Dotychczas piekłam tylko chleby na pszennej mące – tym razem spróbowałam z dodatkiem żytniej i wyszedł taki typowy, swojski chlebek, doskonały do domowego smalcu i kiszonych ogórków. Ponieważ czas przygotowania takiego chleba żytniego na drożdżach jest. Ją częściej stosuje się jako dodatek, a nie podstawową mąkę. Jeśli mąką żytnią jasną to tak.
Niestety upieczenie dobrego chleba na samej mące żytniej razowej i drożdży jest praktycznie niemożliwe, wyjdzie z tego gniot. Mąka żytnia nadaje się głównie do wypieków na zakwasie, ewentualnie na bazie mąki żytniej jasnej da się upiec coś na drożdżach. Ekspresowy i prosty chleb razowy pszenno-żytni, na drożdżach, z dużą ilością siemienia lnianego, słonecznika i otrąb. To całkowity czas przyrządzania, wyrastania oraz pieczenia.
Chleb orkiszowy razowy na drożdżach. Do chleba można dodać dowolne ziarna. Ciasto jest łatwe do wyrobienia, a przede wszystkim bardzo szybko rośnie.
O zaletach mąki orkiszowej chyba już nie ma co wspominać :). Dodane przez LenaMS w: Tylko o kuchni. Ostatnio szukałam mąki pszennej razowej na jeden chleb.
Znajdziesz tu proste przepisy na chleb na drożdżach - pszenny, żytni, mieszany, z dodatkami lub bez. Skorzystaj z przepisu na chleb razowy lub jasny. Tak, błąd tkwił w tym, że mąka była pełnoziarnista. Upieczenie chleba na bazie mąki żytniej jedynie na drożdżach nie jest łatwe.
Na mące żytniej piecze się głównie na zakwasie. Oczywiście jest to możliwe, ale raczej z mąką o niższym typie, czyli 720. Z bardzo chruuupiącą skórką :-). Teraz wyrabiamy ciasto ostatni raz i wkładamy do formy od babki prostokątnej i maczamy ręce w wodzie i wygładzamy chleb. Posypujemy słonecznikiem i przyciskamy do ciasta by się przykleiło do niego.
Nacinamy nożem w poprzek na skos. Do pieca wkładamy czarną blaszkę z wodą i nastawiamy piec na 2stopni góra i dół. Nie wiem czy to prawda, nie próbowałam ja daję zakwas bo lubię. Szybki chleb bez zagniatania! I co ważne, zgodnie z Waszą prośbą taki zdrowszy, bo z dodatkiem mąki żytniej razowej, ale nadal na drożdżach, czyli wymarzony chleb dla wszystkich początkujących, niecierpliwców lub po prostu zabieganych.
Ja ten chleb pszenno-żytni robię dość często ostatnio, bo przygotowanie zajmuje niewiele czasu, bochenek wychodzi spory i starcza na kilka dni. Do miski wsypujemy mąkę żytnią razową z pełnego przemiału, cukier, sól i suszone drożdże. Sypkie składniki mieszamy, dodajemy siemię lniane i wlewamy letnią wodę.
Na koniec oprószamy mąką pszenną (ilość wg uznania lub pomijamy ten krok). Najprostszy domowy chleb na drożdżach. Chce się więcej i więcej.
Nie doczytałam w komentarzach żeby nie piec z żytniej mąki. Wyszedł super- jest niski ale to w niczym nie przeszkadza. Mała porada dla piekących chleby- miski lub formy w których chleb wyrasta przykrywać szczelnie folią spożywczą - wyrośnięcie murowane.
Do misy wsypujemy najpierw mąkę ( przesiałam najpierw). Dodajemy drożdże instant i mieszamy. Wsypujemy łyżeczkę soli , wlewamy letnią wodę miód i słonecznik.
Domowy chleb z żytniej i orkiszowej mąki to jedna z tych opcji, które możesz z łatwością przygotować w domu. Jego składniki można łatwo kupić na rynku lub w sklepie ze zdrową żywnością, a kroki, które trzeba wykonać, nie sprawią nikomu trudności. Pyszny chlebek z chrupiącą skórką niezastąpiony do masełka na śniadania.
Zapraszam na kanał , gdzie pokazujemy, jak zrobić ten pyszny chleb. Czas przygotowania godz. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chleb żytni razowy na drożdżach. Wszystkie składniki wsypać do formy wg podanej wyżej kolejności, na środku mąki rozsypać drożdże lub rozkruszyć świeże (nie mogą mieć kontaktu z cukrem ani solą).
Nieraz, chleb razowy mylony jest z żytnim, jednak w razowcu to nie rodzaj mąki jest najważniejszy. Wielu z nas lubi smaczny, świeży, chrupiący chleb. W takim razie zamiast konserwować się jak mumie egipskie zjadając kolejne konserwanty, ulepszacze itp.
Wystarczy na to poświęcić jeden wieczór w tygodniu a korzyści dla zdrowia będą duże. Bardzo prosty i bezproblemowy chlebek na drożdżach. Z dużą ilością ziaren oraz z mąką razową pszenną i żytnią. Bardzo sycący, bogaty w błonnik, pozostaje świeży do dni, ma chrupiącą skórkę, nie jest to chlebek pompowany, tylko taki raczej mięsisty. Przepis przekąska Rodzaj dania.
Dodaj szklankę mąki pszennej 5i odstaw na minut. Dodaj mąkę razową oraz wodę, sól, oliwę i miód. Dokładnie wyrób ciasto, aż stanie się elastyczne i nie będzie przyklejać się do dłoni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.