poniedziałek, 28 grudnia 2015

Leczo z cukinii i papryki

Twojego przepisu nie jest węgierską potrawą. Mimo to, ja również robię taki gulasz warzywny i mówię na niego leczo bo tak się już u nas przyjęło :-) Smacznego i pozdrawiam. Z warzyw możemy wyczarować potrawy, które zachwycą swym smakiem i wyglądem. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu.


Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.

Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Leczo - danie proste i smaczne. Zobacz, jak zrobić leczo. Przepisy na leczo są różne.


Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Niektórzy lubią dodać do lecza.

Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini. Jeśli wolisz wersję wegetariańską, pomiń dodatek kiełbasy. Bulion drobiowy WINIARY z liściem laurowym i zielem angielskim sprytnie połączy smaki wędliny, cukinii, czerwonej papryki, marchewki i cebuli. Możesz ją też zastąpić innym mięsem, np.


Zacznij od obrania cebuli i pokrojenia jej w drobną. Coś ciepłego, sytego, domowego. Polecam również pyszną i kolorową sałatkę z cukinii- do słoików: Sałatka z cukinii- do słoików. Podziel się: Udostępnij na Twitterze(Otwiera się w nowym oknie). W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną kiełbasę i podsmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i jeszcze przez chwilę podsmażamy.


Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa: pieczarki, paprykę i cukinię. Warzywne leczo pachnące słońcem i wakacyjnymi wspomnieniami. W tym roku nie udało mi się całej porcji zamknąć w słoikach, bo cześć zjedliśmy na bieżąco, od razu po przygotowaniu;) Teoretycznie jednak całość powinna się zmieścić w ok. Zróbcie je koniecznie, bo jest pyszne! Doceń przepis: Zgłoś błąd w przepisie Zgłoś błąd w przepisie papryką bakłażanem leczo.


Takie klasyczne, bez mięsa i dodatków. Jeśli nie macie jej pod ręką, to wstrzymajcie się z przygotowaniem lecza do czasu, aż wyposażycie w nią swoją spiżarnię, można kupić ją na przykład tutaj. Lista przepisów na leczo z parówkami i papryką z polskich blogów kulinarnych.

Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Wędzona papryka: najważniejsza przyprawa, która sprawia, że jarskie leczo ma głęboki, dymny aromat. Mieszkamy jednak w Polsce, więc możemy to trochę nagiąć.


Prawdziwe leczo koło cukinii nie stało. Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na leczo z papryką i kiełbasą. Do cebuli dodaj kiełbasę, paprykę, przyprawy (słodka i ostra papryka) oraz koncentrat.


Jeżeli nie przepadamy za mięsem, to możemy przygotować. Smaż całość przez kilka minut. Pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki, cukinię pokrój w półplasterki, dodaj do garnka z papryką. Całość zalej passatą, gotuj około minut. Wczorajszego wieczora podzieliłam się z Wami przepisem na pyszne leczo paprykowe z dodatkiem cukinii do zamknięcia w słoiki, dziś druga bardzo podobna propozycja.


Jeśli leczo jest za gęste, dolej pół szklanki wody. Różni się proporcją warzyw i dodatkiem pieczarek. Dynia dodana do lecza nadaje mu słodyczy – osobiście, ta wersja bardzo przypadła mi do gustu. Do dania dodałam dość dużo pieprzu oraz ostrej papryki.


Jest to danie jednogarnkowe, bardzo sycące, z dużą ilością warzyw, ale także z mocnym akcentem mięsnym. Występuje w wielu odmianach, dziś prezentujemy Wam przepis na nasze ulubione, tradycyjne leczo z dużą ilością papryki czerwonej, zielonej i zółtej. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty