piątek, 10 października 2014

Gofry drozdzowe przepis

Bardzo fajne, drożdżowe gofry. Gdy pierwszy raz upiekłam gofry drożdżowe z ciasta zostawianego na noc, moja euforia była porównywalna z tą, jaką miałam po wypieku pierwszej domowej brioszki :-) Odnajduję w nich podobny bogaty aromat masła i lekkość ciasta, a do tego gofry robią się same. Pierwszy przepis, podstawowy, na gofry lekkie, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku.


Składniki wystarczy zmiksować i można już smażyć gofry. Drugie, równie pyszne, które można zrobić bez dodatku proszku do pieczenia (jeśli komuś bardzo na tym zależy), bo puszystości dodają im ubite białka.

Robię go od lat i zawsze jest dobry. Dziś kolejna propozycja, która jest dobra na każdy posiłek – na śniadanie, obia podwieczorek, kolację #128578; Gofry #128578; Tym razem będą to gofry drożdżowe. Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe?


Nie jest jednak trudne w przyrządzeniu, a trzymanie się wskazówek z przepisu sprawi, że będzie wyjątkowo udane. Polecane przepisy: drozdzowe gofry Zobacz więcej. Mój sprawdzony przepis na gofry.


Smaczne ,chrupiące gofry do kawusi, można je podawać z bitą śmietaną owocami, cukrem.

Ciasto miękkie i puszyste. Ten przepis jest dla mnie idealny. Nie tylko ze względu na smak gofrów (ciasto drożdżowe wyrastające w chłodzie bardzo szlachetnieje), ale również przez tą wygodę, jaką daje podzielenie pracy na dwa etapy.


Wieczorem mieszam składniki, wkładam miskę do lodówki, a rano piekę gofry. To wspaniałe niedzielne śniadanie. AniaObserwuj bloga Obserwujesz bloga Pokochaj gotowanie. Perfekcyjny i super prosty przepis na gofry. To mój sprawdzony i najbardziej uniwersalny sposób na gofry jak z budki.


Nie musisz już szukać przepisu ba to jak zrobić ciasto na gofry. CHRUPIĄCE GOFRY – IDEALNY PRZEPIS – przepis na idealne, pyszne gofry jak z budki. Krok po kroku zobaczycie na filmie jak przygotować idealne gofry. To najlepsze gofry jakie jedliście w życiu #128578; są cudowne, polecam. Do ciasta dodajcie cukru i soli wg uznania.


Pamiętajcie, żeby cukru nie dodać za dużo, bo ciasto może się przypalić. Uwaga co do gofrownicy: wiele osób skarży się, że gofry nie są wystarczająco wypieczone.

Fantastyczne, chrupiące zewnątrz i mięciuteńkie w środku gofry. Idealnie sprawdzą się na niedzielne śniadanie. Kliknij, aby zobaczyć przepis. Przepis znalazłam tutaj (klik). Lubie ciasta drożdżowe, ale chyba nie w gofrach :-) Jednak pozostane fanka tych na proszku do pieczenia :-) Z podanych proporcji wyjdzie 4-gofrów.


Dziękuję za komentarze przepisów! Widzę że piszą w komentarzach i pytają czy można samej mąki żytniej 72A jaka inna jest jeszcze w przepisie? Bo ja widzę w składnikach tylko 500g mąki żytniej 7nic tu nie pisze o żadnej innej mące.


Wystarczy dobry przepis i upieczesz ciasto o jakim marzysz! Część mąki możesz zastąpić mąką pełnoziarnistą. Na pewno do wypieku ciasta drożdżowego nie nadają się mąki typu krupczatka lub tortowa, a wiele podobnych przepisów widziałam. No przecież to jest grzech ;) A teraz pytanie najważniejsze: jak takie dobre gofry zrobić sobie samemu w domu? Mam dla Was dziś prosty przepis na gofry i kilka wskazówek jak to zrobić, żeby były pyszne, puszyste, a przy tym rumiane i chrupiące na zewnątrz.


Do tego przepis nie może być skomplikowany – jasna sprawa. Następnym razem muszę zrobić podwójną porcję na nas trojga #129315;#128514; zapraszając gości to chyba x3. Rewelacjyjny przepis, gofry są chrupkie, a zarazem wilgotne w środku, dobrze rosną i przepyszne!


Gofry belgijskie (drożdżowe), przepis z kategorii Desery. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty