środa, 15 lipca 2015

Sos bolognese

SOS BOLOGNESE Przyszła pora na prawdziwy, oryginalny sos bolognese czyli włoski mięsny sos boloński w typie Ragù. Jest on idealny do makaronu. Sos ten często poza granicami Włoch wykorzystywany jest do przygotowywania tzw.


Dzisiejszy przepis na włoskie ragù alla bolognese to zupełnie inne, klasyczne podejście do tematu. Przyprawy ograniczam do minimum, dodaję warzywa (marchewka, seler naciowy, cebula) a całość długo gotuję dzięki czemu mięso jest odpowiednio miękkie a sos esencjonalny. Trzeba nastawić od razu wielki gar, a niewykorzystany zamrozić w pojedynczych lub podwójnych porcjach.

Bo sos boloński świetnie się mrozi, nic nie tracąc na smaku. Można go rozmrażać od razu na patelni, podgrzewając powoli. Używamy go przede wszystkim do makaronów, w tym do popularnego spaghetti à la bolognese i do lasagne bolognese. Nie powinno się serwować tego sosu ze spaghetti, gdyż jego cienkie nitki mogą nie utrzymać dobrze ciężkiego sosu. Sos bolognese powinno się podawać na makaronie tagliatelle lub pappardelle.


Najczęściej tak podaną potrawę posypuje się parmezanem lub drobno startym żółtym serem. Klasyczny sos bolognese – znany i lubiany sos podawany na całym świecie. Mocno mięsny, gęsty i wyrazisty w smaku.

Podany z makaronem stanowi smaczny i sycący posiłek dla całej rodziny. Ten przepis to jego klasyczna wersja, w której nie dominuje smak pomidorów. Czosnek kroimy w drobniutką kostkę. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, smażymy na niej czosnek, nie dopuszczając do tego, by się zbytnio zrumienił. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy w mniejsze cząstki i wrzucamy do czosnku.


Dusimy na wolnym ogniu, aż pomidory zaczną się rozpadać. Bolognese nie nadaje się do spaghetti ! Nie dlatego, że taki kaprys mają Włosi, ale dlatego, że jest to logiczne i wynika z konstrukcji potrawy. Mięsne bolognese jest sosem zbyt ciężkim, aby utrzymało go spaghetti – po prostu zjedzie z makaronu. Najprostsze spaghetti bolognese - sposób przygotowania: Przygotuj sos do spaghetti: na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wsyp pokrojony w plasterki czosnek i cebulkę posiekaną w talarki.


Zaczekaj, aż się zeszklą, przemieszaj kilkukrotnie. Potem dołóż mięso mielone i lekko je obsmażasz, mieszając łopatką, żeby nie przywarło. Składniki prawdziwego bolognese to: Mięso wołowe mielone Włoski boczek pancetta marchewka seler naciowy cebula Przecier pomidorowy szklanka pełnego mleka Pół szklanki białego lub czerwonego wina, wytrawnego Sól i pieprz do smaku.


To jest jedyny oryginalny skład ragu bolognese, zatwierdzony przez Accademia Italiana della Cucina. Sosy do lodów, dodatki do deserów lodowych. Sos pomidorowy, czyli ojciec wszystkich włoskich sosów (prawie wszystkich :) ) sposobów na pieczonego łososia.


Mamy więcej ciekawych przepisów.

Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje. Aby przygotować zapiekankę z makaronu, makaron na przemian z sosem bolognese i sosem beszamelowym układamy warstwami w naczyniu do zapiekania, posypujemy tartym ementalerem lub mozzarellą, a następnie pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C około minut. SZYBKI SOS BOLOGNESE Dostałam tyle próśb o szybki sos bolognese, że nie mogłam odmówić. Wiem doskonale, że ile jest domów na całym świecie, to tyle przepisów jest na idealny sos bolognese.


Spaghetti bolognese to jedno z najbardziej lubianych dań kuchni włoskiej. Mimo, że sos bolognese nie jest szybkim daniem, to warto poświęcić mu trochę czasu, bo przepis jest prosty, a smak domowego jest nie do porównania z gotowcem ze słoika! Panuje przekonanie (w którym sam tkwiłem do jakiegoś czasu), że sos boloński to właściwie sos Napoli plus trochę mięsa mielonego.


Minus tego dania jest taki, że jest bardzo czasochłonne. Podstawą dobrego spaghetti bolognese jest prawidłowo przyrządzony sos boloński. Jakość użytych składników i staranność jego wykonania przekłada się na efekt końcowy. Idealny sos boloński powinien dosłownie rozpływać się w ustach i mieć jednolitą, emulsyjną strukturę powstałą z długiego gotowania. A dopiero potem dowiedziałem się, że tzw.


North Beach, czyli Mała Italia San Francisco to moja ulubiona dzielnica i wracam do niej przy każdej możliwej okazji. Jej historia jest bardzo bogata, ale nie będę zagłębiać się w szczegóły (ciekawskich odsyłam do artykułu w pedii - klik). Przepisy z kategorii sos bolognese.


Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Spaghetti po bolońsku przygotowujemy z mielonym mięsem wieprzowym, a najlepiej wołowo-wieprzowym. Wybierz ulubiony makaron, przygotuj sos według naszego sprawdzonego przepis i oczaruj gości doskonałym spaghetti po bolońsku. Oczywiście można skrócić czas duszenia sosu, ale składniki nie uwolnią wtedy całego bogactwa smaków. Dodane przez Kurka_domowa w: Tylko o kuchni.


Witam wszystkich Smakerowiczów :) W ostatnim odcinku Kuchennych rewolucji Pani Magda Gesler robiła sos na bazie wieprzowych żeberek i nóżek. Prawdziwe spaghetti bolognese to przepis, którego autorem jest: Magda Gessler. Posiekać bardzo drobno cebulę, marchewkę i seler.


Boczek pokroić w paseczki i wytopić na oliwie. Dodać do boczku warzywa i mięso mielone. Powoli smażyć na małym ogniu, mieszając.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty