piątek, 31 października 2014

Ile drożdży do chleba

Ja używam do wypieku chleba w maszynie drożdży instant. Używając świeżych drożdży trzeba je najpierw ożywić, tzn. Do niedawna miałam możliwość kupowania drożdży suchych bez dodatków, ale już od jakiegoś czasu w moim sklepie się nie pojawiają.


Ile drożdży do chleba

Teraz jednak wolę drożdże świeże, bo te suszone na ogół mają przynajmniej jeden chemiczny dodatek(E-491), a jak wiadomo nie jest to samo zdrowie. W takim przypadku do ciasta dodajemy bardzo skromną ilość drożdży, a wyrastanie w lodówce sprawia, że proces ten jest spowolniony. Wystarczy wieczorem przygotować ciasto, przełożyć je do blaszki, przykryć i zostawić w lodówce. Rano doprowadzamy je do temperatury pokojowej i wstawiamy do pieca.


To do takiego chlebka z otrębów to ile trzeba by drożdży dodać? Nie mam tutaj zbyt dużego doświadczenia, ale jak ze razy robiłem to zawsze tylko na proszku do pieczenia i bez problemu wyrastał. Chleb na drożdżach przyda się akurat w sezonie grillowym. Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby. Ja do robienia ciasta na pizzę używam drożdży instant i pizza zawsze wychodzi świetna.


W przepisie też podaję ilość dot. Od wieków służyły i służą do wypieku ciast, jako składnik zaczynu. Planuje dodac olej do nastepnego wypieku, efektem pewnie bedzie mniejsze „klejenie” sie masy do miski, w jakiej mieszamy. Smaku raczej nie zmieni.


Czy trzeba dodac mąke do tego rozczynu? Dorotko mam pytanie, czy do maszyny do wypieku chleba ze świeżych drożdży trzeba robić rozczyn, czy wystarczy je pokruszyć, jeśli tak to w którym momencie? Odpowiedzi (2) Dorota, Moje Wypieki. Moja Mama kupiła nam automat do pieczenia chleba w nadziei na codzienne świeże pieczywo. Wydobył je z naczyń do wypieku chleba ze starożytnego Egiptu.


Ile drożdży do chleba

Pokaż wyszukiwarkę wideo. Drożdże pozyskał naukowiec, Seamus Blackley. Ma chrupiącą skórkę i słodkawy posmak.


Przepis i sposób wykonania Pysznego chrupiącego Chleba na zakwasie bez drożdży. Składniki na zaczyn: Zakwas 75g mąka. Dmichu - wszystkie maszyny do pieczenia chleba sa przeznaczone glownie do wypiekow na zwyklych drozdzach.


Nie znaczy to,ze nie mozesz upiec w niej chleba na zakwasie. Ciasto na zakwasie potrzebuje wielu godzin wyrastania,a zadna maszyna nie ma takiego programu. Musialbys poprostu wylanczac ja z pradu,a po wyrosnieciu ciasta wlanczac. Chleby na drożdżach są smaczne, łatwe do przygotowania i tanie w produkcji.


Masowe pieczenia chleba drożdżowego w piekarniach obniżyło koszty przygotowania w porównaniu z pieczywem na zakwasie. Wszystkie publikowane przeze mnie przepisy na chleby można przygotować jako chleby drożdżowe lub chleby na zakwasie. To mój pierwszy chleb jaki upiekłam w życiu :D!


Może nie jest super piękny, ale meega pyszny;P Zatem rozpoczynam experyment – swój własny chleb ! Najpiękniejsze jest w tym, że do chleba pieczonego na zakwasie nie używamy żadnej chemii, emulgatorów, lecytyny czy innych ulepszaczy. Przede wszystkim nie używamy drożdży piekarskich, które poddawane są skomplikowanej obróbce chemicznej i wcale nie są zdrowe, jak mogłoby się wydawać. Jak upiec chleb pszenny na drożdżach, bez zakwasu? Wypiek chleba domowego na drożdżach nie wymaga użycia zakwasu, a co za tym idzie, jest zdecydowanie szybszym sposobem na domowe pieczywo.


Jeśli nie mamy ochoty bawić się w domowe zakwasy (choć warto), to wykorzystajmy do wypieku drożdże – świeże lub sypkie. Ile kalorii jest w 1g Chleb żytni bez drożdży? Na tej stronie sprawdzisz kaloryczność i wartości odżywcze w 1g Chleb żytni bez drożdży oraz dowiedz się czy ten produkt powinien znaleźć się w Twojej codziennej diecie. Wykonanie chleba jest bardzo proste.


Do misy wsypujemy najpierw mąkę ( przesiałam najpierw). Do pieca wkładamy czarną blaszkę z wodą i nastawiamy piec na 2stopni góra i dół. Nie sądziłam, że takie rzeczy są możliwe, a jednak.


Na szczęście wszytko można zrobić samemu smaczne, pachnące i wiemy co mamy w środku bez jakiś totalnie nie potrzebnej długiej listy składników, ulepszaczy. Bez drożdży, za to z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Znalazłem gdzieś przepis więc postanowiłem podzielić się nim z wami. Co prawda nie byłem do tego pomysłu tak od razu przekonany.


Ile drożdży do chleba

W sumie przecież wiadomo, że jak chleb to i drożdże (ewentualnie zakwas). Soda jest tutaj potrzebna do wyrastania chleba. Dorotko, mój pierwszy trzydniowy zakwas udał się :) Jutro chcę upiec ten chleb. Nie mam suchych drożdży - ile świeżych dodać do chleba i czy zrobić z nich najpierw rozczyn? Czy jeśli (czwartego dnia)dokarmię zakwas 8-godzin przed pieczeniem chleba czy się uda?


Mam Severin - dwa mieszadła, chyba z programów do chleba i dwa czy trzy do ciasta, ale tak naprawdę korzystam z dwóch - standardowego do chleba i do robienia ciasta drożdżowego. Był czas, że chleb żytni piekłam w domu kilka razy w tygodniu. Najczęściej na drożdżach, ale również czasami na drożdżach i zakwasie lub samym zakwasie.


Ponieważ czas przygotowania takiego chleba żytniego na drożdżach jest znacznie krótszy, niż na zakwasie, dlatego też zazwyczaj wybór padał na drożdże.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty