piątek, 10 lipca 2015

Chleb szybki

Sprawdź nasze przepisy i smakowite historie. Pokazujemy, że pieczenie domowego pieczywa nie jest trudne. To jest chleb doskonały – nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności, zakwasu, talentu, ani nawet idealnych proporcji składników. Wychodzi na mniej więcej, na słowo honoru oraz na oko. Do tego ma genialnie chrupiącą skórkę.


Chleb szybki

I nie pytajcie jak długo można go przechowywać, bo nigdy nie dotrwał nawet do wieczora. Oraz nie pytajcie ile to jest „filiżanka”. A dzisiaj chciałam podzielić się Wami przepisem na chleb bez mąki, bez drożdży i bez zakwasu – bardzo łatwy, szybki i zdrowy.


Nazwałam go Chlebem życia, ponieważ w głównej mierze składa się z pestek, nasion, orzechów i migdałów, a więc „nasionami”, które zawierają z sobie życiodajną pranę – potencjał nowego. Oto przepis na chleb, który robi się niemal sam. Nawet można zrobić na wakacjach! Nie planowałam piec chlebów podczas naszej miesięcznej podróży, ale gdy dojechaliśmy wieczorem do Splitu to po prostu w piekarni już nie było pieczywa.


Szybki chleb pszenno-żytni. Dodatek mąki pełnoziarnistej w proporcji pół na pół z mąką pszenną sprawia, że chleb jest bardziej zdrowy, ale nie traci nic ze swojej puszystości i miękkości. Poza tym, zwykły chleb codzienny :-). Najbardziej spodobał mi się przepis na blogu Veggieola na “szybki chlebek włoski, który uda się każdemu” i to zdanie przesądziło sprawę.


Przypominam dziś przepis na nasz codzienny chlebek pszenny na drożdżach. Pulchny, z chrupiącą skórką, obłędnie pachnący. A chleb z tego przepisu jeszcze na trzeci dzień jest świeży. Podpatrzony u teściowej, więc siłą rzeczy – musi być dobry :) Całe wykonanie jest naprawdę łatwe i nie wymaga od nas posiadania żadnych zaawansowanych sprzętów kuchennych.


Do jego wyrobienia wystarczy tylko miska i łyżka, więc jak się człowiek uprze, to nie zabrudzi nawet paluszka. Jeśli wahacie się czy taki chlebuś zrobić, powinno Was przekonać, że rośnie tylko minut! Jest bardzo smaczny i wyjątkowo prosty.


Bardzo szybki do przygotowania chleb. Oryginalna jego nazwa to: „Drei Minuten Brot”. W minuty go nie zrobiłam, ale w niewiele więcej ;). Najlepszy w pierwszy dzień, ma wtedy chrupiącą skórkę.


Jest to doskonała propozycja na te dni, gdy sklepy są zamknięte, pieczywa w domu nie ma, a do drzwi pukają niespodziewani goście. Chleb jest z tych dość ciężkich chlebów. Lista przepisów na szybki chleb z garnka z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Cu że ci ten chleb rośnie, temperatura powyżej kilku stopni zabija drożdże i chleb nie wyrośnie.


Dodane przez kryska w: Tylko o kuchni. Prosty i bardzo smaczny chleb. Polecane przepisy: szybki chleb z ziarnami Zobacz więcej. Pszenny chlebek z ziarnami pieczony w domu jest pyszny i ma chrupiącą skórkę.


Dziękuję za przepis, nie dodawałam cukru, chlebek przyda się w mojej walce z podwyższoną glukozą. Jeśli marzycie o domowym wypieku chleba, to z powodzeniem możecie zacząć swoją przygodę od tego przepisu. Przepis jest bardzo prosty, a chlebek wychodzi naprawdę świetny. Przygotowanie dania szybki chleb 1. Do naczynia nr przesiewamy mąkę, dodajemy ziarna oraz sól.


W naczyniu nr wlewamy wodę (ja daję ciepłą kranówkę), dodajemy cukier oraz drożdże, mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Jest to sprawdzony przepis i do tego jak widzicie banalny. Zapraszam na film i życzę udanego pieczenia chleba.


Ale ten chleb ma taką skórkę, jakiej jeszcze nie robiliśmy. Od teraz ten patent będziemy zdecydowanie wcześniej stosować. W ciągu kilku chwil robi się specjalną pomadę, którą smaruje się chleb tuż przed pieczeniem.


Wyjątkowego smaku dodaje zakwas żytni. Ciasto na chleb przygotowujemy kilkanaście godzin przed jego pieczeniem. Chrupiący, świeży, domowy chleb… marzenie, prawda?


A gdyby tak można było upiec przepyszne bochenki i mieć go zawsze pod ręką?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty