środa, 30 grudnia 2015

Leczo z cukinii

Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Sprawdź tu sprawdzony przepis! Przepis na leczo z cukinii.


Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia.

Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką. Dzisiaj zrobiłam na obiad i kolację leczo z cukinii, takie proste i smaczne. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu.


Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Kroimy paprykę na małe kawałki jak do gulaszu i cebulę na paski dorzucamy na patelnie podsmażamy aż cebulka się zeszkli. Całość pikantna, ale to zależy jakie mięso i dodatki wybierzemy.

Z warzyw możemy wyczarować potrawy, które zachwycą swym smakiem i wyglądem. Robię je naprawdę różnie. Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne leczo z cukinią do słoików na zimę. W naszym przepisie na leczo z cukinią i bakłażanem dodaliśmy również smaczną kiełbasę śląską (jeśli masz ochotę na chorizo – śmiało!). Idealny smak nadaje daniu zaledwie jedna kostka Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, a także czosnek, bazylia i oregano.


Po tym czasie leczo przekładamy do słoików i pasteryzujemy „na mokro” około minut od momentu zagotowania się wody. Bigos z cukinii to nic innego jak właśnie tzw. Warto zrobić większą porcję, ponieważ smakuje tak samo dobrze zarówno w dniu, w którym je zrobimy, jak również w następnym. Doskonale smakuje późnym latem i jesienią, gdy sezon na warzywa w pełni. Dzięki pasteryzacji możemy zajadać się leczo z cukinii , papryki i pomidorów również zimą.


Leczo to bardzo łatwe i szybkie danie. W tym roku nie udało mi się całej porcji zamknąć w słoikach, bo cześć zjedliśmy na bieżąco, od razu po przygotowaniu;) Teoretycznie jednak całość powinna się zmieścić w ok. Warzywne leczo pachnące słońcem i wakacyjnymi wspomnieniami. Zróbcie je koniecznie, bo jest pyszne!


To faktycznie olbrzym ta cukinia! Z takiej wielkiej cukinii to można zrobić wiele rzeczy np. Takiej wielkiej nie trzeba całej obierać tylko po kolei, bierzemy kawałek, obieramy i coś z niej robimy.

Jedną z łatwiejszych do wykonania potraw jest leczo z cukinii na zimę, które uda się nawet osobom mniej doświadczonym kulinarnie. Poznaj klasyczny przepis na leczo z cukinii , który łatwo wykonać, aby zimą cieszyć się walorami smakowymi tego warzywa. Może być w wersji mięsnej i wegetariańskiej. Na pewno znajdą się tam warzywa - od cebuli po cukinię. Cukinia na zimę to nie tylko sałatka czy leczo.


Co ciekawe, do przetworów z cukinii można wykorzystać przepisy na przetwory z ogórków. Cukinię i ogórki można kisić razem lub osobno, do bezpośredniego spożycia lub też do słoików na zimę. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Występuje w wielu odmianach, a dziś prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję.


Z kabaczka sporządza się również smaczne zupy, desery, napoje. To jarzyna, która świetnie smakuje jako smażona, gotowana, pieczona i duszona. Późne lato i wczesna wiosna to idealny czas, aby zapoznać się z przepisem na leczo z kabaczka i podjąć się jego realizacji. JAK ZROBIĆ PYSZNE LECZO? PRZEPISY NA LECZO Z KIEŁBASĄ.


Na naszych stołach leczo też jednak chętnie gości – i latem, i zimą. Podajemy proste przepisy na leczo domowej roboty. Tradycyjne leczo z cukinią nie jest daniem niskokalorycznym, ponieważ zawiera w swoim składzie kiełbasę i (lub) boczek. A czasem z ryżem, makaronem, ziemniakami.


Z jakimi dodatkami Wy je jadacie? Osobiście nigdy nie przepadałam za wersją leczo z kiełbasą z dodatkiem cukinii. To w wykonaniu mojej mamy zawsze wydawało mi się zbyt kwaskowate. Zobacz filWegetariańskie leczo z cukinii.


Jakie dodatki, przyprawy i zioła do leczo Bazą leczo jest świeża papryka i wyrazista w smaku cebula. Jedną z głównych przypraw jakie stosuje się do leczo jest papryka w proszku lub świeża - ostra. Młodej cukinii nie trzeba obierać, umytą kroimy w plasterki.


Na patelni ponownie rozgrzewamy olej, smażymy cebulę i czosnek, dodajemy papryki, cukinię , smażymy 3-minuty. Zawartość patelni przekładamy do rondelka. Gdy zdejmiemy leczo z ognia posypujemy je ziołami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty