czwartek, 16 października 2014

Gofry na mleku

Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Arnikowa kuchnia. Perfekcyjny i super prosty przepis na gofry. To mój sprawdzony i najbardziej uniwersalny sposób na gofry jak z budki. Nie musisz już szukać przepisu ba to jak zrobić ciasto na gofry.


Durszlak - gofry na kwasnym mleku. Jestem u rodziców na wsi i właśnie się zastanawiałam, co przyrządzić ze zsiadłego mleka i już wiem.

Kiedy całe rodzeństwo zjeżdża na wieś, mama włącza dezala, który służy nam już dobre lat i przyrządza gofry. Do tego pijemy kakao lub gorące mleko z miodem. Gofry to nasza rodzinna tradycja. To smaki mojego dzieciństwa. Na weekendowe śniadanie, na deser lub podwieczorek.


Najlepsze chrupiące gofry na mleku sojowym Zachciało się dziecku gofra. Ciasto zbyt lejące, zero proszku do pieczenia, za mało tłuszczu, oczywiście porównując kolejne już wyszukiwane przepisy. Jest ich całe mnóstwo i jak tu być mądrym jeśli z jednego przepisu.


Dzięki niemu przygotujecie chrupiące gofry z miękkim środkiem, nawet jeśli posiadacie gofrownicę o niskiej mocy.

Też je uwielbiam za tą chrupkość, na mleku. Chrupiące i lekkie gofry bez wyrzutów sumienia :-) Beglutenowe, bezmleczne (bez laktozy), z dodatkiem roślinnego mleka kokosowego. Moje dzieci bardzo je lubią, a ja lubię je dla nich przyrządzać :) Mąkę ryżową dostaniecie w większości supermarketów, nie tylko w sklepach ekologicznych. Można ją dodawać w miejsce mąki pszennej np.


Przyznaję, że poświęciłam niezliczone ilości czasu i składników, ale w końcu metodą prób i błędów udało mi się upiec coś, co w pełni mnie zadowala! Wyrośnięte, puszyste i lekko kruche. Przepis na gofry bez mleka dla alergików. Pyszne, chrupiące – można przygotować je na mleku roślinnym i świetnie się udadzą! Gdzie ja znalazłam przepis na to ciasto?


Jak Boga kocham, nie wiem. Robię już z pamięci, pamiętając proporcje 2x2x2. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na gofry bez mleka.


W pierwszej części wpisu kilka słów o tym, jak zrobić idealne gofry na mące bez glutenu. A w drugiej – przepis na wspaniałe lekkie gofry na mleku kokosowym, z korzenną żurawiną i chrupkimi pistacjami (całość bez dodatku cukru). Aby gofry były chrupiące należy po upieczniu układać je na kratce do przestygnięcia. Akcesoria, których potrzebujesz.


Podawać z bitą śmietaną i owocami. Ilość cukru można dowolnie regulować. Nie ma ona wpływu na puszystość i chrupkość gofrów.

Są to sprawdzone i uwielbiane przez nas sałaty, musli na soku z pomarańczy i mleku kokosowym, omlet marchwiowy, a na obiad ostre warzywne curry na mleku albo krem z batatów. Wtedy, kiedy akurat najdzie nas ochota. Ewa na twoją prośbę:) min łatwe tanie. Desery Świąteczny piernik na zsiadłym mleku. To właśnie ich zapach kojarzył mi się z wakacjami w Jastrzębiej Górze.


Słona woda, plaża, krem do opalania i gofry. A potem na lata gofry przestały dla mnie istnieć, bo te wegańskie po prostu mi nie smakowały i nie przypominały tych z deptaka przy plaży. Kilka lat temu jedynym wykładnikiem dobrych gofrów była dla mnie ich ilość - musiało być dużo i słodko. Teraz, po wielu gofrowych doświadczeniach mam trochę wyższe wymagania.


Uwielbiam, gdy gofry są na zewnątrz lekko chrupiące, a w środku mięciutkie. Owsianka to dla wielu osób smak dzieciństwa. U mnie nie ma tradycji jadania owsianek, bo nikt nigdy ich nie lubił, a szkoda.


Pamiętam ją jeszcze z dzieciństwa, a ona cały czas działa! I muszę Wam powiedzieć, że gofry wychodzą z niej jeszcze lepsze niż z mojej obecnej maszyny. Zachęcam Was do odkurzenia starej gofrownicy i do dzieła, gofry na mleczku na pewno Wam posmakują. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Jeśli lubisz wypieki z dodatkiem płatków to ten przepis jest właśnie dla Ciebie.


Smaczne, lekkie, nieco cieńsze od gofrów klasycznych. Choć nie są chrupiące, bardzo odpowiada mi ich smak. W dodatku są odpowiednie dla osób unikających w swojej diecie glutenu. Pamiętaj by przed otwarciem wstrząsnąć opakowanie.


Schłodzony napój ma gęstą konsystencję. Po przelaniu do kubka, napój można podgrzać w mikrofali, smakuje doskonale a konstystencja zmienia się na bardziej płynną. Dzisiaj na śniadanie proponuję pyszne gofry :) Możemy je podać z ulubionym dodatkiem, na przykład z konfiturą, ponieważ te gofry nie są zbyt słodkie same w sobie.


Mleko krowie zastąpiłam mlekiem owsianym, a zamiast cukru dodałam miód. Wczoraj zrobiłam moje ulubione gofry bez jajek. Poszły wszystkie na jedno posiedzenie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty