czwartek, 16 lipca 2015

Pizza najlepsze ciasto

To mój najlepszy przepis na ciasto do pizzy. Taka pizza domowa pojawia się u nas dość często szczególnie w weekendy, oraz wtedy, gdy wpadają do nas goście na wieczór filmowy. Domowa pizza smakuje każdemu.


Czasem robimy kilka małych pizz i każdy może sobie wybrać swoje ulubione dodatki. Położyłam na suchą blachę (pokryta jest teflonem) i wyszło lepiej niż gdy smarowałam ją olejem.

Ciasto na pizzę włoską – najlepsze! Z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy mam dla Was jeden z najprostszych przepisów, jakie do tej pory pokazały się na blogu, a jednocześnie jeden z najbardziej autentycznych. Większość uważa, że zrobienie dobrego ciasta na pizzę jest strasznie trudne.


Też tak myślałem, ale pewnego dnia znalazłem przepis na idealne ciasto na pizzę i od tamtego dnia robię ciasto tylko z tego przepisu! Jedyną trudnością podczas robienia ciasto jest to zagniatanie, ponieważ potrzebuje dużo wysiłku, dlatego zawsze wyrabiam ciasto w robocie kuchennym. PIZZA – Jedni wolą na grubym cieście ( taką amerykańską ) a inni na bardzo cienkim ( prawdziwą włoską ). Ja należę do tych pierwszych smakoszy i im grubsza, to tym bardziej mi smakuje!

Uwielbiam takie puszyste ciasto, z delikatnym wnętrem i chrupiącą skórką. Najlepsze ciasto na pizzę. Jak zrobić ciasto na pizzę?


Pizza to obecnie najpopularniejsza potrawa na świecie. Charakterystyczny placek z mąki zbożowej polany sosem, obsypany serem i różnymi dodatkami spotkamy w każdym kraju, a w każdym nawet najmniejszym mieście znajdziemy lokalną pizzerię. Według mnie najlepsze ciasto na pizzę to lekko chrupiąca skorupka z delikatnym, puszystym i wręcz rozpływającym się w ustach wnętrzem- takie właśnie ciasto wychodzi z poniższego przepisu.


Grubość ciasta dopasowujemy do własnych upodobań. Gdy lubimy cienkie ciasto - bardziej je rozwałkowujemy, gdy grubsze. Zrobiłam dzisiaj tą pizzę z podwójnej porcji,bo piekę na dwóch dużych blachach piekarnikowych. Pizza w ramach obiadokolacji,i powiem tak,przepis super na ciasto,pięknie wyrasta puszyste, mięciutkie.


Wyszło mi grubsze ciasto ale u mnie domownicy takie uwielbiają,jednak następnym razem rozłożę ciasto na blaszki to wyjdzie cieńsze. PIZZA CIASTO Bardzo prosty i szybki przepis na domową pizzę. Pizzę bardzo lubię i dlatego polecam wszystkim fanom pizzy ten przepis. Jest po prostu świetny :-) Pizza palce lizać.


Pizza taka charakteryzuje się cienkim ciastem i wyrośniętymi brzegami.

Do przygotowania takiej pizzy niezbędne jest posiadanie opalanego drewnem pieca, którego temperatura osiąga prawie 5stopni. Inny typ występującej we Włoszech pizzy to pizza al taglio pieczona w elektrycznych piecach w formie prostokątów i sprzedawana na. Nie wymaga wyrastania, a przyrządzenie zajmuje dosłownie moment.


Na dole nasze ulubione pizze. Jest lekkie i dzięki temu nie przytłacza. Smak składników jest podkreślony, a nie stłumiony ciastem. Dodatkowo wcale nie jest czasochłonne, pizzę robi się szybko.


Idealne i cienkie ciasto na pizzę, z małą ilością drożdży, z klasycznymi grubszymi brzegami, lekko chrupiącymi, ale miękkimi. To ciasto nie ma sobie równych! Czasami robię pizzę puszystą, taką jak na zdjęciach tylko lekko rozwałkowując ciasto, a czasami wałkuję cieniusieńki placek i wtedy mam pizzę na cienkim cieście. Z tego ciasta można zrobić pizzę na cienkim lub grubym cieście, zależy jak cienko je rozwałkujemy. Pizzę pieczemy w bardzo wysokiej temperaturze 250–2st.


Z tego przepisu piekę pizzę już od lat, zawsze się udaje, jest bardzo łatwe i szybkie. Teraz już wiem, że wreszcie odkryłam przepis na idealne ciasto na pizze! Nie znam osoby, która nie lubi pizzy.


Odkąd tylko pamiętam, szukałam przepisu na idealne ciasto. Koniec końcem po wypróbowaniu każdego z nich, dochodziłam do wniosku, że to nie to, czego szukałam. Mądry tip: Podczas rozwałkowywania przewracaj ciasto z jednej strony na drugą.


To pozwoli pozbyć się niepotrzebnych pęcherzyków powietrza powierzchni i dzięki temu pizza równo wyrośnie. Przewracaj spód 3-razy. Z takiego ciasta możemy już uformować blaty na pizzę. Sekretem idealnej pizzy jest oczywiście ciasto.


Nie może być gumowate ani za. Wtedy nie sprawi nam żadnej radości z jedzenia i nawet najlepsze składniki nie są w stanie tego naprawić. Wbrew pozorom, najprostsze przepisy na pizzę są najlepsze, w końcu taką właśnie robi się we Włoszech.


Chrupiące brzegi i spó a w środku pulchny miąższ – musicie wypróbować! Jest to moim zdaniem najlepszy przepis na pizzę, jaki dotychczasowo miałam okazję stworzyć. Pierwszym elementem świadczącym o jakości pizzy jest ciasto, a najlepsze powinno być lekkie, cieniutkie i pięknie wypieczone na brzegach. Nie robiłam wtedy tej potrawy,bo po prostu nigdy za nią nie przepadałam.


Teraz robię ją częściej bo ciasto jest bardzo dobre, szybko się robi i szybko rośnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty