środa, 2 grudnia 2015

Dlaczego gofry nie są chrupiące

Kiedy ulubionym deserem Twojego kochanego samca są gofry! Dlaczego gofry nie zawsze wychodzą takie jak powinny – nie są ani lekkie, ani chrupiące? Przepisów na gofry jest naprawdę dużo, szukając tego idealnego przetestowałam kilka i znalazłam przepis na bardzo chrupiące, smaczne gofry. Najlepsze gofry - chrupiące z wierzchu i lekkie jak piórko :-).


Dzięki ubitym białkom delikatnie wmieszanym do ciasta gofry ładnie wyrastają i są bardzo puszyste.

Poniższe wskazówki dotyczą gofrów amerykańskich czyli tych bez drożdży (a nie gofrów belgijskich które są z drożdżami). Najlepszy sposób aby nie marnować nadmiaru pieczywa w domu lub nie wyrzucać czerstwych bułek lub chleba to zrobienie z nich zapiekanek! CHRUPIĄCE GOFRY – IDEALNY PRZEPIS – przepis na idealne, pyszne gofry jak z budki. Krok po kroku zobaczycie na filmie jak przygotować idealne gofry. To najlepsze gofry jakie jedliście w życiu #128578; są cudowne, polecam.


Kto wie jak zrobić gofry, ale tak, żeby były chrupiące? Ja robię tak:mąka, mleko, jajko proszek do pieczenia. W smaku są dobre, ale właśnie nie są chrupiące, wychodzą takie gumowate.

Już sama nie wiem, co robię źle. Najpierw zrobiłam masę na gofry, taką jaka była podana w instrukcji obsługi gofrownicy. Ale zamiast miękkich, puszystych gofrów wyszły mi jakieś , mdłe i cienkie gofry o smaku przesuszonego biszkopta. Próbowałam też zrobić gofry, tak jak z ciasta naleśnikowego. Gofry nie są źródłem witamin i składników mineralnych - 1g tej przekąski pokrywa dzienne zapotrzebowanie dla osoby dorosłej na wszystkie witaminy i składniki mineralne tylko w kilku procentach.


Fit gofry owsiane można przygotować zarówno na słodko jak i na słono. W zależności od dodatków można je jeść na wiele sposobów. Nie tylko na deser, ale również na śniadanie. Jeśli masz w domu gotową mąkę owsianą gofry przygotujesz w kilka minut.


Upieczone gofry lubię układać na kratce do studzenia ciasta, żeby pozostały chrupiące. Oczywiście jest to opcja jeśli robicie większy zapas, a nie zjadacie ciepłego prosto z gofrownicy :) Jeszcze tylko dekoracja i gotowe! W sezonie na owoce jagodowe, nie wyobrażam sobie gofrów bez malin, truskawek czy borówek. Mój przepis na chrupiące gofry jest prosty, ale trzeba przestrzegać kilku ważnych zasad. Jedna z nich jest taka, że nie wolno zaglądać do gofrów w trakcie pieczenia.


Jest to kluczowe przy przepisie na ciasto na gofry chrupiące. Inaczej gofry zaczynają się pocić a temperatura w grzałkach spadać.

Dzisiaj przepis na gofry, który wyjdą w każdym tego typu urządzeniu, ciasto jest świetne a gofry wychodzą takie jak lubię: chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a domu nic nie ma zawsze przychodzi mi do głowy myśl: trzeba zrobić gofry. Gofry pojawiają się u nas w domu dosyć często. Ten deser nigdy mi się nie nudzi i zawsze może przynieść nowe smaki, ponieważ wiele zależy od dodatków.


Kocham każde zestawienie - z bitą śmietaną, z owocami, cukrem pudrem czy z dżemem. Podstawą udanego deseru są jednak dobre, puszyste i lekko chrupiące gofry. Chrupiące gofry jak się okazało, nie są aż tak trudne do zrobienia jak się może wydawać. Jedyny sekret jaki trzeba znać robiąc gofry to ten, żeby kłaść je do ostudzenia na kratce.


Inaczej para z gofrów się skrapla i nasze gofry będą rozciapane, zamiast chrupiące. Nie musisz smarować jej tłuszczem, jeśli dodasz olej do ciasta. Im dłużej pieczesz gofry, tym są bardziej chrupiące. Pod żadnym pozorem nie pomijaj tłuszczu. Możesz dodać oliwę z oliwek albo inny olej roślinny.


Nie obiecuję jednak, że gofry wyjdą chrupiące. Zauważyłam, że na oleju kokosowym gofry wychodzą mi najlepiej. To ja tylko dopiszę, że przygotowując gofry warto wymienić mleko na wodę. Nie ujmuje to im absolutnie żadnego smaku, a gofry są dużo bardziej chrupiące (nie wiem skąd ta różnica, ale to sprawdzone i przetestowane na własnym żołądku info).


Pyszne są tez takie na maślance zamiast mleka. A gofrownicę polecam tą: mpm mgo-13. Gofry lekkie i chrupiące - Graz napisał w mniam, mniaW nawiązaniu do wątku o gadżetach kuchennych wklejam przepis na gofry, z którego korzystam od lat.


Nawet nie wiesz ile przepisów na gofry wypróbowałam, zanim znalazłam i udoskonaliłam ten – z którego gofry wychodzą idealnie chrupiące, lekkie, pyszne! Czasami eksperymentujemy z dodatkami, ale klasyka zawsze się obroni – Tosia i mąż najbardziej lubią chrupiące gofry z domowym dżemem truskawkowym z całymi truskawkami, a ja z cukrem pudrem. Gofry wykonasz z kilku prostych składników: mąki pszennej, masła, mleka i cukru. Jeżeli chcesz, aby były pulchniejsze, wystarczy ubić białka jaj i dodać do masy. Pod koniec pieczenia posmaruj masłem lub syropem klonowym, aby były chrupiące.


Zobacz więcej porad i przepisów na Polki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty