Były już na Kwestii Smaku gołąbki w stylu chińskim oraz gołąbki z bakłażana, teraz pora na tradycyjne polskie gołąbki! Sprawdzony przepis na klasyczne gołąbki mojej babci Reginy od MniamMniam. Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po kroku!
Przepis na domowe gołąbki. Garnek z gołąbkami stawiamy na gaz i dusimy na wolnym ogniu 5-godziny.
Gołąbki podajemy najczęściej z sosem pomidorowym. Treściwe gołąbki na obiad w mięsnym farszem, obowiązkowo podane z sosem pomidorowym. Farsz nakładaj na liście kapusty, zawijaj.
Zapiekaj w piekarniku przez minut. Zawartość sosu dokładnie rozprowadź w 3ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Film Najlepsze gołąbki bez zawijania.
Idealna alternatywa dla zwykłych gołąbków, tyle, że przy tych nie trzeba się.
A kiedy już wyjmiesz gotowe gołąbki z garnka, pozostaw je na chwile do ostygnięcia, pozbądź się wody i przesmaż je na oleju, aż będą rumiane - tu tkwi sekret doskonałego smaku. W sieci użytkownicy toczą spór o tradycyjny przepis na gołąbki. Znając przepis na gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem, można modyfikować danie, zmieniając na przykład sos i składniki farszu.
Często podaje się je z sosem grzybowym, śmietanowym lub pieczeniowym. Do nadzienia dołącza się natomiast pieczarki, paprykę lub wybrane zioła. Sos pomidorowy dobrze smakuje natomiast wzbogacony. Stanowi doskonałe rozwiązanie dla osób, które obawiają się, że klasyczne zawijane gołąbki rozpadną się podczas gotowania.
PRZEPIS GOŁĄBKI – NAJLEPSZE PRZEPISY. Bo ja do tej pory preferuję gołąbki z ryżem i mięsem mielonym, ale koniecznie w liściach z kiszonej kapusty (kisi się całe główki w beczkach)- pycha, ale może przebija Twoje z ogonem rekina! Czy istnieje idealny przepis na gołąbki ? Moim zdaniem nie, bo ciężko wybrać jedną recepturę spośród samych perełek. A właśnie takie przepisy na tradycyjne danie zgromadziłam w tym artykule. Tego nie możesz przegapić!
Na liście nakładać ryż z mięsem. Następnie założyć boki liści do środka i zwinąć w rulon. Gotowe gołąbki wyłożyć na talerz i polać sosem pomidorowym.
Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać. Masę mięsno-ryżową nakładać na liścia i zawijać gołąbki.
Najmniejsze liście z kapusty ułożyć na dno dużego rondla, a na nich układać ściśle gołąbki. Na blogu prezentujemy także z wersję przepisu na gołąbki wegetariańskie – z dodatkiem tofu. Tak powstają smakowite gołąbki, które w pierwszej kolejności trzeba obsmażyć na patelni, a następnie ugotować w Bulionie cielęcym WINIARY z koncentratem pomidorowym.
Tym razem klasyczny farsz skomponowany z białego ryżu i mielonego mięsa wieprzowego z dodatkiem podsmażonej cebuli zawijam w kapustę włoską, dzięki temu są one miękkie i delikatne. Delikatne mięso, kapusta i sos. Jeśli szukacie pomysłu na niedzielny obiad to gołąbki będą świetnym pomysłem.
Co ciekawe, wiele osób robi gołąbki z podgotowanym ryżem, u mnie w domu zawsze dawało się ryż sypki, suchy. Można jeść je na zimno co w połączeniu z kwaskowymi pomidorami daje uczucie orzeźwienia. Najlepiej sprawdzi się wieprzowina z wołowiną. Oprócz mięsa do gołąbków dodaje ryż lub kaszę, grzyby, cebulę. NAJLEPSZE DOMOWE GOŁĄBKI - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.
Na środku liścia ułóż uformowane mięso, zwijaj podobnie jak krokiety. Na dno garnka o grubym dnie włóż kilka liści kapusty, na nich ułóż ulepione gołąbki. Całość zalej podgrzanym bulionem (przepis na bulion znajdziesz tutaj).
Gotowałam gołąbki na różne sposoby, z ryżem, kaszą taką i siaką, pół na pół , z mięsem surowym , gotowanym , z cebulą , bez cebuli, obsmażane , nie obsmażane w pekince,włoskiej, białej ,cuda na kiju ,aż w miejscowości Wola koło Pszczyny poczęstowano mnie niedawno gołąbkiem jakiego szukałam. Zrobiono go z upieczonej i.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.