czwartek, 24 grudnia 2015

Domowy chleb pszenny na drożdżach

Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik.


Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia.

Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Taki bardzo prosty, zwyczajny chleb pszenny – zwłaszcza dla osób, które mają niewiele czasu na zabawy z zakwasem i innymi wyszukanymi przepisami. Ciasto przygotowuje się błyskawicznie, chleb bardzo szybko rośnie i na efekty nie trzeba długo czekać.


D …piekarnie nie zginą bo zawsze komuś nie starczy czasu na domowy chleb, ale najtrudniej zacząć i przekonać się że to łatwe ;) …stąd już prosta droga do pieczenia na własnym zakwasie :D. Przypominam dziś przepis na nasz codzienny chlebek pszenny na drożdżach. Pulchny, z chrupiącą skórką, obłędnie pachnący.

A chleb z tego przepisu jeszcze na trzeci dzień jest świeży. Chleb pszenny z małą domieszką ciemnej mąki żytniej, z dodatkiem kminku. Z bardzo chruuupiącą skórką :-). Chleb do wykonania w ciągu jednego dnia, na małej ilości drożdży ale z długim czasem fermentacji (godzin). Zauważyłam, że wiele osób rozpoczynających domowy wypiek chleba, uparcie trzyma się jednego przepisu.


Wiem, że aby nabrać pewności siebie, warto mieć wprawę z jednym przepisem, ale moim zdaniem najłatwiej się nauczyć i zrozumieć sztukę wypiekania chleba, próbując różnych możliwości i receptur. Poniższy przepis zawiera kompletny sposób przygotowania chleba na drożdżach. Prosty domowy chleb na drożdżach (bochenki). Jeżeli planujesz zrobić chlebek na zakwasie, polecam przepis na chleb na zakwasie i przepis na zakwas.


Chleb na drożdżach przyda się akurat w sezonie grillowym. Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby. Cudowny i pachnący domowy chlebek drożdżowy z chrupiącą skórką!


Przepis na chleb pszenny na drożdżach. Zobacz mój ulubiony przepis na przepis na chleb na drożdżach z ziarnami, które dodajesz na chlebek bezpośrednio przed pieczeniem. Ten chleb na drożdżach instant szykuję z mojego przepisu na uniwersalne ciasto drożdżowe do pizzy.

Najpierw chciałam wypróbować inny przepis na chleb pszenny, ale po obejrzeniu filmiku zdecydowałam się właśnie na niego. Wyrośnięty chleb pszenny smarujemy roztrzepanym jajkiem, aby uzyskać podczas pieczenia lśniącą jasnobrązową skórkę. Pieczemy w temperaturze 2stopni C, do chwili, kiedy skórka chleba pszennego będzie miała złotobrązowy kolor. Po wyjęciu z piekarnika nakrywamy nasz chleb pszenny ściereczką, czekając, aż przestygnie. Reasumując- mąka, woda, drożdże, sól i trochę cierpliwości, aby chleb każdemu się udał.


Dodatek kefiru sprawia, że jest wilgotny i delikatny. To jeden z lepszych chlebów wypiekanych na drożdżach. Podwójne wyrastanie poprawia strukturę i smak chleba. Składniki: Mąka pszenna 5- kg Oliwa z oliwek -1-2. Pszenny chleb na drożdżach z dodatkiem płatków owsianych i otrębów pszennych to najprostszy domowy chleb, jaki tylko znam - bez wyrabianie i wyrastania.


Był czas, że chleb żytni piekłam w domu kilka razy w tygodniu. Najczęściej na drożdżach, ale również czasami na drożdżach i zakwasie lub samym zakwasie. Ponieważ czas przygotowania takiego chleba żytniego na drożdżach jest znacznie krótszy, niż na zakwasie, dlatego też zazwyczaj wybór padał na drożdże.


Chleb żytnio-pszenny, razowy ze słonecznikiem. Ziarna można zastąpić dowolnymi ale ja uwielbiam słonecznik w pieczywie. Domowy chleb pszenny na drożdżach. Dziś zapraszam na swojski, domowy, pszenny chleb. Z tego przepisu upieczesz dwa pokaźne bochenki.


Najprostszy chleb pszenny na drożdżach. Chleb bezglutenowy jaglany na sodzie to chleb wymagający. Nie tyle umiejętności, co dobrej jakości składników.


Domowa mąka jaglana będzie najlepsza inaczej może się zdarzyć, że chleb będzie gorzki. Potrafi się kruszyć, nie jest to taki typowy chleb jak pszenny no ale chleby bezglutenowe mają swoje prawa i zupełnie inną specyfikę! Chrupiący, świeży, domowy chleb… marzenie, prawda?


A gdyby tak można było upiec przepyszne bochenki i mieć go zawsze pod ręką? Z tym przepisem to naprawdę możliwe:) Przygotowanie tego chleba zajmuje nie więcej niż godziny, z czego “czystej pracy” jakieś minut, reszta to czekanie na wyrośnięcie ciasta oraz pieczenia. Podajemy super prosty przepis na chleb z otrębami. Nasz chleb może być zwykły, pszenny albo upieczony z rozmaitymi ziołami, ziarnami i przyprawami.


Jeśli wahacie się czy taki chlebuś zrobić, powinno Was przekonać, że rośnie tylko minut! Jest bardzo smaczny i wyjątkowo prosty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty