Jest dzielona na różne typy mąki według procentowej zawartości popiołu w mące, czyli ilości składników otrębowych. Przepisy z kategorii mąka żytnia razowa. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.
To mąka pełnoziarnista, podczas procesu produkcji zostały w niej zachowane najcenniejsze wartości odżywcze. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na mąka żytnia razowa. Bułki z dużą zawartością mąki pszennej razowej i żytniej, ale zaskakująco lekkie i puszyste.
Mąka razowa - charakterystyka. Jest to biały, sypki proszek o niezwykle drobnych ziarnach. Coraz częściej słyszymy jednak o mące pełnoziarnistej, lub - jak potocznie się ją nazywa - o mące razowej.
Dodane przez margow: Tylko o kuchni. Luisa ja mam prośbę do Ciebie podaj mi przepis na zakwas. Mam mąkę żytnią razową ,w zimie próbowałam zrobić zakwas ,przepis zaczerpnęłam z neta , ale mi nie urósł. Wszystko poszło do kosza.
Jeśli możesz napisz jak robisz chleb. Aby wyhodować zakwas wystarczy tylko kilka dni.
Produkty z żyta wzmacniają kości i zęby (duża zawartość fosforu), dodają też siły i budują mięśnie. Niestety upieczenie dobrego chleba na samej mące żytniej razowej i drożdży jest praktycznie niemożliwe, wyjdzie z tego gniot. Prawdziwy żytni razowy chleb, bez dodatków innych mąk, tylko żytnia razowa i pieczony tylko na zakwasie, bez dodatku drożdży. Wiele osób w swojej kuchni ma mąkę pszenną, drobno zmieloną. Taki chlebek lubię chyba najbardziej.
Mąkę chlebową otrzymuje się z pszenicy chlebowej. To odmiana o dużej ilości glutenu. Dzięki temu ciasto szybko wyrasta.
Jestem pewien że chleb na mące żytniej nie wyjdzie ani ładny ani smaczny ani wrtościowy jeśli mąka żytnia nie będzie ukwaszona. Zachęcam do zgłębienia tematu, dlaczego mąkę żytnią się ukwasza, a pszennej nie trzeba. Poszukajcie tematu o wadach pieczywa które są związane z niewłaściwym ukwszeniem.
Ekspresowy i prosty chleb razowy pszenno-żytni, na drożdżach, z dużą ilością siemienia lnianego, słonecznika i otrąb. To całkowity czas przyrządzania, wyrastania oraz pieczenia. Jeden z lepszych chlebów jakie ostatnio upiekłam.
Chleb żytni razowy 1. I banalnie prosty w przygotowaniu. Jednak najważniejsze jest, że jest w 1 żytni razowy i wyrasta bardzo szybko (u mnie ok. godzin) – a to wszystko za sprawą słodu jęczmiennego. Co ważne, mają też niższą wartość energetyczną.
Dla porównania 1g mąki jasnej pszennej to 3kcal, a taka sama ilość mąki pszennej razowej – 3kcal. Chociaż w przepisach, gdzie w liście składników nie jest zaznaczona mąka razowa lub graham powinniśmy użyć jasnej, w większości przypadków taka zamiana ujdzie nam na. Przykryj masę ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu na godziny. Czynność powtórz jeszcze razy. W sumie zakwas rośnie przez dni.
Gotowy zakwas przełoż do dużej miski. Dodaj 5g mąki żytniej razowej i 5ml przegotowanej, ciepłej wody. Wyszły mi z tego duże naleśniki. Bardzo polubiliśmy dania z mąki razowej.
Zarówno wypieki na słodko, jak też naleśniki razowe. Jedzenie przygotowane z razowej mąki syci bardziej i jest zdrowsze (radzę przeczytać o razowcach). Stosuje się ją do wypieku chleba razowego. Naturalny proces produkcji i brak jakichkolwiek ulepszaczy sprawia, że Twoje produkty będą cieszyć się jeszcze lepszym naturalnym smakiem.
Szybkie ciasteczka z żytniej mąki na spotkanie z przyjaciółmi przywiozła Anetka. Po spróbowaniu wszyscy pytali o przepis, bo baaaardzo przyjemnie chrupiące, w sam raz na jeden kęs, pycha! Do pracy, do szkoły, na zdrowsze od innych łakoci przegryzanie.
Dodatkowo z żytniej mąki razowej – samo zdrowie i dobro. Zakwas z mąki razowej trzeba zdecydowanie bardziej pilnować gdyż ze względu na dużą zawartość otrąb szybciej może się on zepsuć! Ciasto żytnie z owocami. Z mąki razowej żytniej produkuje się przede wsztystkim chleb razowy żytni i zakwas na żur. Ale możemy jej używać również do wyrobu bułeczek, klusek i domowego makaronu.
Można ją też zmieszać z mąką pszenną albo samą dodawać do placków ziemniaczanych czy placuszków z owocami. Surowe ciasto jest za to plastyczne, bardzo łatwe do rozwałkowania i nie trzeba go długo wygniatać. Przygotowałam je z mąki pszennej razowej z niewielką domieszką białej mąki.
Próbowałam też mąki żytniej razowej, ale tortille niezbyt mi się udały. Na pewno możecie użyć mąki orkiszowej. W misce wymieszaj mąkę, wodę i zakwas.
Odstaw na godzin (lub całą noc), aż nabierze kwaśnego aromatu i powstaną pęcherzyki. Składniki na małe (lub duże, wyrośnięte) chleby w keksówkach cok. Wspaniały przepis na szarlotkę z żytniej mąki. Wychodzi prawdziwe kruche ciasto tylko, tyle że z żytniej mąki.
Można dzięki temu upiec dobre ciasto będąc na diecie lub chorując na choroby związane z nietolerancją na gluten lub kłopotami z glukozą (cukrzyca,insulino oporność itp.).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.