Po skończeniu pieczenia sernik zostawić na kilka minut w zamkniętym piekarniku, następnie studzić stopniowo, po trochu otwierając drzwiczki, w końcu wyjąć sernik z piekarnika. Po całkowitym ostudzeniu zdjąć obręcz i posypać sernik cukrem pudrem. Nie jest konieczne przechowywanie w lodówce. SERNIK WIEDEŃSKI – przepis na klasyczny sernik pieczony.
Sernik wiedeński jest ciastem bez spodu.
Jest to mój ulubiony sernik, ponieważ jest wilgotny i szlachetny. Możemy cieszyć się pysznym smakiem pieczonego sera. Dodatek do tego sernika mogą stanowić rodzynki czy skórka pomarańczowa. Ja jednak pozostawiłam go w nieskazitelnej.
Proponujemy przepis na sernik wiedeński z wykorzystaniem Budyniu o smaku śmietankowym WINIARY i Cukru wanilinowego WINIARY. Jako dodatek wykorzystaj rodzynki i posiekane migdały, jeśli jednak chcesz podać wiedeński przysmak na święta, śmiało możesz dodać do masy serowej. Zwykle na święta korzystam z wypróbowanych przepisów , żeby nie było przykrej niespodzianki , jednak tym razem zaufałam Alinerce i upiekłam sernik według jej receptury.
Nie zawiodłam się , a co więcej , przepis dodałam na listę swoich ulubionych - polecam :-).
Twaróg mielimy krotnie. Masło ucieramy z cukrem pudrem dodajemy po żółtku wciąż ucierając. Do twarogu dodajemy utarte masło i miksujemy, dodajemy mąkę i budyń, mieszamy. Idealnie wypadnie też na przyjęciu, udekorowany sezonowymi, świeżymi owocami. Pierwszy przepis na sernik wiedeński przywędrował do Polski prawdopodobnie wraz z Janem III Sobieskim, powracającym ze zwycięskiej bitwy pod Wiedniem.
Znakomity przepis na sernik wiedeński, czyli klasyczny sernik bez kruchego spodu. Im więcej sera w serniku i mniej ciasta - tym przez nas bardziej lubiany :-). Użyjmy wysokiej jakości sera półtłustego, najlepiej zmielonego własnoręcznie przez maszynkę. Do Polski przepis na ten słodki deser dotarł prawdopodobnie z krajów niemieckojęzycznych. Ciasto to najlepiej smakuje w wersji na zimno.
Obecnie istnieje wiele modyfikacji przepisu na sernik wiedeński. W rondelku topimy masło i odstawiamy do ostygnięcia. Herbatnikami wykładamy dno prostokątnej dużej blachy do pieczenia.
Oddzielamy białka od żółtek. Sznycel po wiedeńsku jest ze schabu. Czym różni się od naszego schabowego? Chyba tylko tym, że podaje się go z jajkiem sadzonym.
Należy zrobić to po to, aby podczas pieczenia w kąpieli wodnej, woda nie dostała się do środka formy). Przygotować również naczynie żaroodporne lub szczelną formę do pieczenia, w której zmieści się przygotowana tortownica. To zdecydowanie najlepszy przepis na sernik wiedeński. Ten sernik przygotowuję zazwyczaj bez kruchego spodu. Sam w sobie jest tak smaczny, że nie wymaga on żadnych dodatków, polewy na wierzchu itp.
Jest delikatny w smaku, pięknie się kroi i genialnie smakuje. Wychodzi za każdym razem równiutki, praktycznie nie opada po upieczeniu. Stopień trudności Bardzo łatwy Składniki:.
Dodane przez jowita w: Tylko o kuchni. Francuzki robiły je gdy już pieczywo było czerstwe. Gorąco polecam Ci również mój przepis na sernik z rosą. To również bardzo wyjątkowy sernik pieczony na idealnym spodzie, z bezową pianką i magiczną rosą pojawiającą się na serniku na około minut po upieczeniu. Zajrzyj też do kategorii proste ciasta i wybierz swoje ulubione.
Jajko po wiedeńsku, czyli jajko w szklance - Przepisy. Białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać masło (wystawione wcześniej z lodówki żeby było w temperaturze pokojowej), cukier puder i cukier waniliowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.