środa, 9 grudnia 2015

Puszyste naleśniki bez mleka

Ciasto na naleśniki bez mleka też może być pyszne. Ich receptura od wieków opracowywana jest w zaciszu niemal każdego domostwa. Znane i lubiane ze względu na swoją uniwersalność – smakują wybornie zarówno w słodkim, jak i słonym wydaniu.


Dobrze dobrane składniki sprawiają, że ciasto naleśnikowe nie przywiera do patelni. Naleśniki bez mleka w smaku przewyższają tradycyjne. Przepis na naleśniki puszyste.

Grube, puszyste, pulchne i delikatne naleśniki. Swoją puszystość zawdzięczają dodatkowi ubitej piany do ciasta. W zależności od preferencji smakowych można usmażyć grubsze lub nieco cieńsze naleśniki. Jajka w cieście naleśnikowym pełnią rolę tak zwanego sklejacza, niezbędnego do udanej konsystencji.


Przygotuj to danie we własnym zakresie i podziel się swoja opinią! Dyniowe, puszyste naleśniki bez mleka - Durszlak. Każdy zna jakiś przepis na ciasto na naleśniki.


Lecz niewiele z nas wie, że może się ono znacznie różnić od siebie.

Może być słodkie, słone, cienkie, puszyste, a nawet bez mleka, jajek, glutenu. Bardzo prosty przepis na lekkie i puszyste wegańskie pancakes, które nie dają po sobie łatwo poznać, że są bez jajek i mleka, a do tego pełnoziarniste. Tak samo pyszne jak tradycyjne, dlatego według mnie nie ma sensu sypać do nich jałowej odżywczo białej mąki. Poza tym pankejki pełnoziarniste wyglądają na apetyczniej przyrumienione, bo są z natury brązowe.


Osobiście u mnie w domu naleśniki bez jajek były zawsze podstawowym ciastem naleśnikowym i jakoś nikt nie zmuszał się do ich dodawania. W takich naleśnikach zwykłe mleko zastępuje się np. Z poniższej porcji ciasta wychodzi ok. Jeżeli chcecie zrobić naleśniki tylko dla dziecka, proponuję zmniejszyć ilość poszczególnych składników o połowę.


Możecie również poeksperymentować z innymi rodzajami mleka. Składniki: szklanki mąki, szklanki mleka owsianego. Bezglutenowe naleśniki bez mleka i jaj Do tej pory nie udało mi się wypracować satysfakcjonującego przepisu na naleśniki bez jaj, glutenu i mleka. Kefir jest o tyle fajny, że sprawia, że naleśniki są super puszyste.


Ale pewnie wyszłyby też super na mleku migdałowym albo kozim. W moim domu właśnie naleśniki bez mleka i jajek przygotowuję, ot tak, na co dzień. Na patelni dość mocno rozgrzewam łyżkę oleju i wlewam na nią niezbyt dużą ilość ciasta.


Dodać mąkę, wlać mleko i wodę. Dokładnie wymieszać i sprawdzić, czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo – powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki. Smażyć naleśniki na płaskiej patelni na klarowanym maśle.

Pewnego wieczoru obiecałam Olafkowi, że zrobię naleśniki. W domu nie mieliśmy mleka roślinnego, nie było też mleka krowiego. Smażąc obracamy je aby zazłociły się równomiernie po obu stronach. Dziś chciałabym podzielić się z Wami podstawowym przepisem na puszyste naleśniki, które zawsze wychodzą wybornie.


Z przepisu wychodzi około naleśników, z czego jeden to ok. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na pulchne naleśniki bez mleka. Te naleśniki z kaszy manny są wyjątkowo puszyste. Bez mąki i idealne dla alergików. Smakują świetnie na słodko, np.


Do tego ciasta na naleśniki dodałam słodką śmietankę. Dzięki delikatnej śmietance ciasto naleśnikowe mimo, że cienkie jest bardzo puszyste i lekkie. Ten przepis na naleśniki bez mleka ze śmietaną robię bardzo często z dodatkiem świeżych owoców.


Ulubiony przepis czytelników! Dzięki dodatkowi wody gazowanej naleśniki są bardziej delikatne. Jeśli mamy czas, ciasto można przygotować pół godziny wcześniej, aby odpoczęło, ale nie jest to konieczne i naleśniki można od razu smażyć po zmiksowaniu składników.


Dawno temu za wegetariaństwa naleśniki bez jajek, z mlekiem krowim i po poszukiwaniach czym zastąpić jaja i świetnych proporcji i tak mi nie wyszły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty