiedy tłuszcz i ciepło dokładnie rozprowadzi się po patelni, kolejne naleśniki powinny uzyskać oczekiwaną konsystencję, kolor i smak.


Trzeba pamiętać, aby nie dodawać masła przed każdym kolejnym smażeniem, odrobinę masła dodajemy raz na - usmażone naleśniki. Mieszamy za pomocą trzepaczki. Wtedy nie smaże ich na oleju tylko na patelni do naleśników, są zdecydowanie delikatniejsze. Farsz oczywiście możecie modyfikować, ja czasami dodaje do środka pomidora, ale trzeba uważać, aby nie był zbyt wodnisty #128512;. Habanero Gastronomia SPZOO.


Naleśniki 4 sztuki

Zapraszamy na domowej roboty pierogi, naleśniki, krokiety i zestawy obiadowe w centrum Katowic, ul. Banany obieramy i kroimy wzdłuż na części (lub na - jak kto woli). U nas jedzenie jak u babci, Restauracja Pierogi Babuni serdecznie zaprasza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty