wtorek, 1 grudnia 2015

Przepis na naleśniki bez mleka

Ciasto na naleśniki bez mleka też może być pyszne. Ich receptura od wieków opracowywana jest w zaciszu niemal każdego domostwa. Znane i lubiane ze względu na swoją uniwersalność – smakują wybornie zarówno w słodkim, jak i słonym wydaniu. Dobrze dobrane składniki sprawiają, że ciasto naleśnikowe nie przywiera do patelni.


Przepis na naleśniki bez mleka

Naleśniki bez mleka w smaku przewyższają tradycyjne. Przepis na naleśniki bez mleka. W moim domu właśnie naleśniki bez mleka i jajek przygotowuję, ot tak, na co dzień. Przygotowanie naleśników bez mleka i jajek jest jednak jak najbardziej możliwe. Polecam Ci też moje naleśniki z jabłkami oraz przepis na najpyszniejsze pancakes.


Zobacz też mój super przepis na pyszne i puszyste ciasto jogurtowe. Dziś upiekłam bardzo szybkie i proste w wykonaniu bułeczki pszenne z dodatkiem mąki żytniej razowej i wyszły przepyszne. Pewny przepis na naleśniki z mąki ryżowej.


Do dużej miski wlewamy wodę i dodajemy jajka i masło, mieszamy i dodajemy przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia oraz cukier. Tak przygotowane ciasto jest już gotowe do smażenia. Dobry przepis dla kogoś komu nie wychodzą naleśniki. Ja osobiście robię je już od kilku lat i właściwie robię je całkowicie na oko… dodaję trochę wody, trochę mleka, soli i innych przypraw na jakie akurat mam chęć.


Pewnego wieczoru obiecałam Olafkowi, że zrobię naleśniki. W domu nie mieliśmy mleka roślinnego, nie było też mleka krowiego. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się więcej na temat pomysłów na naleśniki, a także poznasz recepturę przyrządzania naleśników bez użycia mleka.


Jak już zostało to zaznaczone, zwykle każdy z nas doskonale wie, jak zrobić naleśniki. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na naleśniki bez mleka. Uwielbiasz naleśniki, lecz nie możesz sobie pozwolić na ich spożywanie ze względu na nietolerancję laktozy? A może rezygnujesz z nich, ponieważ obawiasz się przytycia lub problemów zdrowotnych, spowodowanych smażeniem na głębokim tłuszczu? Poznaj zatem sprawdzony przepis na naleśniki bez mleka.


Dowiedz się jak je zrobić, nie używając do smażenia nawet kropli tłuszczu! Ten przepis na naleśniki, jest przepisem nietypowym, bo jest bez jajek. Normalnie do ciasta naleśnikowego dodaje się jajka, które wpływają na elastyczność naleśników. Tutaj ich nie ma, więc ciasto musi być gęstsze.


Przepis na naleśniki bez mleka

W przepisie pisałam również, że ostatecznie dałam więcej wody, aby naleśniki były cieńsze. Ulubiony przepis czytelników! Dzięki dodatkowi wody gazowanej naleśniki są bardziej delikatne. Jeśli mamy czas, ciasto można przygotować pół godziny wcześniej, aby odpoczęło, ale nie jest to konieczne i naleśniki można od razu smażyć po zmiksowaniu składników. To cudowne ciasto na naleśniki bez mleka oraz bez glutenu.


Mnie również te naleśniki nie wychodzą. Masa wyszła bardzo lejąca a naleśników nie dało się przewrócić na drugą stronę bez zniszczenia. Dodam, że mam dobrą teflonową patelnię i dozuję odpowiednią ilość oleju.


PRZEPIS NA NALEŚNIKI BEZ MLEKA Składniki na naleśniki bez mleka: jajka szkl mąki szkl wody gazowanej szkl mleka owsianego – przepis łyżka cukru szczypta soli łyżki oleju Jak zrobić naleśniki bez mleka: Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jaja, dodajemy cukier, sól, olej, wlewamy wodę i mleko owsiane. Sprawdzone, przetestowane, rzetelne. Pierwszy naleśnik smażysz na tym oleju.


Kolejne już nie wymagają żadnego tłuszczu. Najlepsza patelnia do smażenia to ceramiczna lub żeliwna. I w ten sposób powstają prześliczne, delikatnie słodkie różowe naleśniki, a przy tym super zdrowe, bez glutenu, bez cukru, bez mleka. Najważniejsze to zastąpić jajka innym produktem równie dobrze wiążącym mąkę. Najlepsze w tej roli są zmielone płatki owsiane, które po napęcznieniu idealnie zwiążą całość.


Najlepsze naleśniki są na mleku migdałowym, ale równie smaczne będą na sojowym. Wlewać mleko z wodą i energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Dodać jajka i ponownie wymieszać.


Można również ciasto zmiksować mikserem). Gdyby powstały grudki można ciasto przelać przez sitko. Ciasto pozostawić najlepiej na co najmniej minut, aby odpoczęło (ale nie jest to konieczne). Wyszukaj też inne przepisy za pomocą wyszukiwarki przepisów. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Już dziś przygotuj w swoim domu delikatne oraz puszyste ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty