poniedziałek, 20 lipca 2015

Chleb bezglutenowy prosty

Chleb bezglutenowy – prosty przepis. Na diecie bezglutenowej najbardziej brakuje mi chyba pieczywa. Ciepłych pajd chleba, bułeczek z ziarenkami czy bagietek z masłem czosnkowym. Prosty chleb bezglutenowy Zastanawiałam się, czy jeszcze potrzebny jest wam prosty chleb bezglutenowy? Czy mój przepis na prosty chleb bezglutenowy będzie kolejnym popularnym, lubianym i powtarzanym przez czytelników?


Przekonaj się, że własnoręczne zrobienie chleba to nic trudnego! Koniecznie wypróbuj poniższy przepis na banalnie prosty chleb bezglutenowy - zdrowy, pyszny i doskonały dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu. Wszyscy orzekli zgodnie, że to najlepszy chleb bezglutenowy na świecie, a to nie lada komplement. Niewtajemniczonym dopowiem, że dzieciom i dorosłym, którzy z dnia na dzień muszą przejść na dietę bezglutenową, zazwyczaj najtrudniej polubić bezglutenowy chleb.


Przepis na prosty i szybki chleb bezglutenowy. Zrobienie go zajmuje godziny wraz z pieczeniem. Według mnie najlepszy, jaki piekłam do tej pory. Już jakiś czas temu odkryłam, że sekretem bezglutenowych wypieków jest mokry dodatek w cieście. Najpierw próbowałam z jajkami, potem z nasiąkniętymi nasionami babki płesznik i ziarnami.


Później pojawił się najlepszy do tej pory przepis bezglutenowy na bananowy chleb ryżowy. Pomyślałam jednak, że nie każda osoba na diecie bezglutenowej będzie miała ochotę na słodkawy. Dziś zachęcam do wypróbowania tego niezwykle prostego w przygotowaniu i pysznego chlebka bez glutenu:-) Robi się go podobnie, potrzebna jest tylko cierpliwość, choć pracy prawie przy nim nie ma.


Dzieciaki go uwielbiają, zresztą dorośli również! Piekę go na szybko, dosłownie, szybko się go wyrabia i szybko rośnie. Trzeba dojść do wprawy i trzymać się składników, wtedy nie ma z nim najmniejszego problemu i prosty chleb bezglutenowy cieszy smakiem.


Ten chleb jest po prostu przepyszny! Nie przypuszczałam, że chleb bezglutenowy może być tak dobry i tak prosty w przygotowaniu! Bezglutenowy chleb wieloziarnisty na zakwasie to tzw. Jeśli mus, to mus, siła wyższa, dyskutować z nią nie ma co. Nawet dla zwykłego zjadacza pszennej czy żytniej mąki, bezglutenowy chleb z mąki gryczanej będzie miłą odmianą.


Sprawdź nasze przepisy i smakowite historie. Pokazujemy, że pieczenie domowego pieczywa nie jest trudne. Jeśli chcesz upiec chleb samodzielnie w domu, ten przepis będzie idealny. Jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Nie potrzebujesz drożdży, zakwasu, ani wypiekacza do chleba!


Chleb bezglutenowy prosty

Prosty przepis na chleb – w czym najlepiej piec chleb? Z podanej ilości składników otrzymamy jeden średniej wielkości chleb. Można piec go w zwyczajnej keksówce – wtedy otrzymamy klasyczny, podłużny bochenek. Fajną opcją, którą ja tutaj wykorzystałam, jest pieczenie w garnku ceramicznym, wtedy chleb jest okrągły. Piekłem już dwa razy ten chlebek w temp 200ºC przez godz ale po min mi się góra chleba przypalała to nakryłem folią aluminowąi piekłem do końca.


Po wyjęciu z formy chleb nie jakiś mokry jakby był surowy. D ziś dość nietypowy post, ponieważ chcę podzielić się z Wami przepisem na mój ulubiony, a w dodatku prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny, chleb bezglutenowy bez jajek i mleka. Kiedy okazało się, że mam alergię na gluten (czy jak kto woli nietolerancję glutenu), wydawało mi się, że. Brakuje w nich glutenu, który odpowiedzialny jest za elastyczność, pulchność, wilgotność i kształt chleba. Jak widzicie, gluten odpowiada za wiele ważnych właściwości chleba.


Bez niego chleb jest inny, co nie znaczy, że gorszy. Kombinuję z tymi chlebami ostatnio sporo, bo żaden kupny bezglutenowy chleb nie nadaje się do jedzenia, wg nas. I czasem tak przekombinuję, że też jest to niezjadliwe :) Kiedyś mi się wydawało, że wystarczy zamienić mąkę i po problemie. Chleby bezglutenowe mocno się kruszą.


Ale to nie takie proste. Mamy różnych czytelników serwisu Smakowitychleb. Niektórzy z Was chętnie do nas piszą miale lub komentują wpisy. Kiedy dowiadujemy się o tym, że nasze przepisy są testowane i się udają jesteśmy bardzo zadowolone. Bez takich wieści trudno by nam było zamieszczać przepisy regularnie, a wiedza o tym, że.


Wypiekamy chleby bezglutenowe na naturalnym zakwasie jaglanym oraz dobranych przez nas niepowtarzalnych mieszankach mąk, które powstały w trakcie naszej pracy przy produkcji pieczywa. Popisałam, co mi na języku siedziało, a teraz przechodzę do konkretów. Najzdrowiej jest oczywiście przygotować domowy chleb na bezglutenowym zakwasie, ale zakwas się u mnie póki co nie uchował, a i zapału oraz czasu nieco brak więc działam szybko, ale dalej zdrowo.


To chyba najprostszy przepis na chleb bezglutenowy:-) Zobaczcie koniecznie, bo to wspaniała alternatywa do chlebów żytnich na zakwasie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty