środa, 16 grudnia 2015

Gofry miękkie

Dziś korzystając z wolnej niedzieli postanowiłam więc zaszaleć i zrobić po raz pierwszy gofry. Do tej pory jestem w szoku zrobiłam ciasta półtorej porcji a zdążyłam spróbować tylko jeden mały kwadracik. Chrupiące z wierzchu miękkie w środku.


Miękkie z bardzo wyczuwalnym smakiem kokosa - jak dla mnie idealne. Co prawda skórka nie robi się chrupiąca, ale i bez tego są dobre.

Najlepsze gofry – chrupiące i miękkie to przepis na pyszne gofry dla całej rodziny z śmietaną, owocami, dżemem, cukrem pudrem w każdej wersji smakują idealnie! Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a domu nic nie ma zawsze przychodzi mi do głowy myśl: trzeba zrobić gofry. Jeśli nie planujesz zjeść gofrów od razu po wyjęciu ich z gofrownicy, to koniecznie jest umieszczenie ich na kratce do wypieków.


Wówczas zachowają swoją kruchość i nie zrobią się miękkie. Przepis na gofry jest bardzo prosty. Gofry domowe są smaczne i zdrowe. To idealny pomysł na pożywne śniadanie lub na deser.


Jaki jest przepis na gofry?

Uwielbiam gofry, bo są pyszne oraz przypominają mi smaki dzieciństwa. Kiedy byłam małą dziewczynką, często stałam w długiej kolejce, aby móc zjeść najlepsze w mieście gofry, które swoim kuszącym zapachem zapraszały do zakupu wszystkich przechodniów. Bardzo dobry i łatwy przepis.


Złociste, chrupiące gofry w towarzystwie świeżych owoców – idealne na pyszny podwieczorek! Podstawowy przepis na chrupiące gofry. Jak zrobić lekkie i chrupiące gofry? Dlaczego gofry są miękkie i gumowe?


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na gofry – chrupiące i miękkie. Ciasto na gofry, jak zrobić? Przesianą mąką umieścić w misce, podsypać solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Mąkę pszenną, cukier, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną łączymy ze sobą. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.


Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, gdyż wtedy białka ubiją się szybciej. Naturalne gofry, chrupiące i miękkie w środku, wcale nie muszą zawierać proszku do pieczenia ani sody. Ta prosta receptura nie zawiera żadnych polepszaczy, a wyrobione ciasto można przechowywać w lodówce do godzin.


Dzisiaj przepis na gofry, który wyjdą w każdym tego typu urządzeniu, ciasto jest świetne a gofry wychodzą takie jak lubię: chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.

Desery Miękkie pierniczki. Upieczone gofry przekładać na kratkę (nie należy układać upieczonych, gorących gofrów na talerzu ponieważ zrobią się miękkie). Na gofry nakładać bitą śmietanę, truskawki i od razu podawać.


Miękkie masło włożyć do miski, dodać sól i ubić na puszystą masę. Kolejno dodawać jajka i ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, na zmianę z wodą mineralną małymi porcjami dodawać do masy maślanej, dokładnie mieszać. Do ciasta dodać starty ser, paprykę w proszku i pieprz, dokładnie wymieszać.


Wietnamu, o cieście z posmakiem pandanowym i kokosowym. Są brązowe na zewnątrz i zielone w środku, dzięki dodatkowi aromatu pandanowego. Ja je lubię najbardziej polane syropem klonowym i posypane sezonowymi owocami ale możliwości kompozycji smaków są. Lista przepisów na miękkie gofry z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!


Pamiętajcie, żeby cukru nie dodać za dużo, bo ciasto może się przypalić. Uwaga co do gofrownicy: wiele osób skarży się, że gofry nie są wystarczająco wypieczone. Pięć 5- min nie otwierać bo będą miękkie i gumowate Zaloguj si. Piekę właśnie w tym momecie, cieszę sie ze znalazlam szybki i tani przepis na miękkie piernczki. Czas przedświąteczny to gorączka zakupów , prezentow i wypieków.


Pierniczki Pani Joli to strzał w dziesiątkę. Zycze szczęśliwych i zdrowych Świąt! Jeśli umieścisz je na talerzu lub blacie zaczną parować od spodu i zrobią się miękkie. Dodatkowo można je maczać w słonym jogurcie :-) Smacznego!


Jeśli zaś wolicie gofry miękkie w środku, ale kruche na zewnątrz, to polecam gofry proste lub gofry z przepisu mojej Mamy. Każde smakują troszkę inaczej. Poniżej podaję Wam proporcje na 12. Podczas pieczenia gofrów nie należy otwierać zbyt szybko urządzenia, np w celu sprawdzenia stopnia wypieczenia. Gdy tak się stanie i ciasto będzie wciąż blade i miękkie, gofry opadną i powstaną nieapetyczne placki.


Podobna zasada jak przy pieczeniu ciasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty