piątek, 11 grudnia 2015

Gofry na słabą gofrownicę

Chrupiące gofry (przepis na słabą gofrownicę) Gofry. Ja uwielbiam wszystkie, miękkie, chrupiące, na słodko czy na słono. Każdy jednak chciałby zrobić w domu takie gofry, które są sztywne, chrupiące i nie uginają się pod ciężarem dodatków.


Jednak na zwykłych, domowych gofrownicach o słabej mocy, taki. Apetyt na gofry dopada mnie często późnym wieczorem, wtedy z szafki wyciągam gofrownicę i piekę chociażby z połowy porcji, tylko dla nas, na zabicie łakomstwa. Dzisiaj przepis na gofry, który wyjdą w każdym tego typu.

Na obu sprzętach testowałam i są chrupiące z zewnątrz a idealnie upieczone w środku. Z bita Śmietaną i truskawkami - palce lizać! Jeśli macie w domu gofrownicę o słabej mocy, warto zrezygnować z dodawania do gofrów mleka.


Wystarczy zamiast niego dodać wodę, a nasze gofry, odpowiednio długo pieczone, będą smaczne i naprawdę chrupiące. Zapisz przepis w ulubionych. Gofry-świetne na słabą gofrownicę.


By zrobić pyszne, chrupiące gofry bez wątpienia niezbędna jest do tego dobra gofrownica (im wyższa moc, tym oczywiście lepiej). Będąc na studiach w Toruniu, miałam w domu zwykłą, słabą gofrownicę w kształcie serduszek. Mieszam powoli, zostawiam na minut.

Przed nalewaniem na gofrownicę przemieszam raz i nalewam. Na zewnątrz chrupkie w środku miękkie, nie gumowate, lekkie. Zakasuję więc rękawy, wyciągam przykurzoną gofrownicę i nim się nagrzeje, miksuję ciasto na gofry. Ponieważ nadaje się do gofrownicy o mocy 7W jak i. Mam słabą gofrownicę, więc gofry pieką się powoli i nie są chrupiące, a raczej miękkie i delikatne, ale lubię takie. A za oknem dziś, podobnie jak wtedy, siąpi deszcz.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na gofry serduszka przepis na słabą gofrownicę. CHRUPIĄCE GOFRY – IDEALNY PRZEPIS – przepis na idealne, pyszne gofry jak z budki. Krok po kroku zobaczycie na filmie jak przygotować idealne gofry.


To najlepsze gofry jakie jedliście w życiu #128578; są cudowne, polecam. Możesz już podłączyć gofrownicę, by się nagrzała. Właśnie robię bo naszła mnie ochota, do ciasta dodałam dwie lyzki cukru pudru bo uwielbbiam gofry jeść na sucho bez dodatkow. Sama robię gofry na kilka sposobów.


Czasem dodaję do nich jogurt naturalny, czy też maślankę, jednak najczęściej wracam i sięgam po mój podstawowy przepis na gofry. Jeśli szukasz przepisu na chrupiące gofry, które wychodzą za każdym razem to zapraszam po mój przepis na gofry. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni. Posypać cukrem pudrem i polać syropem klonowym.


Tak więc z czystym sumieniem mogę polecić ten przepis. Do pieczenia miałam do tej pory słabą gofrownicę, bo tylko 7W mocy i wypiekanie gofrów trochę trwało.

W blenderze zmielić na gładką masę oliwki, kapary, czosnek wraz z oliwą i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Przekroić na pół, aby tworzyły trójkąty i przekłuć długą wykałaczką. Pyszne, chrupiące gofry kojarzą się nam z wakacjami. Można serwować je z bitą śmietaną, owocami, z cukrem pudrem, a także na słono z szynką i serem.


Jest wiele ciekawych przepisów, które można wypróbować w domowym zaciszu. Potrzebujemy tylko dobrej gofrownicy. Na końcu dodajemy ubite białka i już bardzo delikatnie mieszamy łyżką.


Rozgrzewamy gofrownicę a ciasto w tym czasie oddycha. Wiem, że gofrownica jest z teflonu, ale te pierwsze są juz lepsze. Ciasto wylewam małą chochelką na całą foremkę.


To jest pierwszy przepis, z którego gofry wyszły mi, chrupiące na wierzchu i pysznie pulchne w środku, tylko trzeba nastawić gofrownicę na maksymalną temperaturę. Pół szklanki mleka więcej a gofry wyjdą przepyszne. A żeby były chrupiące opieram gotowe gofry o coś np. Mi nie chciało się oddzielnie ubijać białek więc na początku ubiłam całe jajka z cukrem kryształem. Niestety trochę przebiłam aż mi się zaczęło warzyć więc musiałam dodać jeszcze trochę mąki.


Dotychczas posługiwałam się gofrownicą, która pozwalała na upieczenie gofrów, a może raczej wafli w kształcie kwiatka podzielnego na serduszek. Gofry pięknie pachną i są chrupiące. I choć miała sporą moc to jednak nie były to gofry z prawdziwego zdarzenia.


Postanowiłam więc kupić porządną gofrownicę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty