środa, 8 października 2014

Chleb tylko z ziaren

Formę z masą na chleb czystoziarnisty umieścić w lodówce na co najmniej godzinę (najlepiej na dwie godziny, a po godzinie ponownie ugnieść masę w keksówce) Piec w 1stopniach przez minut – można po minutach wyciągnąć chleb z keksówki i przewrócić go na drugą stronę, ale nie jest to warunek konieczny. Duński chleb z ziaren jest najlepszym dowodem na to, że przepyszny, chrupiący, aromatyczny i pełen smaku bochenek nie potrzebuje nawet grama mąki, drożdży czy zakwasu. Oczywiście, taki chleb w niczym nie przypomina ani pieczywa na zakwasie ani drożdżowej buły, ale to właśnie – moim zdaniem – stanowi jego wielką zaletę.


Bardzo prosty w przygotowaniu, nie wymaga zakwasu ani drożdży. Mi zawsze wychodzi:) Możecie przygotować go wyłącznie z bezglutenowych ziaren. Poczułam się jakbym dokonała czegoś wielkiego, a to przecież tylko zwykły chleb.

Postanowiłam pójść krok dalej i podzielić się z Wami kolejnym przepisem na chleb, ale tym razem z samych ziaren, bez mąki. Chleb zmieniający życie. Same najlepsze składniki, bez pszennej mąki, człowiek najada się jedną kromką (1kcal) w najlepszym gatunku. Idealny przepis dla osób, które chcą zdrowo jeść i żyć. Szału nie ma z tym chlebem.


Największa wada dla mnie to to, że chleb jest po prostu tłusty. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Proste Dania bezglutenowe i nie tylko. Nie wymaga też wyrabiania.

Jest bardzo prosty w wykonaniu. Z rozpędu powstał do niego pasztet z zielonej soczewicy z żurawiną… Poezja! Dla tych, którzy zastanawiają się nad ceną… W pobliskiej, dobrej piekarni mogę kupić taki mini chlebek z samych ziaren. Z czym Ci się kojarzy chleb?


Ileż on dostarcza dobra ciału – mówię Wam. Mi z mąką – chleb pszenny, chleb razowy, chleb z mąki bezglutenowej… Ale chleb może być też także bez mąki! Mnie to od dawna zadziwiało jak można upiec chleb bez mąki. Po zgłębieniu tematu dowiedziałam się, że chleb bez mąki składa się głównie z ziaren.


Glutenfree bread made out of seeds. Kukurydziany chleb z suszonymi pomidorami. Domowy chleb z ziaren i bakalii (bez mąki) Coraz więcej osób skarży się na problem nietolerancji glutenu, stąd dzisiejszy pomysł na upieczenie własnego chleba. Dziś przepis na chleb nie tylko bezglutenowy, ale również sprawdzający się podczas diety ketogenicznej (CKD), czy niskowęglowodanowej #128578; W smaku odbiega od tradycyjnego chleba, ale jest świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju past, pyszny również z samym masłem.


W naszej piekarni robiony jest z wielką troską o szczegóły zawarte w przepisie sprzed lat, kiedy chleb z mąki razowej, czyli z mąki z pełnego przemiału ziarna, był najczęściej wypiekany przez gospodynie polskich domów. Ten chleb piekłam tylko a takiej wersji, ale z czarnuszką z pewnością wyjdzie bez problemu. Trzeba tylko uważać z ziarnami np. Serdecznie pozdrawiam E. Czy jesteś w stanie napisać jak należy zrobić to samo tylko z mąką pełnoziarnistą żytnią?


Próbowałam wg tego przepisu ale niestety chleb nie upiekł się od dołu zupełnie.

Natomiast przepis ze zwykłą mąka pszenną jest ok i się udał, tylko ten chleb jakoś mało chlebowy ;) Będę ogromnie wdzięczna za odpowiedź. Wyczekiwany przez Was przepis na bezglutenowy chlebek. Bezglutenowy, bez drożdży, zakwasu i środków spulchniających. Dzięki uprażonym ziarnom słonecznika i sezamu chleb uzyskuje lekko orzechowy smak. Przepis na chleb na zakwasie z ziarnami.


Siemię lniane wzbogaca smak chleba i nadaje mu kolor i dodatkowe wartości odżywcze. Można upiec go także w wersji bezglutenowej, trzeba tylko płatki owsiane zamienić na jaglane. W zależności od upodobań można dodać do niego również orzechy, migdały lub owoce suszone, np. Do tak przygotowanej blaszki przełożyć mieszankę namoczonych ziaren, docisnąć i wyrównać.


Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 1stopni (grzanie góra i dół) i piec godzinę. Po tym czasie wyjąć chleb z piekarnika i pozostawić w blaszce do całkowitego wystudzenia. Całkowicie wystudzony chleb kroić ostrym nożem.


Możesz ten chleb upiec w wersji na słodko- np. Aby upiec ten chleb potrzebujesz tylko miskę, miarkę, łyżkę i piekarnik. Piekę ten chleb już od dawna i używałam różnego rodzaju mąk.


Za każdym razem wychodził pyszny. Co prawda nie piekłam z mąką o której piszesz, ale myślę, że śmiało możesz zaryzykować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty