Jeśli ptysie mają być duże - nabierać porcje ciasta łyżką do zupy, a jeśli małe - łyżeczką. Drugą łyżką zrzucić ciasto na blachę. Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 2st. Przez cały czas nie otwierać piekarnika, aby ciasto nie opadło. Ciasto jest gotowe, gdy ma złocisty kolor.
Jeśli chcesz upiec małe ptysie, takie na jeden kęs, nabieraj ciasto na łyżeczkę od herbaty i drugą łyżeczką zdejmuj na blachę. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do temp. Trzymamy rondel na ogniu i mieszamy cały czas, ok. Na dnie naczynia utworzy się taka warstewka jakby się przypalało, ale nie ma obawy jeśli pod garnkiem jest malutki ogień. W czasie gotowania mąki z tłuszczem i płynem skrobia pęcznieje i staje się lepka, a włókna glutenowe miękną, dzięki czemu nie mogą wytworzyć elastycznej siatki połączeń (jak np. podczas wyrabiania chleba czy makaronu).
Należy pamiętać że ciasto bardzo rośnie w czasie pieczenia i należy zostawić odstępy pomiędzy porcjami. Ptysie i karpatkę piecz około minut. Zestawić ciasto z ognia, lekko przestudzić. Następnie miksując stopniowo dodać cztery rozmącone jajka.
Mieszać mikserem, aż do uzyskania gładkiej masy. Masę nałożyć do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką gwiazdkową. Wyciskać porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odległościach. Uwielbiam ciasto ptysiowe. W moich zeszytach znaleźć można przepis na ciasto ptysiowe wytrawne oraz ze słodkim kremem.
Często robię je z dziećmi, bo to świetna zabawa dla całej rodziny! Robimy zarówno ptysie z budyniem, bitą śmietaną, jak i sałatką paprykową. A Ty wiesz, jak zrobić idealne ciasto na ptysie i eklery, takie jak z cukierni? Korzystam z tego przepisu na ciasto ptysiowe za każdym razem, zawsze wychodzą perfekcyjne, jednak wykopałam w sieci wariację na ptysie z nadzieniem z jabłek prażonych z cynamonem i kremem karmelowym na kremówce, boję się jednak że jabłka dane bezpośrednio na spód rozmoczą ciasto, ma pani lub ktokolwiek tu jakieś rady w tej sprawie? Przepisy na ptysie i eklerki.
Ale jest tam mąka i mak,a tego też się nie łączy. A żółtko to przecież białko. Prawdziwa dieta nielaczenia wyklucza w ogole wypieki. Chyba,że kokoski z kokosu i białka, bo to białko. Delikatne, pyszne i domowe ptysie :-).
Co się dzieje z ciastem w trakcie pieczenia? Dlatego też ciasto rośnie, płyn izoluje się od tłuszczów zawartych w cieście, tworząc warstwę wodoszczelną i powstrzymującą parę, która napierając nadmuchuje masę, aż do opróżnienia jej wnętrza. Najsmaczniejsze ptysie, jakie można sobie wymarzyć. Z przepisu na nie korzystam od lat.
Najważniejsze jest jednak pieczenie i osuszanie juz upieczonych. Subskrybuj po więcej przepisów! Główną zaletą tego rodzaju deseru jest to, że możesz go zabrać wszędzie ze sobą.
Uparłam się któregoś razu, że zrobię ptysie. Mój upór był uzasadniony, bowiem byłam o nie proszona już od dawna, ale efekt moich dotychczasowych prób był niezadowalający. No i się uparłam tak, że będę robiła tak długo, aż zrobię takie dobre ptysie z masą taką, jak dawniej można było kupić w cukierni.
Słodką, lepką i obklejającą całą buzię. Na blasze uformować ciasteczka (np. rozetki). Po napełnieniu farszem ciasteczka można posypać startym serem i zapiec w piekarniku.
Trudno sobie wyobrazić ptysie bez jakiegokolwiek kremu. Te ciastka powstałe na bazie ciasta parzonego są uwielbiane przez osoby w każdym wieku. Szczególnie, że krem do ptysiów wcale nie jest trudny do przygotowania. Można z niego przygotować ptysie lub eklerki i przełożyć je dowolnym nadzieniem. Przygotowuje się je w taki sam sposób, jak klasyczne ptysie na mące pszennej.
Smakują bardzo dobrze, jak glutenowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.