Sernik wiedeński sprawdzi się świetnie w roli deseru po odświętnym, niedzielnym obiedzie. Idealnie wypadnie też na przyjęciu, udekorowany sezonowymi, świeżymi owocami. Pierwszy przepis na sernik wiedeński przywędrował do Polski prawdopodobnie wraz z Janem III Sobieskim, powracającym ze zwycięskiej bitwy pod Wiedniem.
SERNIK WIEDEŃSKI – przepis na klasyczny sernik pieczony. Możemy cieszyć się pysznym smakiem pieczonego sera. Dodatek do tego sernika mogą stanowić rodzynki czy skórka pomarańczowa.
Ja jednak pozostawiłam go w nieskazitelnej. W ramach stałego już cyklu przepis z książką mam dla Was dzisiaj puszysty sernik wiedeński. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga moje pasje. Oryginalny przepis na sernik wiedeński uwzględnia użycie sera twarogowego mielonego, masła, jajek i rodzynek. Zdecydowanie najlepszy i sprawdzony przepis na sernik wiedeński.
Prawdziwy, puszysty sernik wiedeński bez spodu pieczony z mielonego twarogu i dużej ilości jajek. Tradycyjna receptura to gwarancja sukcesu! Pięknie prezentuje się podczas rodzinnych uroczystości czy na świątecznym stole.
Wystarczy posypać go cukrem pudrem, choć świetnym dodatkiem może się też okazać sos czekoladowy. Twaróg mielimy krotnie. Masło ucieramy z cukrem pudrem dodajemy po żółtku wciąż ucierając. Do twarogu dodajemy utarte masło i miksujemy, dodajemy mąkę i budyń, mieszamy.
Jeśli sernik wyszedł to z pewnością nie był tak puszysty. Sernik jest niezwykle puszysty i chyba najlepszy jaki do tej pory upiekłam! Ratuje go zawsze scianajac nierowne krawedzie i polewam polewa czekoladowa. Rzeczywiscie powierzchia sernika jest rowna a sam sernik bardzo puszysty i znakomity w smaku. Sama pyszna masa serowa z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową.
Polecam piec sernik w kąpieli wodnej, aby pozostał równy, ale nie jest to konieczne. Jeśli chcemy upiec sernik bezglutenowy to należy zrezygnować z likieru. Proponujemy przepis na sernik wiedeński z wykorzystaniem Budyniu o smaku śmietankowym WINIARY i Cukru wanilinowego WINIARY.
Jako dodatek wykorzystaj rodzynki i posiekane migdały, jeśli jednak chcesz podać wiedeński przysmak na święta, śmiało możesz dodać do masy serowej. Można przygotować go na klasycznym twarogu, twarogu z wiaderka lub quarku. Przepis na puszysty sernik bez spodu. Można wzbogacić jego smak dodając startą skórkę z pomarańczy, rodzynki lub ulubiony aromat.
Pyszny sernik, który smakuję każdemu. To zdecydowanie najlepszy przepis na sernik wiedeński.
Ten sernik przygotowuję zazwyczaj bez kruchego spodu. Jest to sernik bez ciasta. Sam w sobie jest tak smaczny, że nie wymaga on żadnych dodatków, polewy na wierzchu itp. Wychodzi za każdym razem równiutki, praktycznie nie opada po upieczeniu.
Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni. Witam, moze ktos ma przepis na taki prawdziwy sernik wiedenski,probowalam juz pare przepisow ale to nie to. Sernik ten wypatrzyłam już jakiś czas temu na tym blogu i było tylko kwestią czasu kiedy go zrobię.
Zmobilizowała mnie do zakasania rękawów wypowiedź jednej z Czytelniczek, która napisała, ze szuka przepisu na puszysty i delikatny sernik, w końcu miałam dodatkową motywację. Znakomity przepis na sernik wiedeński, czyli klasyczny sernik bez kruchego spodu. Im więcej sera w serniku i mniej ciasta - tym przez nas bardziej lubiany :-). Użyjmy wysokiej jakości sera półtłustego, najlepiej zmielonego własnoręcznie przez maszynkę.
Klasyczny, puszysty, pełen bakalii i bez kruchego spodu, czyli sernik wiedeński. Goraco zachecam do skorzystania z tego przepisu. Dlatego wypiek mamy “posiada” ciasto kruche i jest bez bakalii ponieważ nie wszyscy domownicy je lubią.
Sernik Wiedeński zagościł na naszym świątecznym stole, był przepyszny! W ogóle nie opadł, masa serowa po upieczeniu była lekka i puszysta. Wśród licznych przepisów na serniki, z pewnością wyróżnia się sernik wiedeński.
Możesz wzbogacić jego smak dodatkiem cynamonu lub owoców, a także polewą czekoladową. W klasycznej wersji ten wypiek nie ma kruchego spodu. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na sernik wiedeński puszysty duża blacha. Kolejny klasyk w moim blogu, tak tradycyjny, że już bardziej nie można :-).
Puszysty jak chmurka, delikatny i bardzo szlachetny w smaku sernik wiedeński. Wiele osób czuje przed nim respekt, że niby taki trudny i kapryśny, a moim zdaniem nie jest bardziej chimeryczny niż inne tradycyjne serniki. Wszystkie najlepsze przepisy na serniki w jednym miejscu. Zobacz sprawdzone przepisy na pyszne serniki na kruchym spodzie, na herbatnikach lub bez ciasta. Upiecz wyśmienity sernik z rosą, z kratką, wiedeński, migdałowy, z jabłkami lub jagodami.
Masa może być wzbogacona rodzynkami, orzechami, skórką pomarańczową, czekoladą lub kakao. Najlepszej jakości sernik po wiedeńsku otrzymasz z półtłustego, własnoręcznie zmielonego twarogu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.