Chciałam upiec taki na zakwasie, jednak okazało się, że mam pecha i nie mogę znaleźć nigdzie mąki razowej. Wykombinowałam więc przepis na drożdżach i occie. Przyznam, że to Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Rogalik.
Domowy chleb razowy - bez zakwasu też się uda! Też masz poczucie, że wszyscy teraz świetnie znają się na pieczeniu chleba? Pewnie masz przynajmniej jednego znajomego, który samodzielnie robi zakwas i na jego bazie piecze domowy chleb - podobno najlepszy?
Jak na razie na blogu pojawiają się przepisy z użyciem drożdży. Nie mam jeszcze odwagi, żeby sięgnąć po zakwas, choć coraz bardziej zaczynam się przekonywać do tego, że on wcale taki straszny nie jest. Przeczytałam o nim wiele i wiem, co z nim robić i, jak go karmić, więc myślę, że w. To mój pierwszy chleb jaki upiekłam w życiu :D!
Może nie jest super piękny, ale meega pyszny;P Zatem rozpoczynam experyment – swój własny chleb ! Ciemne pieczywo razowe bez sztucznych substancji barwiących jest cennym źródłem składników odżywczych. Przepisy, jak zrobić - Smaker. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na prosty chleb żytni bez zakwasu.
Chleb pszenny bez zakwasu i drożdży. Następnie dodajemy jajko i mleko. Wrzucamy do tego starty żółty ser,zioła i słonecznik. Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Witam ładnie wygląda ,tak apetycznie ,wypróbuję napewno mam w swoich przepisach też chlebek jest łatwy w wykonaniu pozdrawiam. Gdyby jednak z jakiś powodów w zaczynie nie widać było przyrostu i bąbelków – dajemy do ciasta oprócz zaczynu – łyżeczkę suchych drożdży. Jak upiec chleb zdrowy i smaczny wiele osób zadaje takie pytanie. Nie trzeba maszyn ani zakwasu, chleb bez zakwasu jest smaczny i zdrowy.
Mam dzisiaj dla was chleb bezglutenowy bez drożdży, bez zakwasu, bez jajek i bez skrobi. Musi być strączkowa a to tylko od ciebie zależy, który smak wolisz. Czasem jednak mam ochotę na najzwyklejszy chleb, bez zbędnych dodatków. Do miski wrzucamy składniki mąki,otręby,proszek do pieczenia,cukier,sodę i sól.
Wiem też, że sporo czytelników poszukuje najłatwiejszych przepisów i taki też jest dzisiejszy przepis na prosty chleb razowy. Czas na szybki i prosty chleb razowy. Prosty chleb pszenny razowy (1) gotowy już w godziny!
Szybciej chleb wyrasta latem, wolniej jesienią i zimą. Dla bardziej zaawansowanych są już inne przepisy z użyciem zakwasu, a ten przepis to moim zdaniem świetny sposób na rozpoczęcie przygody z pieczeniem chleba we własnej kuchni. Do dużej misy wsypujemy mąkę i sól.
Dodajemy rozkruszone drożdże oraz ciepłą wodę. Ciasto wyrabiamy ręcznie aż do połączenia się ze sobą wszystkich składników. Do wyrobionego ciasta wsypujemy otręby, siemię lniane, pestki słonecznika i dyni. Mieszamy do równego rozprowadzenia ziaren. Ją częściej stosuje się jako dodatek, a nie podstawową mąkę.
Najłatwiejszy i najbardziej znany sposób na pieczenie chleba to ten z drożdżami, bo ciasto rośnie łatwo. Jednak ze stratą cukru rodzimego, który jest w mące. Drożdże żywią się tym cukrem i wytwarzają gazy, które to ciasto spulchniają.
Mój przepis pochodzi z książki z. Nie ma nic przyjemniejszego niż upiec swój własny, domowy chleb. W czasie pieczenia zapach chleba unosi się w całym domu, a nam ślinka cieknie na samą myśl o zjedzeniu ciepłej kromki z masłem. Aaaa moją inwencją było pieczenie na kamieniu do pizzy zamiast na blasze, ale z blachy też wychodzi świetny. Najlepiej kroić kiedy już całkowicie ostygnie.
Białka rozdzielić od żółtek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.