czwartek, 9 października 2014

Jak się robi leczo

Szybki i prosty PRZEPIS na leczo. Wakacje to czas, kiedy stragany uginają się pod ciężarem owoców i warzyw. Jest w czym wybierać- pomidory, cebula, cukinia. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu.


Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok.

Nadszedł czas na leczo - potrawę kojarzoną z Węgrami, ale bardzo chętnie przygotowywaną także w środkowej i wschodniej Europie. Doskonale smakuje późnym latem i jesienią, gdy sezon na warzywa w pełni. Leczo to bardzo łatwe i szybkie danie. Sprawdź, jak zrobić leczo na zimę w słoikach - podajemy sprawdzony przepis. Domowy przepis na leczo Domowe leczo, to pomysł na danie, które smakuje jako dodatek do pieczywa, ziemniaków, placków ziemniaczanych lub jako danie główne.


Jeśli lubicie kuchnie lekką, zdrowa i smaczną, to leczo węgierskie czyli popularne leczo z papryki jest zdecydowanie dla was.

Dzięki pasteryzacji możemy zajadać się leczo z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. Osobiście uwielbiam, robię, gdy tylko nadarzy się ku temu okazja. Najlepsze leczo robi mój Maż.


Chodziłam, męczyłam, bo wielką na leczo ochotę miałam, no i się doczekałam. Sprawdzone, znane smaki są tymi, do których wraca się z wielką przyjemnością. Uwielbiam leczo, a szczególnie leczo z kiełbasą. W tym miejscu przychodzi czas na ujawnienie mojej tajemnicy :) Jak widać na zdjęciu, leczo w moim wykonaniu nie przypomina rozmemłanej papki z większości przepisów na leczo dostępnych w sieci. Jestem zwolennikiem atrakcyjnych wizualnie potraw, ale oprócz wyglądu liczy się również wyrazisty smak i konsystencja potraw.


Ważnym składnikiem, poza papryką czy pomidorami, jest smalec. Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Wszystko zależy od sposobu przygotowania. Jeśli zjemy leczo z kiełbasą, musimy się liczyć z tym, że w 1g tego posiłku jest około kcal.


Jeżeli natomiast skusimy się na leczo wegetariańskie, powinniśmy wiedzieć, że w jego 1g jest tylko około kcal. Kiedy jesień zastępuje lato, a dni robią się chłodne i coraz krótsze, chętniej sięgamy po przepisy na rozgrzewające dania.

Prosty w przygotowaniu, sycący i aromatyczny. Rozgrzewa swoim bałkańskim charakterem w polskim wydaniu. Sos pełen kolorowych warzyw i świetnie.


Klasyczne węgierskie leczo: 1. Boczek - jako pierwszy pokrojony w kostkę i podsmażony w garze. Cebula - półtalarki dodane do boczku. Jadłam takie ostatnio z pieczarkami pycha.


Zgadzam się, co więcej - czytałam gdzieś, że prawdziwe leczo robi się tylko z zielonej papryki. Papryka (czerwona) - pokrojona w paski idzie jako następna. Nie obieramy jej ze skóry - w przeciwnym razie łatwiej się rozpadnie. Ja robię z różnokolorowej - pięknie wygląda, do tego cebula, pomidory z puszki, z przypraw - tylko mielona papryka i sól.


Dorzucamy pomidory i, jeśli trzeba, dolewamy wodę. Jak przygotować leczo: Cebulę należy obrać i pokroić w piórka, a paprykę w paseczki. Po kilku kolejnych minutach danie jest gotowe! Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, dorzucamy listek i ziele.


Oczywiście wcześniej usuń z wnętrza papryki gniazda nasienne i wykrój białe błony. Wrzuć wszytko do garnka na rozgrzaną oliwę. W międzyczasie pokrój kiełbasę w kostkę (mozna równiez w plasterki) i dorzuć do smażącej sie cebuli i papryki. Co ważniejsze - jest bardzo zdrowe i można je przygotowywać o każdej porze roku. Zachwyci niemal każdego, możecie być pewni, że zniknie ze stołu szybciej niż się pojawi.


Sekretem potrawy jest doskonała kompozycja przypraw i świeże składniki. Kiełbasę w leczo można też zastąpić parówkami lub też kawałkami wędzonego boczku. Leczo, które chcę Wam pokazać szykuję na oleju a nie na smalcu, za to dodaję do niego symboliczną ilość kiełbasy. Zobacz odpowiedź na pytanie: Jaki są składniki do leczo i jak się robi? Zredukować czy dodać czegoś?


Nie chcę używać mąki, ale może trzeba? No albo ser, ale to już co kto lubi, ja wolę proste leczo bez udziwnień, a jak jest za rzadkie to. Dusimy leczo do momentu, aż cukinia będzie miękka, ale nie rozgotowana, ok. Warzywa puszczą sok, ale jeśli leczo było by za i gęste możemy dolać jeszcze wody. Alma leczo doprawiała słodką czerwoną i wędzoną papryką oraz cząbrem, tymiankiem i oregano.


Zgapiłam to od niej, choć tak naprawdę ona bardzo chętnie podzieliła się przepisem. Węgierskie leczo przygotowuje się na smalcu. Nie trzeba się tego bać, warto zaryzykować, bo leczo bardzo zyskuje na smaku. Ja do leczo dodaję też paprykę wędzoną, która pasuje do tego dania, jak do żadnego innego.


Mój przepis na leczo wegetariańskie jest dopracowany do perfekcji. Bardzo często szykuję leczo bez mięsa, ponieważ jest to danie jednogarnkowe i można je długo przechowywać w lodówce. Super pyszne jest też moje leczo z kiełbasą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty